In Nederland zijn we allemaal verplicht om ons te verzekeren tegen ziektekosten. Zo delen we de kosten van de zorg met zijn allen, en voorkomen we dat mensen geen medische zorg zoeken als ze dat eigenlijk wel nodig hebben, uit angst voor de kosten die daarmee samenhangen. Maar is die verplichte basisverzekering ook voldoende om goed verzekerd te zijn? Of heb je daar toch ook een aanvullende verzekering voor nodig.
De basis is gedekt
Als de vraag is of het basispakket voldoende is om zorg te krijgen bij medische problemen die mogelijkerwijs levensbedreigend kunnen zijn, of je leven behoorlijk kunnen beïnvloeden als je ze niet behandelt, is het antwoord doorgaans ja. De meest elementaire medische zorg, zoals bezoekjes aan de huisarts en de meeste zorg die je in een ziekenhuis kan ontvangen, wordt door deze verzekering gedekt. Een prettig idee, dat je je bij huisartskosten of onverwachte opnames nooit zorgen hoeft te maken over rekeningen, en deze zorg goed verzekerd is. Dat voorkomt dat je te lang doorloopt met grote en kleine kwalen, zodat erger kan worden voorkomen.
Is het basispakket ook voldoende om er redelijk zeker van te zijn dat je niet zelf op zal draaien voor de medische kosten die je in je leven waarschijnlijk maakt? Dat niet. Waar een groot deel van onze kosten wel onder de dekking vallen, zijn er ook heel wat die dat niet doen. Bekende voorbeelden zijn fysiotherapie en tandartszorg voor volwassenen. Deze zitten niet in het pakket, en zonder aanvullende verzekering draai je hier dus zelf voor op. Om dat te voorkomen sluiten de meeste mensen een goede aanvullende zorgverzekering af.
Is een aanvullende verzekering verplicht?
Een aanvullende verzekering is, in tegenstelling tot het basispakket, niet verplicht. Het is dus je eigen keuze of je dit wel of niet doet. Een zorgverlener mag je ook niet weigeren als je niet aanvullend verzekerd bent, ook niet als de kosten die je gaat maken niet door je basispakket vergoed worden. Je bent dan echter wel verplicht, logischerwijs, om de rekening voor de gemaakte kosten zelf binnen de betalingsvoorwaarden te voldoen.
Of je je wel of niet aanvullend laat verzekeren is vooral een persoonlijke keuze. Maak je vrijwel nooit zorgkosten, en beperken je bezoekjes aan de tandarts zich al jaren tot een simpele controle? Dan kun je goedkoper uit zijn door geen aanvullend pakket te kiezen, en die enkele rekening zelf te betalen. Een risico is het wel; heb je plotseling flinke tandheelkundige hulp nodig, of de zorg van een fysiotherapeut, dan kunnen de rekeningen snel aardig oplopen. Denk dus goed na over je beslissing, en de hoeveelheid risico die je op dit gebied wilt lopen.
Zelf was ik bij longcovid erg blij met mijn aanvullende verzekering, want het eigen risico daar was ik zo doorheen. Ik heb vanwege de kinderen een special gezinspolis afgesloten en betaal dus heel wat meer aan premie dan bijvoorbeeld mijn ex-man, maar daardoor wordt een deel van de orthodontist vergoed en bijvoorbeeld sportclubjes als scouting kan ik ook declareren bij de zorgverzekeraar.
Lees ook:
- Bye, bye buikvet: 4,5 cm foetsie door vetbevriezing
- Effect van een crashkuur halotherapie na corona
- Ervaringen met een spijkermat, wat zijn de voordelen?
- Ervaring met een longscintigrafie
- Mag je er wel of niet bij zijn?
Wat voor polis heb jij?
Reacties
Ik gebruik meer aanvullend dan gewoon. Ikzelf een beugel, dochterlief over een maand aan de beugel. Dan fysio voor mezelf en mijn man. Homeopathie en orthomanuele therapie. Nog wat medicijnen die niet vergoed worden maar wel aanvullend.
Vroeg me wel af welke sportclubjes je kunt indienen voor vergoeding. Ik heb dit nog nooit gehoord dat een zorgverzekeraar dit vergoed
Ha Marian, ik heb de GeZZin polis bij Zorg & Zekerheid en krijg scouting voor de meisjes vergoed.