Mag je er wel of niet bij zijn?

Je moet er eigenlijk niet aan denken, maar door een scheiding wordt niet alleen je dagelijkse leven een stuk ingewikkelder. Of eigenlijk vooral het dagelijks leven van de kinderen. Dan weer hier thuis, dan weer bij papa thuis. Wij hebben gekozen voor co-ouderschap waarbij de meisjes op maandag en dinsdag bij papa zijn en van woensdag tot en met vrijdag bij mama. Het weekend zijn ze om en om bij papa of mama. Gelukkig gaat het ouderschap ons samen nu beter af dan voor de scheiding. We kunnen met elkaar door 1 deur en het belang van de kinderen staat voorop.

Dat betekent in de praktijk dat ik de ene dochter even bij papa thuis mag brengen, als de andere dochter een bijzondere afspraak heeft waar ze heen moet. Of dat ik de kinderen uit school haal wanneer papa onverwacht voor zijn werk een uurtje weg moet, precies op het moment dat de school uit gaat. Ook is het in het weekend van de ander altijd mogelijk om de kinderen even op te halen als er iets bijzonders is. Tot nu toe loopt dat soepel omdat we beiden het belang van de kinderen voorop stellen. In een relatie werkte het niet, maar de kinderen staan op één.

engel

Natuurlijk mag mijn ex naar mijn uitvaart!

Als er iemand is die onze kinderen het beste kan troosten, mocht ik er onverhoopt ineens niet meer zijn, dan is het mijn ex. Voor  mij is het vanzelfsprekend dat hij op mijn uitvaart aanwezig zal zijn. We waren tenslotte 12,5 jaar getrouwd en bijna 20 jaar samen. De uitkomsten van het onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema in samenwerking met onderzoeksbureau GfK vond ik dan ook nogal schokkend: bijna de helft van de gescheiden Nederlanders gaat niet naar de uitvaart van zijn ex. Zelfs als ze nog minderjarige kinderen hebben, geeft een kwart aan niet te zullen gaan! Verschillende rouwtherapeuten en orthopedagogen maken zich daar zorgen over, al blijken kinderen juist voor de meerderheid gelukkig wél een goede reden om de uitvaart bij te wonen. Hoe heftig moet je relatiebreuk dan wel niet geweest zijn als je er op het ultieme verdrietige moment niet voor je kinderen wilt zijn???

Mijn ex-schoonmoeder is op jonge leeftijd (47 jaar) overleden en ik weet nog goed hoe heftig dit was. Niet alleen voor mijn ex, maar vooral voor de jongere broers en zusje die nog thuis woonden. Ik heb ook de impact gezien die dit jaren later nog op mensen had. Als je op zo’n heftig levensbepalend moment niet bij je kinderen bent vanwege de relatiebreuk met iemand die op het moment van zijn uitvaart toch al dood is… (Ja toch?) Tjee… Komt dat dan door een nieuwe partner? Door spanningen met de ex-familie die schadelijker zijn voor je kinderen dan jouw aanwezigheid goedmaakt? De meeste exen die wel aanwezig zijn op de uitvaart van hun ex houden zich daarbij op de achtergrond, volgens het onderzoek verwacht slechts 8% een actieve rol te vervullen. Marieke was wél aanwezig op de uitvaart van haar ex. Juist om er voor haar kinderen te zijn. Heel fijn is dat, zeker als je dan leest dat Paulien door een vechtscheiding er van haar ex-familie niet bij mocht zijn voor haar 3 kinderen. De scheiding was niet eens officieel rond… Ik vind dat echt heel heftig. Hoe sneu ben je dan als familie zijnde? Jonge kinderen met notabene een schooljuf aan de kist laten staan?

Uiteraard hoop ik dat ons dit allemaal niet overkomt, maar je weet het gewoon niet. Het leven loopt zoals het loopt. Wat ik in het onderzoek nog miste zijn de statistieken van – hoe triest ook – overleden kinderen van gescheiden ouders: zetten beide exen dan hun trots wel opzij om beiden te kunnen rouwen?

Mag jouw ex op je uitvaart zijn?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Mel zegt:

    De vader van mijn zoontje is overleden toen ons mannetje 4 jaar oud was. Na jaren vechten voor onze relatie kon ik niet meer (hij had last van ptss) paar weken nadat ik met mijn zoon naar mijn ouders was vertrokken (in die tijd zag ik hem nog dagelijks) heeft hij zelf de beslissing genomen om uit het leven te stappen. Mijn schoonouders wilde mij er ook niet bij hebben. jammer voor hun, mijn kind ging voor en heb ze duidelijk gemaakt dat ik erbij zou zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.