9 Gezondheidstips voor na de bevalling

Bevallen is één van de mooiste dingen die een vrouw kan meemaken, maar soms ook één van de pijnlijkste dingen. Gelukkig zul je op het moment dat de baby komt een bepaald soort geluk ervaren dat met niets te vergelijken is. Dit mag niet de reden zijn om je te laten meeslepen en belangrijke details na de bevalling te negeren.

moedermetbaby
Foto: Unsplash

Vergeet niet dat persoonlijke gezondheidszorg essentieel is om de moeder en de baby te beschermen tegen elke vorm van ziekte. Het is waar dat je elk grammetje van je aandacht moet geven aan je pasgeboren baby, maar dit betekent niet dat je je eigen gezondheid daarbij in gevaar moet brengen. Hier zijn enkele tips over hoe je voor jezelf kunt zorgen, ook nadat je uit het ziekenhuis bent ontslagen.

1. Rust

Bevallen kan behoorlijk vermoeiend zijn. Gun jezelf tijd om uit te rusten. Je kunt gerust een paar weken uittrekken voor jou alleen. Laat zo min mogelijk bezoek binnen of spreek vooraf met je kraamvisite af dat ze hoogstens een uurtje blijven, bezoek kan je gevoel van uitputting versterken. Als je baby slaapt, grijp dan die gelegenheid aan om ook snel een dutje te doen. Laat je eventuele partner ondertussen de huishoudelijke klusjes doen ?.

2. Voorzorgsmaatregelen voor tillen

Tillen moet je zoveel mogelijk voorkomen, al zul je voor jouw baby af en toe een uitzondering moeten maken. Je mag niet iets tillen dat zwaarder is dan het gewicht van je baby. Dit kan voor bepaalde verwondingen ‘down under’ zorgen, vooral als je net uit het ziekenhuis komt. En nog wat langer wanneer er een keizersnede is uitgevoerd of je hechtingen hebt aan je perineum. Niet fijn!

3. Vraag om hulp

Hulp na de bevalling wordt graag gegeven door de kraamverzorgster, je gezinsleden, familieleden en vrienden. Laat de mensen in je omgeving weten dat je hun hulp nodig hebt om door moeilijke begintijden te komen, vooral als je partner aan het werk is. Eenvoudige klusjes als koken, de was doen of babysitten doen mensen heel graag voor je mits je zelf om een beetje hulp vraagt. Je vriendinnen en familie zullen ongetwijfeld niet aarzelen. Kunnen ze meteen je lieve baby even bewonderen.

4. Blijf hygiënisch

Was altijd je handen nadat je iets gedaan hebt. Zo verminder je het risico van een infectie die kan worden doorgegeven aan je baby. Na je toiletbezoek doe je dit uiteraard al standaard (misschien moet je zelfs spoelen met warm water vanwege de hechtingen of scheuren), maar was ook je handen na het voeden van je baby, bereiden van eten en het verschonen van de luiers.

5. Vitaminen

Als je van de dokter vitaminen krijgt om je gezondheid te herstellen, probeer er dan niet mee te stoppen tenzij de arts het zegt. Postnatale vitamines zijn namelijk heel belangrijk, vooral die met aanvullend ijzer na het verliezen van al dat bloed. Om te achterhalen of je een vitamine tekort hebt, kun je altijd zelf een vitamine test doen. Zo weet je precies of jouw vitamine gehaltes op orde zijn of dat je ze moet aanvullen.

6. Gezonde voeding

Het is altijd raadzaam om gezond te eten, dat is tenslotte zorgen voor jouw lijf. Stop met slechte gewoonten die je vroeger had. Kijk dus uit met eten of drinken van voedsel dat rijk is aan cafeïne en alcohol. Avocado’s en fruit zijn je nieuwe go-to snacks. Je dieet kan namelijk ook de gezondheid van je baby beïnvloeden, vooral als je borstvoeding geeft.

7. Hydrateer

Zoals iedereen wordt aangeraden, drink ten minste 8 glazen water per dag. Je kunt ook bijvoorbeeld melk of sap in je maaltijden verwerken om voldoende vocht binnen te krijgen. En denk zeker ook aan soepjes en bouillon! Geef je borstvoeding? Zet er dan een glas water bij, zodat je al het vocht dat je kwijtraakt meteen weer aanvult.

8. Beweeg voldoende

Inspannende activiteiten zijn niet echt aan te raden, maar voldoende bewegen is wel heel belangrijk. Voorzichtig beginnen met een eenvoudige wandeling achter de kinderwagen door je buurt volstaat. Lichaamsbeweging kan de prestaties van je lichaam versterken en je lichamelijk fit houden. Gezellig is een zwangerschapsgymcursus, waarbij je in beweging komt samen met andere dames die net bevallen zijn. Je leert dan ook meteen goede oefeningen om je bekkenbodemspieren weer in balans te brengen.

9. Blijf jezelf informeren

Hoe meer je weet, hoe beter je met de nieuwe situatie kunt omgaan. Blijf dus hongerig naar informatie met betrekking tot het ouderschap. Je kunt een moeder magazine lezen of informatie opzoeken op een vrouwen blog. Er is ontzettend veel over het ouderschap geschreven. Voor professionele hulp kun je natuurlijk altijd de huisarts of verloskundige benaderen. Zo weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht.

Persoonlijke zorg voor je gezondheid na de zwangerschap is cruciaal om een mooie band tussen moeder en kind te laten opbloeien. Dat sleept je door de slapeloze nachtelijke uurtjes heen!

Lees ook:

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.