Binnenkijker: Van babykamer naar jongenskamer in 8 stappen

Wat kan ik genieten van het inrichten van mijn huis. Jullie begrijpen dus dat ik bij mijn eerste zwangerschap stond te springen om de babykamer in te richten. Alles hebben we samen met zorg uitgezocht. Maar nu is het 7 jaar later. Onze oudste is verhuisd naar de zolder en de babykamer voldoet niet meer aan de eisen van mijn jongste zoon van 5 jaar. Ik mag weer aan de bak!

Gastblog door Marina Willemsen

jongenskamer wereldkaart

In 2010 was een boom in de babykamer een trend.

Hoe tover je de babykamer om naar een jongenskamer? Ik vertel het je in 8 stappen.

Stap 1: Zoeken, zoeken en nog eens zoeken

Als eerste begin ik me te bedenken wat ik leuk vind. Ik struin rond in winkels, blader in tijdschriften en surf over het internet. Dat doe ik bijvoorbeeld op Pinterest of Google. Overal maak ik foto’s en screenshots van. Inclusief de verfkleuren. Als ik een hele bubs bij elkaar heb verzameld, verwijder ik het grootste gedeelte weer. Het moet wel matchen qua kleur en binnen het budget passen. Dat laatste is trouwens een leuke uitdaging. Alle dure, hippe spullen zijn namelijk meestal ergens anders goedkoper te vinden. En de kwaliteit scheelt vaak niet heel veel.

Favorieten: Wehkamp, Karwei, Ikea, Hema, Kwantum, Wereldkaarten

Stap 2: Timing

Wanneer kan je het beste een make-over doen? Best lastig plannen als je een gezin draaiende moet houden. Elk weekend een stukje is een optie. Ik geef de voorkeur aan een paar dagen achter elkaar hard aan de slag gaan in mijn vakantie. De jongens zijn nu op een leeftijd dat ze zichzelf goed kunnen vermaken. En ik wissel het klussen af met leuke uitjes met hen.

jongenskamer wereldkaart

Stap 3: Shoppen

Online of de winkel. Mij maakt het op zich niet veel uit. Omdat ik er lang over doe om prijzen te vergelijken en alle do’s en don’ts kritisch afweeg, is het puur een kwestie van bestellen en kopen. O ja, en voordat ik grote aankopen doe is er eigenlijk nog een belangrijke tussenstap; met je man overleggen… Gelukkig is Ferry het negen van de tien keer met mij eens. Lees ook ‘Help mijn vriendin wil een nieuwe bank’. Die ene keer dat we het niet eens kunnen worden, gebruik ik mijn argument dat ik immers voor hem in Bodegraven ben gaan wonen en dat ik dus minstens het interieur mag bepalen (ik kan je vertellen, na ruim twaalf jaar samenwonen is dit niet een heel sterk argument meer).

Stap 4: Alles eruit en eraf

Tijd om te demonteren. Be prepared! Dit is niet zomaar even flink de handen uit de mouwen. Natuurlijk moet het peuterbed, de kast en de commode uit elkaar geschroefd worden. En natuurlijk moet het behang eraf getrokken worden, die schoonmama er met liefde op heeft geplakt. Maar die emoties die daarbij komen kijken… Want bij het opbouwen van de babykamer zit je in een hele andere fase. Tijdens het behang trekken heb ik wel een paar traantjes gelaten.  Er schoten allerlei herinneringen door mijn hoofd. Daarna was mijn hoofd opgeklaard en kon ik er weer tegenaan. ‘ Volgende fase, here I come!’

jongenskamer wereldkaart

Stap 5: Het opbouwen kan beginnen

Denk als eerste aan goed, duurzaam materiaal tijdens het klussen. Kwasten waar constant haren uit vallen, zijn erg vervelend. Ik kies ook liever voor een duurdere verf waarbij ik met maximaal twee lagen klaar ben, dan voor het huismerk waar ik laag na laag nog steeds niet klaar ben.

Heerlijk dat schilderen. Het werkt een soort van therapeutisch, even lekker met de handen bezig zijn. Maar wie dat effies denkt te doen, heeft het mis. De voorbereiding kost namelijk het meeste werk. Een goede voorbereiding maakt het beste resultaat.
Fijne werkvolgorde: Schuren➡️ontvetten➡️afplakken➡️lakken➡️sauzen

Stap 6: Inrichten

Jaaaaaaa! Eindelijk alle spullen een plekje geven. Eerst de grote meubels erin, die zijn de basis. En dan de rest. En morgen? Dan zet ik de rest allemaal anders. Overmorgen? Nog een keer anders. Met de visie ‘mooi gaat boven praktisch’, zoals die van mij is, kan het geen kwaad af en toe goede raad aan te nemen

“Marina, is het wel handig als we die lamp daar ophangen? Dan kan namelijk de kast niet meer open…”

Stap 7: Persoonlijke touch

Omdat ik zoveel energie en liefde in de kamer stop, krijgen spullen emotionele waarde bij mij.

Op Wereldkaarten.nl heb ik een gave wereldkaart gevonden, ik mocht hier shoppen namens Marstyle. Ook nog één tussen latten. Dat maakt het een tikkeltje ouderwets en schools. Als juf ben ik daar gek op en dus ook nog educatief. Ik heb daar overigens ook een leuk cadeautje gevonden voor een vriendin die in Haarlem woont, een stadskaart. En lunchboxen voor de jongens, maar die zijn tijdelijk in beheer van de Sint.

Daarnaast vind ik het belangrijk om spullen te gebruiken die betekenis en/of geschiedenis hebben. In deze kamer staat bijvoorbeeld het oude bureautje van mijn vader. Hij heeft daar vroeger zijn huiswerk aan gemaakt en over een paar jaar zijn kleinkind (hopelijk) ook. Er staat een speelgoedkist die mijn opa heeft gemaakt, waar vroeger mijn speelgoed ook in zat. De stoeltjes mocht ik van mijn vorige werk meenemen toen er nieuw meubilair werd aangeschaft. Nieuw en oud is voor mij een perfecte match. Zie ook ‘De babykamer van…Liesbeth’.

Stap 8: Genieten

Eindelijk kan er genoten worden van het eindresultaat en de reactie van je kind.

“Mama, ik had liever een oranje muur gehad.”

Jep, je kan uiteraard ook als uitgangspunt de voorkeur van je kind nemen. Met Paw Patrol kun je vast ook een leuke kinderkamer creëren, maar dat mag hij later voor zijn eigen kinderen regelen. Hij is trouwens ook al super blij met zijn Paw Patrol onesie. O ja! En natuurlijk ook met zijn nieuwe kamer.

jongenskamer wereldkaart

Wat vinden jullie van het resultaat?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Milou zegt:

    Heel leuk! Ik hou er zelf ook van om oud en nieuw door elkaar te gebruiken, of zelf oude spulletjes op te knappen zodat het als nieuw lijkt. Luuk mag blij zijn met zo’n stoere nieuwe kamer!

  2. Brenda zegt:

    Gaaf geworden! Helaas mis ik dat talent van een kamer inrichten.. wie weet ooit voor een 2e of straks op Lenthe’s kamer toch beter m’n best doen, is toch wel erggg leuk ?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.