Verbouwen? Badkamer en keuken vaakst aangepakt, kleine klussen blijven 2 jaar liggen

Uit Het Grote Verbouwonderzoek van marktonderzoeksbureau Markteffect en kredietverstrekker Freo bleek dat Nederlanders het liefste hun keuken of badkamer (beiden 47%) verbouwen. Gevolgd door de aanleg van de tuin en terras. Vervangen van ramen of deuren en moderniseren van de woning volgen met respectievelijk 31 procent. Iets meer dan één op de vijf van de consumenten (21%) geeft aan te hebben verbouwd om duurzamer te wonen. Het onderzoek stamt uit 2020, dus wellicht dat we nu – met de huidige energieprijzen – een kentering gaan zien?

keuken verbouwen
Foto: Shutterstock

Uit het Grote Verbouwonderzoek blijkt dat als er tussen de tien en dertigduizend euro wordt geleend voor verbouwingen, er met name wordt gekozen voor direct persoonlijk comfort en verfraaien van de woning. Verbouwen kost een hoop geld.

April blijkt dé grote verbouwmaand! Samen met de maand mei. e lente blijkt het ideale seizoen om het huis op te knappen, terwijl in december in slechts 3% van de gevallen het huis wordt verfraaid.

Uitbesteden of zelf doen?

Ruim twee op de drie (69%) besteedt de verbouwing grotendeels of volledig uit. Opvallend is dat jongeren bereid zijn meer zelf mee te klussen dan ouderen. 55-plussers zijn bereid om in 44% van de gevallen de verbouwing volledig uit te besteden. Terwijl jongeren (16%) juist volledig zelf aan de slag gaan met de verbouwing. Dat zal ongetwijfeld met het spaargeld te maken hebben.

Professionele gereedschappen

Hoewel ik zelf niet heel handig ben, kom ik wel uit een klusfamilie. DeWalt, Makita, Stanley… als ik dit soort professioneel gereedschap (en iemand die weet hoe het te gebruiken) nodig heb, bel ik mijn vader, mijn broer of mijn oom. Die hebben ooit in eigen beheer vanaf scratch een gezamenlijke 2-onder-1 kapper gebouwd, naast ervaring op talloze andere bouw- en verbouwprojecten. Je kunt dit soort merken online bijvoorbeeld aanschaffen bij Mastertools, inclusief alles om je gereedschap op te bergen en veilig te werken. Overigens kun je echt bijzondere gereedschappen zoals tegelslijpers en cirkelzagen ook huren bij bouwmarkten, wanneer je niet regelmatig klust.

keuken verbouwen
Foto: Shutterstock

Klussen blijven gemiddeld 2 jaar liggen

Hoewel 74% van de Nederlanders aangeeft zelf wel eens te klussen, blijven bepaalde klusjes soms langer dan 4 jaar liggen. En dat terwijl 64% aangeeft zich te ergeren aan die eeuwig uitgestelde to do’s. Bij ruim de helft daarvan leidt het zelfs tot ruzie met zijn of haar partner.

klussen verbouwen

Dit blijkt uit onderzoek dat Centraal Beheer heeft laten uitvoeren door DirectResearch in 2018. Bij 8 op de 10 ondervraagden blijven klussen als verven van muren, het leggen van plinten en het netjes wegwerken van elektriciteitskabels gemiddeld tot 2 jaar liggen. Bij 16% is dit zelfs na 4 jaar nog niet gedaan.

Top 5 klussen die blijven liggen:

1. Verven van muren en het witten van plafonds
2. Plinten (vast)leggen
3. Elektriciteitskabels netjes wegwerken
4. Ophangen van spullen als lampen en schappen
5. Kitten van de badkamer

De voornaamste redenen hiervoor zijn dat men er geen tijd voor heeft of zich er niet genoeg aan ergert om actie te ondernemen. Hoewel 74% aangeeft makkelijk vrienden, familieleden en zelfs collega’s in te kunnen schakelen om te helpen klussen, worden zij niet opgeroepen om dit soort dingen op te pakken. Klushulp wordt wel ingezet voor andere zaken, maar de ‘liggenblijvers’ blijven steevast onbegonnen.

61% van de Nederlanders geeft aan klushulp in te schakelen, omdat zij het zelf niet kunnen. 23% zegt het wel te kunnen, maar hulp in te huren omdat die het beter kan en 11% zegt het wel te kunnen, maar er geen tijd voor te hebben.

Budgettuin

Bij de eerder getipte webshop Mastertools vind je ook tal van gereedschappen voor het opknappen van je tuin. Ga je die zelf opknappen? Dan tip ik graag De Budgettuin, een bewaarmagazine van tuinvereniging Groei & Bloei voor wie wil tuinieren zonder dat het veel geld kost. Dit magazine laat zien hoe je met weinig middelen een nieuwe tuin kunt aanleggen en hoe je een bestaande tuin kostenvriendelijk een make-over geeft.

Daarnaast staat de uitgave vol handige tips en adviezen waarmee je veel geld kunt besparen. Er is veel aandacht voor het zelf kweken van planten, hergebruik van oude (tuin)materialen en budgetplanten. Zo kom je alles te weten over zaaien, stekken en vermeerderen van planten en leer je hoe je woekerende tuinplanten herkent. Doe-het-zelvers kunnen direct aan de slag met de eenvoudige en goedkope klussen. De Budgettuin is verkrijgbaar voor € 8,99 bij supermarkten en boekwinkels.

Lees ook: 

En nu ben ik nieuwsgierig: heb jij recent verbouwd? En welke kleine klusjes liggen bij jou al heel lang te wachten?

 

disclaimer

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.