‘Sneakers Unboxed’

Sneakers, je kan er niet genoeg van hebben! Waar ik vroeger nog wel eens hakken droeg, heeft mijn kast nu ruimte gemaakt voor allerlei sneakers: hoog, laag, neutraal of opvallend. De sneaker is in korte tijd dan ook het meest wijdverspreide designobject ter wereld geworden. Hoeveel sneakers denk je dat er in 2020 verkocht zijn?

Gastblog door: Esther Weemers

Sneaker Archeology
Helen Kirkum – Sneaker Archeology, 2021. Helen Kirkum Studio. Foto: Ed Reeve

Meer dan een miljard! Met deze populariteit werd het tijd voor een tentoonstelling: Sneakers Unboxed. De tentoonstelling nodigt je uit om een kijkje achter de schermen te nemen bij de schoen die voor technologische doorbraken heeft gezorgd, nieuwe jeugdculturen heeft geïnspireerd en de modewereld op z’n kop heeft gezet.

Lees ook: Athleisure Trend: comfortabel zijn is hip

Converse All Star
Converse All Star, ca. 1930. Converse. Foto: Ed Reeve

Geschiedenis, design en duurzaamheid 

Sneakers Unboxed combineert de geschiedenis en culturele context van de sneaker met de laatste innovaties op het gebied van design en duurzaamheid. De tentoonstelling richt zich op de ontwerpers en ingenieurs achter de belangrijkste vernieuwingen in vormgeving en technologie, en op de mensen die de sneaker tot stijlicoon hebben gemaakt. Ontdek wat de meest verhandelde schoen ooit is, zie hoe een robot sneakers breit, verwonder je over de hardloopschoenen die records braken en bewonder de zeldzaamste sneakers van toen en nu. 

Lees ook: Xsensible Stretchwalker sneakers, mijn ervaring

Style en freshness

Een sneaker is tegenwoordig veel meer dan een sportschoen. Het fenomeen werd populair door verschillende jeugdculturen van de jaren ’70. Jongeren waren op zoek naar exclusiviteit en freshness – nog steeds de belangrijkste elementen van de sneakercultuur van vandaag. De hedendaagse sneakerindustrie wordt gedreven door designinnovatie, maar zeker ook door de vraag van de consument: limited editions en experimentele samenwerkingen tussen sportmerken, kleine boetiekjes en modeontwerpers hebben de industrie volledig veranderd. Geen design is te gek tegenwoordig!

Lees ook: Genderneutraal: helderblauwe sneakers van Hummel

Nike Air Max 90
Nike Air Max 90 x Patta ‘Homegrown’ (2006). Foto: Ed Reeve

Lees ook: Sneakers van deze 5 A-merken goedkoop scoren

De tentoonstelling geeft ook een kijkje in het meest urgente ontwerpprobleem van onze tijd: duurzaamheid. Innovatieve materialen, experimentele productietechnieken en circulair ontwerp zijn enkele thema’s die aan bod komen en schetsen een beeld van de toekomst van sneakerdesign. 

Nike Space Hippie
Nike Space Hippie 03, 2020. The Design Museum, London. Foto: Ed Reeve

De tentoonstelling ‘Sneakers Unboxed’ is te zien van 3 mei 2022 t/m 2 oktober 2022 in het Design Museum in Den Bosch. Mooi uitstapje dus wanneer je bijvoorbeeld verblijft in Roompot vakantiepark Schaijk.

Leuk voor een bezoekje?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me het glitterkanon dat jouw leven opleukt of in ieder geval een bende van glitters achterlaat. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om door het leven te sprankelen als en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 10 en 11 jaar. Ze schelen maar 15 maanden en zijn dikke vriendinnen, maar toch zo verschillend. Je leest hier over ondernemen, fijne perks in het leven, bijzondere ervaringen en leuke dingen.

Geef vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.