Jasmina’s ultieme recept: gember kip!

Vandaag deelt Jasmina van de blog Sparkles Inside haar ultieme recept dat je echt eens geprobeerd moet hebben! “Dat ik een echte foodie ben, is geen geheim. Ik zeg altijd dat ik gek ben op koken, maar stiekem ben ik gewoon gek op lekker eten.  De Surinaamse en de Indiase keuken hebben hierin mijn voorkeur. Iets met diepgewortelde roots ofzo. Toen ik in Dubai was, viel het me op dat je ontzettend veel Indiase restaurantjes had. Voor een prikkie toverden ze daar de allerlekkerste recepten op tafel. Een gerecht die ik nooit vergeten ben is “Ginger Chicken” ofwel gemberkip.” 

gember kiprecept

Terug in Nederland vroeg ik mijn Indiase vriendin of ze hier een recept van had, maar ze vertelde me dat ze het in elke streek anders maken. Ik ben dus maar zelf de keuken in gedoken en heb er mijn eigen draai aangegeven.  

Dit recept is voor ongeveer 4-6 personen.

India meets Suriname

In Suriname heb je heel veel culturen. Mijn moeder haar voorouders kwamen uit India als gastarbeiders naar Suriname en zo komen mijn roots ook een beetje uit India. De Indiase keuken is heel gevarieerd, net als de Surinaamse keuken. Toch lijkt het Hindoestaanse eten uit Suriname niet altijd op het Indiaas eten uit India. Indiërs gebruiken vaak net iets meer kruiden waardoor het eten vaak lekker spicy is.  

Koriander VS Selderij

In de Indiase keuken kom je heel veel koriander tegen. Zelf houd ik hier niet zo van. Ik vind het een beetje smaken naar zeepsop ofzo. In de Surinaamse keuken gebruiken we eigenlijk bijna geen koriander maar gebruiken we veel selderij. Houd je ook niet zo van selderij? Dan kun je de selderij uit dit recept weglaten.  Zelf vind ik dat selderij zorgt voor een extra smaak explosie ofzo.

Gember hartstikke gezond

Dat gember hartstikke gezond is, dat is voor velen geen geheim. Er wordt beweerd dat het goed helpt tegen reuma, diabetes en kanker maar dat is niet medisch weerlegd. Zelf twijfel ik hier ook wel een beetje aan want ik gebruik ontzettend veel gember, maar heb toch reuma en diabetes type 1. Gember bevat ontzettend veel vitaminen en mineralen. Je kunt hierbij denken aan vitamine B1, B2, B6, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Een boost voor je immuunsysteem dus. Tevens helpt gember bij mij altijd erg goed tegen misselijkheid.

Lees ook: Waar haalt ze de energie vandaan? Gembershots

Wat heb je nodig voor je gemberkip?

 • 1 kilo kippendijen
 • 1 ui
 • 4 teentjes knoflook
 • 3 tomaten
 • Een groot stuk gember ( ongeveer zo groot als je duim)
 • 1 theelepel rode chilipoeder
 • 1 theelepel zout
 • ¼ theelepel kurkuma
 • ½ theelepel masala
 • 1 eetlepel zoete sojasaus
 • 3 eetlepels ghee (geklaarde boter)
 • ½ kopje volle yoghurt
 • ½ theekopje water
 • Een paar takjes selderij
 • 1 theekopje diepvries erwten

Hoe maak je de gember kip?

 • Snijd als eerste de kippendijen in kleine stukjes. Houd je niet zo van kippendijen, dan kun je ook kiezen voor kipfilet. Wil je het recept nog smaakvoller maken, kies dan voor kippenbouten met bot. Ik ben echter een beetje te lui om te kluiven, vandaar dat ik kies voor het gemak.
 • Snijd vervolgens de ui en de teentjes knoflook fijn.
 • Verwarm de ghee en bak hierin de knoflook en uien goudgeel. Heb je geen toko in de buurt en kun je geen ghee in de supermarkt vinden? Dan kun je dit vervangen door roomboter.
 • Terwijl je uien en knoflook goudgeel worden gebakken, snijd je de tomaten in kleine blokjes.
 • Voeg eerst alle droge kruiden toe (chilipoeder, zout, kurkuma en masala) en bak deze even mee.
 • Vervolgens voeg je de tomaat toe en daarna de gesneden selderij.
 • Roer alles goed door en terwijl je kip aan het bakken is, schil je de gember en snijd je deze in dunne reepjes.
 • Voeg de gember toe en bak het om en om.
 • Vervolgens voeg je de zoete sojasaus en water toe en laat je het op een zacht pitje pruttelen.
 • Na 30 minuten voeg je de yoghurt en de diepvrieserwten toe en laat je het nog even verder pruttelen. Strooi nog een beetje gesneden selderij boven op voor de garnering.
 • Voilà, klaar is kees.

gember kip recept

Combineren met…

Gember kip is ontzettend lekker met basmati rijst, naan brood of paratha roti (deze laatste kun je in de meeste grote supermarkten gewoon uit de vriezer kopen, je hoeft ze dan alleen nog maar even warm te maken in de koekenpan).

Ben je nog op zoek naar een toetje? Probeer dan Indiase mithai te maken. Je tanden vallen er wel bijna van uit doordat het mierzoet is, maar het is ontzettend lekker. Mithai betekent in het Indiaas trouwens ook gewoon: zoetigheid.

Mijn naam is Jasmina en ik ben moeder van een kleine eigenwijze peutermeid. Op mijn mommy lifestyleblog “Sparkles Inside” lees je mijn blogs die allemaal een hoog “Me” gehalte hebben. Ik ben gek op lekker eten en reis graag de wereld rond.  Tevens heb ik sinds kort een reisblog “Travelfoodie inside” waarop ik al mijn tips deel voor de mooiste reizen met of zonder kids. Verder ben ik erg actief op instagram.  Ik hoop dat je genoten hebt van mijn gastblog en de foto’s deelt op insta met een tag als je dit recept hebt uitgeprobeerd.

Lees ook:

Kook jij graag?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.