Turks ontbijtrecept: Menemen

Reizen via de maag! Ik krijg ontzettend veel heerlijke buitenlandse recepten toegestuurd en wil deze graag met je delen te beginnen met het Turkse ontbijtgerecht ‘menemen’. Ontbijt is niet zomaar een maaltijd in Turkije, het is een feest voor alle zintuigen en smaakpapillen. De Anatolische keuken in Turkije is door de eeuwen heen beïnvloed door tal van beschavingen, en dat proef je in de rijke smaken en grote variatie in gerechten. 

recept menemen
Foto: PR

Ontbijt heet in het Turks “kahvaltı”, dit betekent letterlijk ‘vóór de koffie’. Het is dan ook belangrijk om geen koffie te drinken op een lege maag, maar met het ontbijt de dag te starten. Waar een groot deel van de wereld het ontbijt als een noodzaak beschouwt, is het voor de Turken een moment dat mensen, vrienden en familie samenbrengt. Vooral in het weekend wordt er uitgebreid de tijd genomen om rustig aan de dag te beginnen met een heerlijk ontbijt en een goed gesprek.

Lees ook: Ecostoof review: de theemuts die je eten gasloos gaart

Wat wordt er gegeten tijdens een Turks ontbijt?

Dankzij de ongekende opties van de Turkse keuken is de ontbijttafel rijkelijk voorzien van allerlei producten en smaken. Van verschillende kazen en een variatie aan zwarte en groene olijven tot groenten als tomaten, paprika’s en komkommers en vers en gedroogd fruit. Maar ook honing en jam van regionale vruchten ontbreken niet, evenmin als de Turkse smeersels voor het platbrood als Turkse room en sesamboter en natuurlijk de Turkse hartige en zoete gebakjes. Vele traditionele en regionale delicatessen komen op tafel naast natuurlijk een goede kop thee.

Kaas heeft een speciale rol in het geheel, er staat nooit maar één soort op tafel. Een minimum van drie tot vier soorten kaas, verschillend per regio, is een must op de ontbijttafel. Elke streek heeft zijn eigen kaas, zoals de kruidenkaas uit Van, de gruyère uit Kars, “çeçil” uit Erzurum, “mihaliç” uit Bursa en de meest voorkomende witte kaas uit Ezine-Çanakkale.

Ook olijven ontbreken nooit. Ze worden op vele manieren bereid; gebroken, gesneden, geperst of gewoon zoals ze van de boom afkomen. Olijfolie wordt voornamelijk in de rijkere Westerse regio’s van Turkije gebruikt. Om er groenten of kruiden mee in te smeren, of als smeersel op brood. Ook eieren zijn belangrijk, het meest gebruikelijke eiergerecht is “menemen”. “Menemen” is erg populair en wordt ook echt serieus genomen. Zo waren er recent online stemmingen of “menemen” met of zonder uien bereid moet worden. ‘Met uien’ heeft gewonnen, hoewel het originele recept zonder is.

Lees ook: Recept: gezond appelbrood

Ontbijt is anders in elke regio

Wie reist door Turkije, vindt in geen regio hetzelfde ontbijt. Iedere ochtend wacht een nieuwe verrassing met andere smaken. De meeste restaurants serveren gerechten die typisch zijn voor hun eigen regio, vaak gebaseerd op traditionele recepten voor bijvoorbeeld mıhlama, katmer en gözleme. Mıhlama wordt gemaakt met maïsbloem, boter, kaas en maïsbrood, een specialiteit uit de Zwarte Zee regio. Katmer is een speciaal gefrituurd gelaagd brood uit Zuidoost-Anatolië. Gözleme is deeg gevuld met kaas en kruiden wat wordt gekookt als pakketje aan beide zijden en is vooral een delicatesse rondom de Egeïsche en Middellandse kust. De Turkse keuken kent nog veel meer heerlijke opties om te proberen.

Lees ook: Turkije, een geliefd filmdecor

Recept: Menemen maken

Per persoon heb je nodig:

  • ½ tomaat
  • 1 groene paprika
  • 1 ei
  • eventueel gesnipperde ui

Je kunt een gesnipperde uien toevoegen als je dat lekker vindt. Fruit de ui als eerste. Pel de tomaten en snijd ze in hele kleine stukjes en snijd de paprika in blokjes. Kook het geheel licht in, in een pan met olie. Klop de eieren los en giet ze over de groenten heen in de pan. Om te zorgen dat de eieren niet uitdrogen, roer je snel tot de eiwitten zijn gestold.

Bij ‘menemen’ hoort een kleine hoeveelheid water, voor een juiste samenstelling is het heel belangrijk dat de tomaten hun water niet verliezen bij het pellen. Dit water helpt bij het bakken van de eieren, het gerecht zal dan niet te droog worden. Ook is het belangrijk om de groenten goed te koken, anders zullen de eieren sterk naar rauwe tomaat ruiken.

Meer recepttips? Lees dan bij Travel Foodie over heerlijke Turkse voorgerechten

Of lees: Jasminas ultieme recept: gember kip!

Eet smakelijk!

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.