Moet ze die bril nu op of niet?

“Mama, zonder mijn bril zie ik beter…” Oh jee, stressmoment voor mama. Nog niet zo lang geleden de ogen laten druppelen. Deze bril heeft ze pas een half jaar. En de zorgverzekering vergoed maar eens per 2 jaar €70,- lang niet genoeg om de kosten goed te dekken. Helemaal bij een kind in de groei. Ziet ze nu echt beter zonder die bril? Of vindt mijn kleuter hem gewoon af en toe lastig?

orthoptistMet gym, stoeien, buitenspelen en dansles – als het er wat wilder aan toe gaat – hoeft ze van ons haar bril niet op. Maar is dat een verstandige beslissing? Na de opmerking van madame dat ze er niet goed door ziet, werden we nog wat makkelijker. Gelukkig waren de twijfels van korte duur, want een week later was onze controle afspraak bij de orthoptist in het ziekenhuis.

Oeh, nieuw poppetje de Minion!
Oeh, nieuw poppetje de Minion!

Hoe zit het nu precies met die ogen?

Heeft mijn dochter haar bril nu wel of niet nodig? Je gaat toch twijfelen als ze zegt dat ze zonder beter ziet. Gelukkig zaten we niet lang in onzekerheid. Speelafspraakje geregeld voor grote zus, zodat de focus bij de oogcontrole volledig bij de kleuter kon zijn. Vooraf had ik haar al wat voorbereid: “weet je al welk poppetje je zal gaan kiezen bij de ogendokter?” En nog even herhaald welke spelletjes de orthoptist altijd doet.

ogentest

De ogen ontwikkelen zich tot kinderen ongeveer 6 jaar zijn. Mijn dochter heeft +2 en een cilindrische afwijking in het oog met Duane en +4 in haar goede oog. Als ik het goed onthouden heb. Dat is een afwijking die niet zomaar verdwijnt, al is het in de loop der jaren al wel wat verbeterd. Ze draagt sinds haar eerste verjaardag een bril en moest daarvoor een paar maanden afplakken. Dat afplakken is om een lui oog te voorkomen.Hoe ging de controle?

De oogcontrole verliep weer prima. Dochterlief vindt het leuk en de orthoptist van het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden is ontzettend lief en leuk met kinderen. Omdat we er al komen vanaf 8 maanden oud, is het vertrouwd en nooit een probleem geweest. Ook niet als er gedruppeld moest worden, wat vervelend is en prikt in de oogjes. Om te beginnen mocht mijn meisje weer een poppetje uitkiezen, de dieptekaart werd weer gepakt en ze kreeg een speciale piratenbril op waardoor één oogje even niet mee kan doen. Hierbij moest ze zowel met als zonder bril de letter E in de juiste stand houden, die enkele meters verderop op het schermpje getoond werd.

oogtestHierbij werd al snel duidelijk dat ze haar bril toch echt nodig heeft. Met het ene oogje kan ze zonder bril prima zien, maar met het andere oog niet. Om te voorkomen dat ze een lui oog krijgt, omdat het slechte oog niet goed mee kan kijken, moet de bril als het even kan gewoon op. Voor de zekerheid mocht ze ook nog even het filmpje bekijken in het apparaat waarmee zonder druppelen ongeveer de sterkte afwijking en cilinder kan worden bepaald. Hieruit bleek dat de sterkte nog vergelijkbaar is met die van het laatste brilrecept dat we meekregen. De bril is dus nog prima. Gelukkig, want die heeft ze nog niet zo lang.

ogencheck

IJs

Over 9 maanden mogen we weer terugkomen voor controle. Dan worden de oogjes weer gedruppeld. Mama heeft in ieder geval nu een goed argument waarom de bril wél op moet. Om er een gezellige afsluiter aan te geven, hebben wij inmiddels de traditie om even samen een ijsje te halen in het restaurant van het ziekenhuis. Zo konden we nog even samen keuvelen. Kleutertje bedacht dat het grappig zou zijn om een foto te maken waarbij het net lijkt of ze een heeeeel groot ijsje eet. Grappige ideeën zijn altijd leuk, dus dat hebben we gedaan en toen weer naar huis. We zijn weer wat wijzer!

Even een grappige foto maken :-)
Even een grappige foto maken 🙂

Is toch altijd even spannend zo’n controle. Hebben jou kinderen ook weleens geroepen dat ze zonder bril beter konden zien? Was dat ook omdat ze de bril even lastig vonden?

Lees ook:

Foto’s gemaakt met toestemming van de orthoptist.
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Nathalie zegt:

    Mijn zoontje heeft twee jaar een bril gedragen en is er nu van af. Druppelen vond hij heel erg. Moest in de houdgreep :-/

  2. Ilse van Kreanimo zegt:

    Ons zoontje wil gewoon zelf niet zonder. … dan zie ik wazig, mama….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.