Dit is hoe eigen risico werkt en welke het beste bij jou past

Door zorgverzekeringen worden veel kosten uit de basisverzekering vergoed. Toch is het niet zo dat je helemaal nooit iets hoeft te betalen als je zorg nodig hebt. In sommige gevallen betaal je (een deel van) de zorgkosten namelijk zelf. Dit komt door het eigen risico. Ondanks dat iedereen met een zorgverzekering hiermee te maken krijgt, weten veel mensen niet hoe het werkt. Daarom geven we jou in deze tekst uitleg over het eigen risico. Ook helpen we je te bepalen welk eigen risico het beste bij jou past.

Hoe werkt het eigen risico van een zorgverzekering?

Om te begrijpen hoe het eigen risico van een zorgverzekering werkt, moet je eerst weten wat dit precies is. Iedereen van achttien jaar en ouder die zorg uit het basispakket nodig heeft, krijgt te maken met eigen risico. Dit is namelijk het bedrag dat je zelf moet betalen voor zorgkosten uit de basisverzekering. Hiermee wil de overheid de zorg enerzijds betaalbaar houden en anderzijds mensen bewuster maken van zorgkosten. Je betaalt overigens niet altijd eigen risico als je zorg nodig hebt uit het basispakket. Voor bepaalde zorg geldt namelijk geen risico, zoals voor de huisarts.

Verplicht eigen risico

Bij zorgverzekeringen kun je te maken krijgen met twee soorten eigen risico’s. We lichten eerst het verplicht eigen risico toe, want dit heeft betrekking op iedereen die een zorgverzekering afsluit. Dit eigen risico wordt namelijk ieder jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Het verplicht eigen risico is voor 2023 vastgesteld op 385 euro. Je maakt eerst dit bedrag ‘op’ voordat zorgkosten uit de basisverzekering vergoed worden.

Heb je zorg nodig die 275 euro kost en heb je jouw eigen risico nog niet gebruikt? Dan moet je de kosten zelf dekken. Het verplicht eigen risico staat dan nog op 110 euro (385 – 275). Als je later in het jaar nog een keer dezelfde zorg nodig hebt, wordt een deel van het bedrag vergoed. Je betaalt de 110 euro die nog over is van je eigen risico zelf, terwijl 165 euro vergoed wordt door je verzekeraar. Het verplicht eigen risico geldt voor de periode van 1 januari tot en met 31 december.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplicht eigen risico van je zorgverzekering kennen we ook het vrijwillig eigen risico. Je bepaalt zelf of en in hoeverre dit voor jou geldt. Het vrijwillig eigen risico staat standaard op 0 euro, maar je kunt dit bedrag verhogen tot maximaal 500 euro. Daarnaast kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300 of 400 euro. Kies je voor het maximale vrijwillig eigen risico? Dan is jouw eigen risico in totaal 885 euro, 385 verplicht en 500 vrijwillig.

Als je voor een vrijwillig eigen risico kiest, draai je zelf op voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt. Daarom vraag jij je misschien af waarom je dit zou doen. Toch moet je weten dat het vrijwillig eigen risico ook voordelen met zich meebrengt. Het grootste voordeel is dat de premie daalt. Je bent dan maandelijks minder geld kwijt aan je zorgverzekering. Vraag jezelf alleen wel af of het verstandig is om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen. Onderaan de streep kan het je namelijk ook (veel) meer kosten dan wanneer je het vrijwillig eigen risico op 0 euro laat staan.

Lees ook:

Hoe heb jij de zorgverzekering geregeld?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.