Lood in je drinkwater?

Help, er kan lood in je drinkwater zitten! Wij schrokken best toen we dit in het Jeugdjournaal voorbij zagen komen. Gelukkig wonen we in een redelijk ‘jonge wijk’ zonder loden leidingen. Bij nieuwbouw loop je echter risico! Een recent rapport van de RIVM en de Gezondheidsraad waarschuwde voor de gevaren rondom lood in drinkwater. Vooral kinderen tot 8 jaar en zwangere vrouwen lopen verhoogd risico op complicaties. Heb jij een thuistest gedaan?

lood uit de kraan
Afbeelding: Shutterstock

Zeker voor jonge kinderen en zwangere vrouwen is het uitermate belangrijk dat zij geen water drinken dat hoge concentraties lood bevat. De overheid en gemeentes zijn druk bezig met een aanvalsplan om alle loden leidingen te achterhalen en vervangen. Dit is geen eenvoudige klus. Veel leidingen zitten namelijk onder de vloer of zijn moeilijk te bereiken. Gelukkig kun je zelf thuis ook iets doen!

Thuistest van Water-lab

Je kunt er zelf achter komen of jouw drinkwater lood bevat én hoeveel microgram per liter. Dat kan zonder dat je de vloer hoeft open te breken! Water-lab heeft een thuistest ontwikkeld: jij vult een flesje, stuurt dit op en krijgt een rapport met de uitslag terug.

Zeker met baby’s in huis of je buik loop je het liefst geen risico. Water-lab heeft daarom nu hun professionele laboratorium ingezet voor particulieren. De afgelopen maanden konden mensen al via andere aanbieders een kleurentest bestellen, om thuis hun water op lood
kunnen testen. Hierbij doe je zelf chemische proefjes. Wil je dat niet én wil je een nauwkeurige betrouwbare uitslag dan kun je bij Water-lab vanaf 49 euro een watertest aanvragen. Het lab van Water-lab test ook water uit ziekenhuizen en hotels. Mensen sturen een flesje retour en weten daarna precies hoeveel microgram per liter lood er in hun water zit. Een simpel
advies volgt wat zij hier aan kunnen doen, indien actie noodzakelijk is.

Om hoeveel huizen gaat het?

Volgens het rapport van RIVM zijn er naar schatting 100.000 tot 200.000 woningen waarbij nog loden leidingen aanwezig zijn in het huis. Ook zijn er enkele honderden woonplaatsen in Nederland waar nog loden
hoofdwaterleidingen liggen. Dit geldt met name voor woningen die zijn gebouwd voor 1960. De Gemeente Amsterdam onderzoekt momenteel de mogelijkheden om particulieren een goede meting aan te bieden. Ook is de concentratie lood in drinkwater bij veel nieuwbouwwoningen te hoog. Dit komt door de nieuwe koppelstukken van de leidingen die de eerste aantal maanden lood kunnen afgeven. Bij het merendeel van deze huizen is dit het geval. In een test van het RIVM in 2007 bleek dat bij 1 op 7 van de nieuwbouwwoningen na een half jaar doorspoelen nog steeds meer dan de norm 10mg/l lood in het drinkwater zat.

Effect lood inname op de gezondheid

De voorzitter van de Gezondheidsraad geeft aan dat inname van lood bij jonge kinderen niet onderschat moet worden. Er wordt aangeraden loden leidingen te vervangen en tot die tijd fleswater te gebruiken voor consumptie. Het binnenkrijgen van lood kan gevolgen hebben voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Bij jonge kinderen kan het binnenkrijgen van lood de hersenontwikkeling verstoren, wat kan leiden tot een lager IQ. Bovendien zijn jonge kinderen
vatbaarder voor de gevaren van lood omdat hun darmen het makkelijker opnemen en ook drinken kinderen meer in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Daarnaast kan een structurele inname van lood ook bij volwassenen leiden tot een verhoogde bloeddruk en de nieren beschadigen.

Hoe werkt de watertest?

Met de test van Water-lab kun je op een eenvoudige manier de exacte loodconcentratie in jouw drinkwater meten. Deze moet onder de 10 microgram per liter blijven. Je hoeft de vloer niet open te breken. De test wordt opgestuurd, je ontvangt een flesje, vult het flesje en stuurt het weer terug naar het lab. Je ontvangt daarna de exacte loodwaarde in jouw drinkwater.

In tegenstelling tot een reguliere zelftest, ontvang je geen indicatie in de vorm van een kleurentest, die je zelf moet aflezen en interpreteren. Water-lab geeft je de exacte concentratie lood van jouw water, met een passend, professioneel advies. Kijk voor meer informatie over de test op de site van Water-lab.

>> Lees ook: waarom je nooit een gedeukt blikje moet kopen

Woon jij in een nieuwbouwwoning of een huis van voor 1960?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.