Naar Düsseldorf voor een medische behandeling

Heb je wel eens meegemaakt dat je een tijd moest wachten op een behandeling vanwege lange wachtlijsten? Steeds meer Nederlanders gaan de grens over voor een medische behandeling, zoals een orthopedische behandeling. Grensoverschrijdende gezondheidszorg is een actueel thema. Het wordt steeds toegankelijker en betaalbaarder om je in het buitenland te laten onderzoeken of behandelen.

Vaak zijn de kortere wachtlijsten of lagere kosten een reden die men ertoe aanzet om operaties in het buitenland te laten uitvoeren. Maar het kan ook zijn dat de behandelingen niet of nauwelijks beschikbaar zijn. Zo ging ik tijdens de zwangerschappen van mijn kinderen naar onze zuiderburen voor een bloedtest die nog niet beschikbaar was in Nederland. En ik heb ook een DNA test gedaan via een laboratorium in Australië.

Gastblog door Steffie

dusseldorf orthopedie
Foto: Düsseldorf Tourismus GmbH

Absolute top voor medisch toerisme

Met een zeer uitgebreide gezondheidszorg is Düsseldorf één van de meest aantrekkelijke bestemmingen in Duitsland voor een medische behandeling. Düsseldorf is voor Nederlanders goed te bereiken met de auto (192 kilometer van Utrecht) of twee uur met de trein. Duitsland heeft een uitmuntend zorgstelsel dat voortdurend wordt aangevuld met nieuwe gezondheidsproducten en -diensten. Momenteel telt deze stad 15 ziekenhuizen, meer dan 80 gespecialiseerde klinieken, meer dan 2.000 praktiserende artsen en 11 privéklinieken voor cosmetische chirurgie. Medische zorg is in Düsseldorf inmiddels een zeer belangrijke bedrijfstak en economische motor geworden voor deze stad. De kwaliteit van de gezondheidszorg in Duitsland is hoog en er zijn meestal geen lange wachtlijsten. Daarnaast kun je de ingreep eventueel combineren met een korte vakantie.

medisch toerisme dusseldorf
Foto: Düsseldorf Tourismus GmbH

Hoogwaardige gezondheidszorg zonder wachttijden

Misschien sta je momenteel op een lange wachtlijst voor een onderzoek, behandeling of operatie. Weet je al dat je een nieuwe heup of knie nodig hebt? Of wil je graag een preventieve gezondheidscheck doen? Op grond van de Zorgverzekeringswet heb je als Nederlander recht op gezondheidszorg in een ander EU-land. Je kunt dus bij onze Duitse buren terecht voor bijvoorbeeld een orthopedische behandeling, een medische diagnose of genees- en medische hulpmiddelen.

Düsseldorf staat bekend om zijn ultramoderne medische instellingen met hoogwaardige gezondheidszorg en biedt een volwaardig alternatief voor een behandeling in Nederland. Maar ik kan mij goed voorstellen dat een medische behandeling in het buitenland vragen oproept. Waar moet je rekening mee houden bij geplande zorg in het buitenland? Aan welke voorwaarden moet je voldoen om de kosten van de behandeling vergoed te krijgen?

medisch toerisme dusseldorf
Foto: Düsseldorf Tourismus GmbH

Vraag toestemming aan je zorgverzekeraar

Een aantal medische klinieken in Düsseldorf zijn gespecialiseerd in orthopedie. Dit is een zeer uitgebreid vakgebied met betrekking tot alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. Met allerlei klachten kun je bij een orthopeed terecht komen, bijvoorbeeld een schouder uit de kom of een gebroken heup.

Hier kun je op korte termijn een afspraak maken voor bijvoorbeeld een knie- en heupprotheses. Of het onderzoek, de behandeling of de operatie in Düsseldorf onder jouw zorgverzekering valt, hangt af van de verzekering die je hebt afgesloten. De regel is: als de basisverzekering een bepaalde behandeling dekt, dan mag deze behandeling ook in het buitenland plaatsvinden. Volgens de Nederlandse Zorgverzekeringwet kun je namelijk voor elke behandeling in een ander EU-land terecht als je een verwijzing hebt van de specialist of toestemming hebt van je zorgverzekeraar.

Het is aan te raden om voorafgaand aan de medische ingreep in het buitenland contact op te nemen met je zorgverzekeraar en toestemming te vragen om nare financiële verrassingen te voorkomen. Indien je geen toestemming hebt van je zorgverzekeraar en je ondergaat toch de behandeling dan bestaat het risico dat jouw zorgverzekeraar de kosten niet vergoed. Als jouw zorgverzekeraar akkoord gaat, dan krijg je een zogenaamd S2 document. Met dit document kun je de zorgaanbieder in Düsseldorf laten zien dat je recht hebt op de behandeling, maar ook dat jouw zorgverzekeraar (een deel van de) kosten vergoed.

Laat je goed informeren over de buitenlandse zorgaanbieder en de mogelijkheden voor medische behandelingen. Alle klinieken die vermeld staan op de Health Tourism-website van Düsseldorf Tourism bieden Engelstalige zorg in hun klinieken. In een aantal klinieken wordt zelfs Nederlands gesproken. Dit staat per kliniek aangegeven op de website. Vanuit huis kun je eenvoudig een afspraak maken via de website of telefoon. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie wordt jou uitgelegd welke stappen je moet ondernemen.

Lees ook: mijn ervaring met een medische thermografie (beoordeeld door een arts in Amerika)

medisch toerisme dusseldorf
Foto: Düsseldorf Tourismus GmbH

Combineer noodzaak met plezier

Düsseldorf, ook wel klein Parijs of metropool aan de Rijn genoemd, ken je misschien vooral van de internationale luchthaven of de sfeervolle kerstmarken die in de decembermaand worden gehouden. Maar ook het enorme aanbod winkels op loopafstand, het royale aanbod van vier en vijf sterren hotels, de internationale keuken, musea en de fantastische vrijetijdsvoorzieningen voor het hele gezin maken Düsseldorf een gewilde bestemming voor een stedentrip.

medisch toerisme dusseldorf
Foto: Düsseldorf Tourismus GmbH

In Düsseldorf kun je jouw medische behandeling makkelijk combineren met een bezoek aan de stad vol kunst, cultuur en winkelen. Misschien reist je familie wel mee en verblijven jullie in een heerlijk hotel in de stad. Gedurende de tijd dat jij de behandeling ondergaat, kunnen je familieleden of vrienden genieten van de stad. Zo combineer je noodzaak met plezier! In Düsseldorf zijn er verschillende hotels verbonden met de gezondheidsklinieken in de stad. Deze hotels bieden comfortabele kamers met een breed scala aan faciliteiten.

Uit onderzoeken blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders open staat voor medische behandelingen in het buitenland ondanks de reistijd die dit met zich mee brengt. Als ik in de toekomst klachten krijg aan mijn spieren, gewrichten, botten of pezen dan overweeg ik zonder twijfel een medische behandeling over de grens. Zeg nou zelf, goede gezondheidzorg en nog een leuke stedentrip is een mooie combinatie!

Ben jij al eens naar het buitenland gereisd voor een medisch onderzoek, een behandeling of een ingreep?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me het glitterkanon dat jouw leven opleukt of in ieder geval een bende van glitters achterlaat. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om door het leven te sprankelen als en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 10 en 11 jaar. Ze schelen maar 15 maanden en zijn dikke vriendinnen, maar toch zo verschillend. Je leest hier over ondernemen, fijne perks in het leven, bijzondere ervaringen en leuke dingen.

Geef vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Claire zegt:

    Je hoort het inderdaad steeds vaker. Ik ken iemand die hier een maagband heeft laten plaatsen en iemand anders ging hierin voor ivf. Kennelijk is ons landje in sommige gevallen best streng en duur..

  2. Linda schrijft 't op zegt:

    Wat een goede tip voor mensen welke al heel lang op de wachtlijst staan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.