Designer veiligheid met een wifi-rookmelder

Koolmonoxide vergiftiging is een groot gevaar, schreef ik een tijdje terug naar aanleiding van een onderzoek. De meeste mensen zijn zich meer bewust van het gevaar van rook. Want waar rook is, is vuur – dus hangt men een rookmelder in huis. Ik heb weliswaar een blusdeken in de meterkast, maar een melder als deze stond nog ergens ver weg op een “zou heel verstandig zijn om aan te schaffen”-lijstje. Herkenbaar? 

rookmelder
Gelukkig hebben we nu beide melders hangen, gecombineerd in één klein designerapparaat dat ik van fabrikant Nest mocht uitproberen voor de blog. Ik vind hem zelf erg mooi en dat niet alleen, het is ook nog eens een superslim ding met Wifi-functie en bewegingssensor en… Nou ja, lees maar even mee, want ik ben erg blij met dit sieraadje op de overloop.

Lees ook: SwitchBot: mijn gordijnen openen en sluiten op vaste tijden automatisch

Eerst werd het station aan het plafond geschroefd, daarna moet je eerst de app installeren.
Eerst werd het station aan het plafond geschroefd, daarna moet je eerst de app installeren.

Ben jij weleens gewekt door een keiharde sirene midden in de nacht, door lege batterijen in je rookmelder?

Ik gelukkig niet (wel door een loos brandalarm tijdens een vakantie, haha) en met deze Nest Protect gaan we dat ook niet meemaken. Hij werkt namelijk op 6 batterijen die meerdere jaren mee moeten gaan. En als deze toch leeg beginnen te raken, dan zie ik dat op de iPad. Met deze melder moet je namelijk de bijbehorende app downloaden, waardoor je via Wifi altijd de laatste statusupdates op je mobiele device kunt zien. Je kunt hierbij verschillende dingen instellen, desgewenst heeft elk gezinslid toegang tot de app via een Family Account en zou je op afstand het alarm uit kunnen zetten. Ik heb zojuist nog even gekeken in mijn app, geen (alarm)meldingen gelukkig, wel mijn adres en de buitentemperatuur. Geinig om dat zo op te kunnen zoeken.

Lees ook: Slim deurslot? Mijn ervaring met een Tedee smart lock

Nest-netwerknest

Waarom een app voor een rookmelder? Nou Nest heeft dus niet alleen een rook- en koolmonoxidemelder, maar de fabrikant maakt ook bijvoorbeeld thermostaten en webcams. Je kunt meerdere apparaten in huis hebben (wij wonen niet groot, dus 1 melder volstaat) en die apparaten staan met elkaar in contact (en met de app). The Internet of Things in je eigen huis. Als je Nest-producten weten wanneer je thuis bent en wanneer niet, kunnen ze zich daar automatisch naar gedragen. Zoals de verwarming aan- of uitzetten, of het licht aan- of uitdoen.

Met een Family Account kunnen tot 10 personen de Nest Thermostat instellen, berichten ontvangen van Nest Protect, zien wat er thuis gebeurt met de Nest Cam, en een eigen kopie van het maandelijkse Home Report krijgen. De bewegingssensoren gecombineerd met het scannen naar aanwezige telefoons met app, laat zien of er iemand thuis is en of een actie vanaf afstand dus uitgevoerd mag worden of niet. Niet dat je op de bank zit en iemand voor de grap de verwarming heel laag zet ;-).

Ziet er heel mooi uit, deze rookmelder van Nest.

Ziet er heel mooi uit, deze rookmelder van Nest.

Installatie van de Nest rookmelder

Maar goed, ik heb tot nu toe alleen deze 2-in-1 melder en heel niet-feministisch liet ik die door mijn man ophangen en installeren. Ik moest tenslotte foto’s maken! Eerst werd de basis op het plafond geschroefd. Wij hoefden hiervoor het plafond niet open te zagen voor draadjes, omdat we de batterijenversie hebben ontvangen. Heel makkelijk konden we dus zelf de juiste plek kiezen voor de melder. In ons geval op de overloop, vlakbij het open trapgat naar zolder waar de grootste fire-hazards staan: de wasmachine en de droger.

Lees ook: De beste wasdroger tips voor jou op een rij
Nest rookmelder

Hij praat!

Als de basis om het apparaat aan te klikken hangt, moet je de installatie uitvoeren. Dan moet je de QR-code op het apparaat scannen als je de app hebt geïnstalleerd. En dan gebeurd er van alles! Hij praat! Onze rookmelder praat! En er branden allerlei lampjes op. Je moet nu wat gegevens invoeren in de app en de rookmelder test intussen de verbinding. Hij laat horen hoe zijn ‘soundcheck’ klinkt – een bescheiden piepje vergelijkbaar met een pling van je telefoon – en deze is maandelijks even kort te horen. En het apparaat praat op luide toon en vertelt wat er moet gebeuren.

Lees ook: 5 woongadgets die je wilt hebben

Eerst scan je de QR-code zodat het apparaat de installatie kan beginnen.
Eerst scan je de QR-code zodat het apparaat de installatie kan beginnen.

Spacey nachtlampje

De ringvormige ledlamp in de melder gaat ondertussen in diverse kleuren branden, om aan te geven wat de status is. Dat vond ik al heel indrukwekkend tijdens de installatie, maar nu hij hangt blijkt het echt een handig spacey nachtlampje! Allereerst detecteert deze Nest Protect namelijk wanneer het licht uit gaat. Dan wordt de ring kort groen en dat dooft langzaam uit. Hij merkt het ook wanneer er iemand langsloopt als het donker is, dan licht hij wit op zodat je kunt zien waar je loopt. En zo zijn er uiteraard nog meer kleurcodes en de betekenis daarvan kun je altijd opzoeken in je app. (Rood is alarm.)

Lees ook: Voel me veilig met een sensorlamp

De Nest Protect geeft met gekleurd licht aan wat hij detecteert. Dus als er midden in de nacht een peuter langsloopt geeft hij een zacht wit licht dat langzaam weer uitdooft.
De Nest Protect geeft met gekleurd licht aan wat hij detecteert. Dus als er midden in de nacht een peuter langsloopt geeft hij een zacht wit licht dat langzaam weer uitdooft.

Hoe bevalt de Nest Protect?

Ik vind het echt een vriendelijke gadget! De app wijst voor zich en eigenlijk kijk ik daar weinig naar. Maar elke avond bij het naar bed brengen van de kinderen of het zelf gaan slapen, is er een vriendelijke reminder van zijn aanwezigheid. Ik doe de lamp uit en hij licht even op. Oh ja. Of ik moet er ’s nachts uit vanwege… plassen/kind/kind dat moet plassen/vul maar in en hij licht even op. Tot nu toe hebben we op de overloop ook nog een gewoon nachtlampje branden voor de kinderen, maar als die weg kan blijven ze het gevoel van veiligheid houden doordat onze Nest een zacht licht verspreid die de omgeving even kort verlicht. Tot er niet meer bewogen wordt. Een heel fijn, prettig gevoel. Iets waar je elke nacht iets aan hebt! Mocht je ook nog de aanschaf van een rookmelder op je “moet ik nog aanschaffen”-lijstje hebben staan: de Nest Protect kun je bijvoorbeeld bij Bol.com aanschaffen op batterij voor 119 euro, maar deze webwinkel verkoopt ook de variant die je op het lichtnet aansluit.

Kortom: een hele slimme gadget waar je niet alleen plezier van hebt op het moment dat hij rook of koolmonoxide detecteert. Een bijzonder stukje technologie! Wat zijn apparaten tegenwoordig toch slim en veelomvattend he? Ik was echt positief verrast toen hij hing, ik dacht een mooie rookmelder te reviewen als veilige toevoeging aan het interieur maar de Nest blijkt zoveel meer…

Lees ook: 70% Nederlanders loopt risico op verstikking door koolmonoxide

Heb jij een rookmelder in huis?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Batboy zegt:

  Super handig! Mijn kinderen zijn weleens huilend wakker geworden omdat de batterij van de rookmelder leeg was. Echt een kabaal! En ik kon er zo snel ook niet bij want hij hangt natuurlijk aan t plafond!

 2. Ja, rookmelders heb ik. Maar wij worden inderdaad regelmatig opgeschrikt door het gepiep vanwege lege batterijen. Dat lijkt me dus echt geweldig aan jouw rookmelder.

 3. Fleur zegt:

  Handig apparaat. In ons nieuwbouw huis hangt in elke kamer ongeveer een rookmelder. De functie van het lampje in de nacht lijkt me superhandig!
  Is de rookmelder ook een Wifi punt of communiceert bij alleen via de Wifi met je tablet? Ik heb namelijk in onze slaapkamer aan mijn kant van het bed namelijk net geen Wifi meer. Een een extra wifi spot in de rookmelder in de slaapkamer zou dat probleem ook meteen oplossen 😉

  1. Marguerita78 zegt:

   Hai nee het is geen WiFi punt helaas

 4. Nathalie zegt:

  Wat een handig apparaat! En dat het zoveel functies heeft had ik niet verwacht!

  1. Marguerita78 zegt:

   Nee, ik dus ook niet! Echt een heel fijn ding!

 5. Stefana zegt:

  Klinkt leuk! Het enige nadeel is dat ik altijd op bhv heb geleerd dat koolstofmonoxide zwaar is en een melder dus niet zoals de brandmelder hoog gehangen kan worden. Zodra hij af gaat heb je het zelf meestal al niet meer overleefd… ( 2 in 1 kan dus eigenlijk niet) Desalnietemin ziet hij er tof uit en heb je een brandmelder, jeeej!

  1. Marguerita78 zegt:

   Ah thanks, dat wist ik niet. Gelukkig hangt hij niet op zolder dan 🙂 en we hebben ook geen geiser, dus in deze woning lopen we niet echt risico wat dat betreft volgens mij. Maar goed, als we toch risico lopen wordt het gemeld. De cv-ketel hangt op zolder en de melder onder het open trapgat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.