70% Nederlanders loopt risico op verstikking door koolmonoxide

Wist jij het? Dat er op dit moment een landelijke campagne loopt om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen? Ik niet en om eerlijk te zijn hebben we ook geen melder in huis, toen mijn man en ik nog samenwoonden in een flatje met geiser was het toch een reële dreiging nu staan we er echter niet meer bij stil. Jaarlijks blijken er tenminste elf mensen het leven laten en 150 mensen gewond raken door koolmonoxidevergiftiging! Fabrikant Nest Labs vroeg daarom meer dan 1000 Nederlandse volwassenen over hun kennis en voorbereiding op het gebied van deze stille dreiging.

IMG_4119De uitkomsten zijn verontrustend. Ondanks dat 76% van de respondenten weet dat blootstelling aan koolmonoxide dodelijke gevolgen kan hebben, is slechts één op de drie huishoudens voorzien van een koolmonoxidealarm.

“Je kunt koolmonoxide niet proeven, ruiken of zien en de eerste fysieke symptomen lijken op griep, dus worden vaak genegeerd,” zegt Lionel Paillet, General Manager Europa bij Nest Labs. “Wanneer je je bewust wordt van een probleem, zou het al te laat kunnen zijn en daarom is een systeem voor vroege waarschuwing essentieel. Ons onderzoek laat echter zien dat miljoenen Nederlandse huishoudens nog altijd onbeschermd zijn. Educatie, voorbereiding en wetgeving zijn noodzakelijk.”

Sluipmoordenaar

Koolmonoxide is een uitermate giftig gas dat ontstaat door onvolledige verbranding van gas of hout en dat 250 keer sneller door het lichaam wordt opgenomen dan zuurstof, waardoor vitale organen van zuurstof verstoken blijven. Het is geurloos, smaakloos en onzichtbaar en de eerste fysieke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken op griep: een lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid.

Ondanks dat het onderzoek van Nest aantoont dat meer dan 76 procent van de Nederlanders weet dat blootstelling aan koolmonoxide dodelijke gevolgen kan hebben, zegt bijna 70 procent van de respondenten geen koolmonoxidedetector te hebben geïnstalleerd. (Net als ik dus.) Verontrustend is ook dat één op de vier (27%) Nederlandse respondenten denkt dat koolmonoxide een opvallende geur heeft, ondanks dat het een geurloos gas is, en dat meer dan één op de tien (14%) Nederlanders geen enkel idee heeft waar koolmonoxide aan te herkennen is.Dit gebrek aan bewustzijn kan veroorzaakt worden door een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel dat Nederlanders hebben als het aankomt op zelfeducatie over het onderwerp: slechts één op de vier (26%) Nederlanders ziet het als de eigen verantwoordelijkheid om zich op de hoogte te stellen van de gevaren en 57% ziet hier een verantwoordelijkheid voor de brandweer of overheid weggelegd.

Op de website van de Nederlandse brandweer kun je een test doen om te zien hoeveel risico jouw gezin loopt. Ook staat hier meer informatie over de aandachtspunten.

Heb jij een koolmonoxidemelder in huis? En een rookmelder?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Nathalie zegt:

    Wij hebben ook nog niet zo’n melder. Maar waar hang je het? In elke ruimte?

  2. Jess zegt:

    Heftig he… In Amsterdam hadden we een gaskacheltje en in ieder kamer zo’n ding hangen. Nu hebben we stadsverwarming. Maar blijft een enge gedacht…

  3. Simpel, met een snufje liefde zegt:

    Dat is veel, dat wist ik niet! Ik schrik er eigenlijk een beetje van. Wij hebben stadsverwarming en geen gas hier in huis. Koken ook elektrisch. Een openhaard hebben wij ook niet. We lopen dus geen risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.