Origineel cadeau? Wijnglazen van Royal Leerdam

Hoe bedenk je het? Sommelier Barbara Verbeek ontdekte jaren geleden al dat de smaak van een wijn grotendeels afhangt van het glas waaruit je het drinkt. In samenwerking met glasfabrikant Royal Leerdam ontwierp ze vijf wijnglazen voor de meest populaire wijnsoorten. Het resultaat schijnt nogal revolutionair te zijn en gooit alle bestaande wijnglas-conventies overboord. Champagne uit een flute kan blijkbaar echt niet meer.

royal leerdam wijnglazen

Ik ben zelf geen wijn-connaisseur, maar heb wel al eens op een persbijeenkomst uitleg gekregen over de kunst van het decanteren door een echte sommelier. Dat ging over de invloed van hoe je wijn bewaart en inschenkt en de effecten die dat heeft op de smaak ervan. Niet alleen hoor je wijn dus voldoende lucht te geven middels een decanter, ook de vorm van je glas heeft dus invloed op de smaak las ik in het persbericht van Royal Leerdam. Ik ontving er een mooi glas bij, waar ik voor de foto even water in heb gedaan (geen wijn in huis, haha). Zelf drink ik zo af en toe eens een wijntjes, als ik niet hoef te rijden. Bijvoorkeur tijdens een etentje 🙂 een grootverbruiker of kenner ben ik dus niet, maar het is wel een mooi cadeau voor de wijnliefhebber.

Barbara Verbeek vertelt: “Omdat we krap bij kas zaten en verschillende partijen wijnglazen opkochten, ontdekten we dat de vorm van het glas van een enorm belang is voor de geur en smaak van de wijn. Bepaalde glazen kunnen funest zijn voor je wijn. Als je een lekkere sauvignon blanc drinkt uit een heel groot glas, dan wordt die wijn heel alcoholisch en bitter. En als je een krachtige rode wijn in een te klein glas schenkt, dan is dat net als de Hulk in een te klein T-shirt. Dat barst uit z’n voegen. En dat proef en ruik je ook, dat zijn de tannines, de bitters van de wijn op je tong. Ineens viel voor mij het kwartje.”

Wijnglas in je buffetkast

buffetkast van emob type louane
Foto: Emob.nl

Wijnglazen stal je natuurlijk perfect uit in een mooie buffetkast. Kasten met mooie plankjes of glazen deurtjes zorgen ervoor dat ze goed in het zicht staan. Hoe vind je bijvoorbeeld deze vitrinekast type Louane van Emob?

32007

Perfecte wijnglas?

Ruim een jaar geleden vroeg glasfabrikant Royal Leerdam Barbara Verbeek het perfecte wijnglas te bedenken. Dat zorgde bij Barbara voor de nodige kopzorgen, aangezien ze ervan overtuigd was dat ieder druivenras een eigen wijnglas verdient. Ze dacht na over wat de gemiddelde Nederlander drinkt en peinsde over druivenrassen die wereldwijd het meest populair zijn. Deze verdeelde ze onder in vijf types: mousserend, licht & fris, fruitig & soepel, rond & rijp, krachtig & kruidig. Op basis van deze vijf wijnkarakters ontwierp ze samen met Royal Leerdam vijf vernieuwende ontwerpen. Zo werd onder meer het champagneglas radicaal onder handen genomen. “Een mousserende wijn mag echt niet in een flute,” stelt Barbara, “maar moet je echt uit de kleine lady coupe drinken. Dat is revolutionair, maar ook volkomen logisch. Aangezien je neus er ook in past kun je met een lady coup veel meer ruiken.” Vandaar dat het glas is opengegooid en eleganter gemaakt. De bolle mondrand, het gebrande ronde randje aan de bovenkant van een wijnglas, is vervangen door een laser gesneden fijne rand: de Royal Leerdam Finesse.

royal leerdam wijnglas
Foto: Royal Leerdam

Het glas is gemaakt van soda-lime, een van de meest duurzame manieren om glas te produceren. Weer wat geleerd. Het grootste compliment kreeg de ontwerpster van een wat oudere vrouw. ‘Ze had nooit van champagne gehouden,’ zegt Barbara, ‘maar sinds ze het uit lady coupe had gedronken vond ze het voor het eerst echt lekker. Het was veel fruitiger, de mousse was veel zachter, het had een langere afdronk en ze was zeer onder de indruk. Nou, missie geslaagd!’

Glazen van Royal Leerdam zijn verkrijgbaar bij Blokker, V&D en Bol.com. De adviesprijs bedraagt € 19,99 per doos van 4 stuks. Kijk voor meer informatie op www.royalleerdam.nl. Ik heb door het persbericht weer iets meer geleerd over wijn in ieder geval 🙂 en krijg al trek in een lekker koud zoet wit wijntje. Zondag ben ik jarig, hopelijk is mijn man dan voldoende hersteld van zijn operatie en kunnen we uit eten met een wijntje 🙂 met medicijnen is hij de Bob, hihi.

Lees ook:

Wijnglazen schoon met de Spot-Not

Wijntoerisme: op de wijngaard bij Wild Pig Wines

Wijn en cultuur: mijn tips in Argelès-sur-Mer

Wijn die ik lekker vind

Op vakantie in je eigen achtertuin met de mooiste wijnen

Heb jij mooie wijnglazen in huis en hoe heb je ze opgeborgen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.