Ouderschap is soms best ranzig

Vanmorgen las ik bij de Fantastic Moms een fantastic stukje over de zaken die niemand je vertelt over het ouderschap. Ik kon daar ook wel een paar dingen bij vertellen, over de ranzige kanten van een kind hebben. Natuurlijk ben je voorbereid op poepluiers, maar wat kun je verder nog verwachten? Een lekker fris blogje over de ranzige kanten van het ouderschap! Griezel gezellig mee of stop met lezen 🙂

choco snor caileigh

Tijdens je zwangerschap beleef je al wat ervaringen die je grenzen verleggen waardoor je bent voorbereid. Dan start de ranzige kant van het ouderschap met de bevalling. Mijn oudste kwam poepend ter wereld en spoot haar meconium over de verloskundige heen. Ik was dolgelukkig met het bloederige schepseltje dat op mijn blote buik werd gelegd. Lekker fris!

Gelukkig droeg ik toen een oud shirt van mijn man dat we naderhand in de vuilnisbak konden mikken. Bij nummer twee belde ik mijn vader op (mama zat naast me) om te vertellen dat het kindje geboren was.

Mijn eerste woorden: “Ha pap… hey, ik heb poep op mijn arm!” Legendarisch.

In de babytijd valt het nog mee. Melkkots uit de haren halen, boertjes in je decolleté, spuitluiers (tip: rompers kunnen over de schouders naar beneden, anders krijg je poep op het hoofdje), poep in het badje, alles onder plassen als je ze net uit het badje vist… Dus meteen de hele riedel opnieuw. Ik legde overal een hydrofiel luier onder, dan bleef het aankleedkussen / matrasje van de kinderwagen / boxkleed / bedje / whatever redelijk schoon en kon je na het schoonmaken gewoon verder.

Ziek zijn is da puke-and-poop bomb

Maar goed. Ze worden groter (en daar ben ik heel blij mee!) en vooral in de dreumestijd moet je dus goed opletten. Dan steken ze van alles in hun mond en gaan ze op ontdekkingstocht. De meeste dingen zijn met wat snoetenpoetsers gelukkig wel op te lossen. En slabbetjes of theedoeken. De echte ranzigheid begint wanneer ze voor het eerst echt goed ziek worden. Ik vond het zoooo zielig toen mijn oudste maar bleef kotsen en ook nog diarree had. En ranzig. Want je blijft schoonmaken. Het komt altijd op plaatsen waar je het niet wilt hebben. In je haar. Op de vloerbedekking van de trap. In het haar van je kind. Op de kleding van allebei. Op de bank. Op de vloer. Op je man.

Afgelopen winter droeg ik een ziek kind van de trap toen alles er uit kwam. In mijn haar en decollete, dat merkte ik het eerst. Maar ook het kind zelf zat compleet onder. Samen retour naar boven en in de douche dus. Ook ben ik per ongeluk al diverse keren onder geplast. Jakkes. Zelfs ons matras was hiervan al enkele malen slachtoffer, want die matrasbeschermende waterdichte moltons liggen natuurlijk alleen in de kinderbedden.

Wat moet ik doen?

De allereerste keer dat mijn nichtje ziek werd, paste ik op haar en haar zusje. Ik was zelf nog geen mama. Het was zo zielig. Ze wist niet wat haar overkwam. En kotste over de bank en zichzelf. Hoe moest ik dat in een niet kindproof huis nu op gaan lossen? Ik was al door de reservekleertjes heen…

Als verstandige tante belde ik mijn moeder. Dat is altijd de perfecte oplossing. Die heeft veel verstand van kindjes en een extra set handen. En de sleutel van mijn huis. Nichtjelief kon destijds gelukkig al zelf de trap op klauteren en de jongste tilde ik naar boven. Met de badkamerdeur dicht kon die nergens heen terwijl ik de oudste afspoelde in bad. Ik trok haar maar een t-shirt van mezelf aan als een soort jurkje. Toen mijn moeder er was kon ik snel de kinderkleertjes en de bankhoes in de wasmachine op zolder stoppen. Die draaide dan ook op volle toeren toen mijn schoonzus haar verhuizing onderbrak om polshoogte te nemen, want ik had natuurlijk wel even gebeld of ze een set schone kleertjes kon brengen. Inmiddels ben ik door de wol geverfd in hoe dit soort situaties op te lossen, ha was ik even blue destijds. Dit viel nog reuze mee!

Poep in het zwembad

En dan krijg je de fase van het leren zindelijk worden. Ik had al weleens een drol uit het gewone bad gevist, maar deze zomer heb ik al enkele keren het complete zwembadje leeg kunnen mikken wegens dunnere ontlasting. En dan mag je dus ook alle speeltjes in de vaatwasser mikken, voor zover mogelijk. Plus de stront uit de zwembroekjes schrapen. Of uit gewone onderbroeken of uit het potje. Plakpoep uit het potje halen is ook wel een dingetje. En je kind ook nog even in het bad mikken en met de douchekop proberen te fatsoeneren. Want met het naar beneden trekken van de broek komt het spul ook op de rest van de benen en de voetjes… en op de vloer als ze snel weglopen. Kwestie van opletten dus!

Verder zijn mijn kinderen meestal heel schoon en fris hoor. Zonder snotneuzen enzo. Maar je bent gewaarschuwd! Mocht je nu denken OMG kan ik dat wel handelen?

Mijn oma had vroeger 14 kinderen, geen wasmachine of vaatwasser, niet eens luiers… Ik heb verhalen gehoord dat ze al kotsend van de zwangerschapsmisselijkheid de melkemmers op de boerderij aan het uitboenen was.

Bij elk stukje stront-kleding dat ik ter week in de Biotex zit, probeer ik daar aan te denken. En dat het ouderschap best ranzig is, maar dat ik gelukkig in een tijd leef waarin de apparatuur het meeste reinigingswerk doet 🙂

Lees ook:

Wat zijn jouw ranzigheidsdieptepunten?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Ja, dit en dan ook de openbaring dat ik er na drie dochtertjes wel aan gewend ben en het niet eens meer ranzig vind, bijna gewoon. Dat is eigenlijk nog wel het vies-ste van alles misschien.

    1. Marguerita78 zegt:

      hahaha ja eigenlijk wel he?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.