Welke wasmachine programma’s doen wat?

Er zijn zoveel wasmachines dat het moeilijk is om een goede wasmachine uit te zoeken. De wasmachines krijgen steeds meer functies, worden duurzamer en er zitten soms dingen op die je misschien helemaal niet nodig hebt. In dit artikel vertellen we over de functies die de beste wasmachine heeft, zodat jij kunt kijken welke wasmachineprogramma’s voor jou het beste zijn.

Het beste wasmachine merk

De bekende merken als AEG, Miele, Bosch en Siemens zijn goede machines, maar vergeet de minder bekende merken als Haier en Beko niet. Deze zijn vaak nét iets goedkoper en hebben veel goede functies waarmee je uit de voeten kunt bij dagelijks gebruik. Je hebt niet altijd speciale wasmachineprogramma’s nodig tenslotte, dat ligt er aan welk wasgoed je hebt. Er is nooit één merk het beste, kijk naar stroomverbruik, capaciteit, programma’s en de prijs en vergelijk dan.

Welke functies zijn het meest handig?

1. katoen

Een katoenwasprogramma vind je op elke wasmachine en is standaard. Dekbedovertrekken en handdoeken zijn over het algemeen van katoen en wil je graag hygiënisch op 60 graden wassen. Veel kledingsoorten zijn van katoen en het voordeel van dit wasprogramma is dat je het zowel op koude als op hete temperatuur kunt gebruiken. Je kunt ook verschillende soorten stoffen bij elkaar in de trommel doen, dat maakt niets uit.

2. kort programma

Een kort programma vind je ook vaak terug op de machine. Je kunt vaak bij elk wasprogramma kiezen voor normaal, eco (met minder water en doet er langer over) of kort. Dit is handig wanneer je de deur uit moet (of gaat slapen) en voor die tijd alles in de wasdroger of aan de lijn wilt hebben.
Voor een klein beetje wasgoed dat niet heel vies is of je snel aan wilt trekken, is er ook een ultra kort 20-minuten-programma maar dit heeft ook een aantal nadelen. De machine is korter bezig met het programma, waardoor het ook minder schoon wordt. Daarnaast is de duur van het centrifugeren ook korter. De was komt er natter uit dan bij een volledig wasprogramma.

3. opfrissen

Als je kleding hebt dat alleen wat muffe of andere nare geuren heeft én niet echt vies is, dan kies je voor het programma opfrissen. Door middel van stoom worden de nare geuren verwijderd en uit tests is gebleken dat de geuren er goed uit gaan. En dat niet alleen, want het is ook nog beter voor de kleding die je op deze opfrisfunctie gebruikt. Ook voor bijvoorbeeld kussens of badjassen is de stoomfunctie prettig.

4. machinereiniging 

Een van de belangrijkste functies is de functie om de wasmachine te reinigen. Bij elke wasbeurt blijven er resten wasmiddel en andere resten achter. Als je niet regelmatig (zo’n eens per maand) het apparaat reinigt, dan is de kans groot dat de machine korter meegaat. Per machine kan het verschillende zijn hoe dit programma te draaien. Het beste werkt om dit uiteraard zonder wasgoed te doen, een reinigingsmiddel en op een hoge temperatuur: liefst 90 graden.

5. wolwasprogramma

Elke wasmachine heeft een wolwasprogramma. Dit programma draait alleen op 30 graden en 40 graden. Het is niet aan te raden de wollen kledingstukken op een hogere temperatuur te wassen. Dan kan het gaan krimpen. Zelfs als er in een wollen kledingstuk staat dat je het op de hand moet wassen, dan nog wordt er aangeraden om het met het wolwasprogramma te doen. Ook het toerental van de centrifuge zal hierbij zo laag mogelijk zijn om de wol niet te beschadigen.

6. handwasprogramma

Je kan in een kledinglabel soms het symbool vinden voor handwas. Dat betekent eigenlijk dat het item niet in de wasmachine gedaan moet worden. Echter hebben veel moderne wasmachines ook een programma speciaal voor de handwas. De producten die op handwas gewassen moeten worden kunnen ook in de wasmachine op dit programma.

de beste wasmachine
Foto door: RODNAE Productions

Meest gebruikte wasprogramma’s

De wasprogramma’s die staan vernoemd zijn de meest gebruikte wasprogramma’s en zitten zo goed als op elke machine. Het kan zijn dat jouw wasmachine nog aanvullende programma’s heeft. Dit kan een programma zijn als speciaal voor kleurbehoud, voor donkere was, voor overhemden, outdoorkleding als regenjassen of zelfs speciaal voor kledingstukken van jeans stof.

Lees ook:

Heb jij een favoriet wasprogramma?

 

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.