7 tips om je thuis te voelen in je eigen woning

Ben je (net) niet tevreden over de inrichting van je woning? Dit kan er al voor zorgen dat je je ook niet helemaal thuis voelt in je eigen huis. En dat is zonde! Je woning is immers dé plek waar je je welkom wilt voelen. Je kunt genoeg dingen doen om dit gevoel te versterken. Lees je mee voor inspirerende tips en tricks?

thuis voelen

Functionaliteit

buffetkast van emob type louane
Foto: Emob.nl

Laten we beginnen met een stukje functionaliteit. Hoewel je je woning gezellig en sfeervol wilt hebben, zit het gevoel van thuis zijn ‘m toch ook zeker in functionaliteit. Zorg dat je huis slim en logisch is ingedeeld bijvoorbeeld. Als je altijd maar aan het proppen bent om iets er nog bij te krijgen in een kast, is dat niet ideaal. Of als je spullen geen vaste plek hebben, ben je steeds weer op zoek naar je items. Staan je meubels net onhandig in de kamers? Dan stoor je je daaraan, omdat je je niet soepel door je woning kunt verplaatsen. Let daarom goed op dit soort zaken. Kun je alles op comfortabele wijze doen in je huis? Hier kun je zeker de nodige aanpassingen in maken, als dat nodig is. Maar je moet er maar net even op letten natuurlijk. Houd hierbij in het bijzonder rekening met een opgeruimd karakter: hoe makkelijker je je huis kunt opruimen, hoe prettiger dit is. Daar heb je namelijk iedere dag weer iets aan.

Comfort

styling sofacompany
Foto gemaakt bij the Sofacompany, hoe leuk is deze roze bank?

Hét belangrijkste punt als het aankomt op je thuis voelen in je eigen huis: comfort! Dit zit ‘m vooral in de meubels die je in huis hebt staan. Ga eens na: ben je echt blij met bijvoorbeeld je bankstel, fauteuil en de stoelen rond de eettafel? En hoe zit het met het comfort van je bed en matras? Bij Vente Unique vind je meubilair en meer om dat comfortabele interieur te verwezenlijken. Zo heb je baat bij de kwalitatieve materialen en een hoogwaardige afwerking, om welk item het ook gaat. Daar heb je ook op de lange termijn iets aan. Ga na wat jij comfortabel vindt – dit betreft immers een persoonlijke voorkeur. Je kunt onder andere letten op materialen. Misschien droom je wel van een fluwelen bank voor in de woonkamer, of juist van een (kunst)leren barkruk voor in de keuken. Het is ook maar net wat er bij je verdere stijl past. De meubels moeten je in ieder geval uitnodigen om heerlijk op plaats te nemen, als het even kan urenlang. Genieten!

Unieke stijl

slaapkamer appartement domaine saint thomas
Zeer smaakvol en sfeervol ingericht deze kamer bij Domaine Saint Thomas met een prachtig metalen kunstwerk boven het bed. 

Op dat stukje stijl gaan we nog wat verder in. Ga hier namelijk zeker naar op zoek! Wat vind jij nu mooie items en designs? Vergeet daarbij even de trends, maar focus je puur en alleen op jouw voorkeuren. Kijk onder andere naar kleuren, materialen en vormen. Het helpt om een moodboard te maken, waarin langzaam maar zeker je voorkeuren tot uiting komen. Dit kan heel makkelijk op een platform zoals Pinterest. Of ga old school in de weer met knipsels en plaksels. Onthoud dat jouw stijl er mag zijn. Dit is juist een uitgelezen manier om je thuis te voelen in je eigen woning. Die plaatjes in bijvoorbeeld woontijdschriften kunnen er immers nog zo goed uitzien, het blijft een gestileerde setting. Door dit naar je eigen hand te zetten, creëer je precies dat unieke en persoonlijke randje waar je naar zoekt. Inspiratie kun je dus wel opzoeken en gebruiken, maar neem het niet klakkeloos over: volg hierin toch nog net wat meer je eigen gevoel bij je interieurinrichting.

Persoonlijke inrichting

posterwand maken
Maak een persoonlijke posterwand of fotowand.

Maak plek vrij in huis voor een persoonlijke inrichting – in navolging van de bovenstaande tip. Dit betreft items die niemand anders in huis heeft, maar die er echt alleen voor jou toe doen. Zo is het leuk om een fotocollage op te hangen in huis, om steeds weer terug te denken aan dierbare herinneringen. Dit kun je ophangen in de woonkamer, maar hier is het misschien wat te druk qua styling – al is dat natuurlijk helemaal aan jou om te bepalen. Ook andere locaties zijn geschikt voor zo’n gezellige collage, denk aan de slaapkamer, de hal of het toilet. Je kunt daarnaast denken aan souvenirs in je interieur, die je tijdens bijzondere reizen bij elkaar verzamelt. Of misschien ben je wel creatief en kun je zelf een kunstwerk maken. Het is tevens een mooi idee om een kunstwerk uit je jeugd op te hangen, bijvoorbeeld een tekening die je in je jonge jaren hebt gemaakt. Of hang zo’n kunstwerk op van je kind(eren)!

Geur

kaarsje
Krachtkaart: “Ik begin mijn dag met mooie gedachten.” En de geurkaars van Kneipp, voor positieve vibes.

Geur doet meer voor het gevoel van thuis zijn dan je misschien denkt. Als je wordt omringd door lekkere geuren, ontspan je namelijk meteen meer. Steek daarom eens een geurkaars aan in huis. Of zet geurstokjes neer op verschillende plekken. Ook wierrook is een optie, maar dat geeft wel een intensere geurbeleving af: daar moet je dus maar net van houden. Ga in ieder geval op zoek naar geuren die jou aanspreken. Denk aan warme, zoete geuren, zoals vanille. Of passen frissere geuren juist bij jou, zoals linnen? Om tot het antwoord te komen, is het soms nodig om meerdere kaarsen of geurstokjes te testen.

Licht

lamp vogelkooi vrolijk
Foto: Mathieu Challieres lamp

Mooi licht in huis doet je goed. Dit betreft zowel het daglicht als de verlichting. Grote ramen zorgen voor veel licht in huis in de ochtend en middag: dat is prettig. Nu is het moeilijk om zomaar nieuwe ramen in je huis te plaatsen. Maar bij een eventuele verbouwing kun je wellicht denken aan de plaatsing van een dakraam. Anders is het een aanrader om je zithoekjes zo dicht mogelijk bij een raam te plaatsen. Denk aan de eettafel en de bank. Qua verlichting ga je voor een warme, gele toon. Felle verlichting is doorgaans niet nodig in huis – met ruimtes zoals de keuken en badkamer uitgezonderd. Plaats meerdere lichtbronnen in de kamers. Een plafondlamp, staande lamp en tafellamp: je kunt het allemaal met elkaar combineren. Het ‘grote licht’ hoef je zo eigenlijk niet eens altijd aan te hebben. Het ziet er namelijk veel sfeervoller uit als je meerdere, kleine lampjes aan hebt staan in bijvoorbeeld de woonkamer.

Natuur

hortensia trendplant
Foto: Hydrangeaworld.com 

Haal een stukje natuur in huis! Dit biedt ontspanning en rust. Kamerplanten mogen dus zeker een plekje krijgen in je woning, het liefste zelfs in meerdere ruimtes. En de meeste planten zijn echt niet zo ingewikkeld om te verzorgen. Naast planten kun je ook af en toe een grote bos bloemen voor jezelf kopen. Daar word je toch meteen vrolijk van?

Stop een beetje tijd, liefde en aandacht in je interieurinrichting. Dan komt het echt goed! Met de bovenstaande tips ter inspiratie, voel jij je straks (weer) helemaal thuis in je huis.

disclaimer

Lees ook:

Stoer wonen, van vuurkorf tot vloertegel

Trend: vakantiegeld investeren in je interieur

Mijn zolder opruimen met opruimcoach Galit van Eigen Huis en Tuin

Review: Action douchekop

Wat zijn standaardmaten van rolgordijnen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.