Als ouders een team, maar als partner uit het oog

Het ouderschap is één van de meest veeleisende, maar ook geweldigste rollen die je maar kan bedenken. Je hebt veel toewijding, geduld en samenwerking nodig om kinderen op te voeden tot gelukkige, gezonde volwassenen. Ouders vormen vaak een sterk team als het gaat om de zorg voor hun kinderen, maar soms kunnen ze zichzelf vinden in een situatie waarin ze als partners langs elkaar heen leven. Gastblogger Sophie merkte dat zij en haar partner een goed team waren, maar veel minder quality time aan elkaar besteedden. Dit gebeurt bij veel ouders. Hoe vind je die verbinding weer terug?

Door: Sophie Roels van Kwetsbaargeluk

partners blijven

Waarom ouders soms langs elkaar leven als partners

Ouders komen nogal voor wat uitdagingen te staan. Het is zo gemakkelijk om verstrikt te raken in de dagelijkse sleur van het ouderschap. Ouders kunnen zich vaak zo focussen op de kinderen dat ze hun eigen relatie uit het oog verliezen. Of zichzelf. Dat herken ik wel een beetje. Als team deden wij het hartstikke goed, maar we waren in de avond zo moe dat we op de bank ploften en verder niet meer veel deden. Terwijl wij altijd erg actief waren voordat we kinderen hadden. Vaak uit eten, samen naar de sportschool, veel reisjes maken naar verre landen. Dat werd met de kosten van kinderen allemaal minder. Er zijn een aantal redenen waarom ouders soms langs elkaar heen leven als partners:

  • Gebrek aan tijd voor elkaar:
    Het ouderschap kan veel tijd en energie kosten, waardoor ouders weinig tijd overhouden voor zichzelf, laat staan voor elkaar. De constante zorg voor kinderen kan ervoor zorgen dat partners elkaar uit het oog verliezen.
  • Communicatieproblemen:
    Ouders kunnen zich gevangen voelen in de dagelijkse sleur en vergeten om te communiceren over hun eigen behoeften en gevoelens. Dit kan leiden tot misverstanden, frustraties en een gevoel van vervreemding. Uiteindelijk hebben wij naar elkaar uitgesproken dat we merken dat we wat minder moeite voor elkaar doen en dat is zonde. Dat wilden we anders en dat hebben we uiteindelijk ook uitgesproken naar elkaar. 
  • Gebrek aan gedeelde interesses:
    Als ouders zich uitsluitend richten op de behoeften van hun kinderen, kunnen ze vergeten om tijd te besteden aan activiteiten die ze als koppel verbinden. Dit kan leiden tot een gebrek aan gedeelde interesses en een gevoel van vervreemding.
  • Verlies van intimiteit:
    Het gebrek aan tijd en energie voor elkaar kan leiden tot een afname van fysieke en emotionele intimiteit tussen partners. Ja, je bent moe. Het is dan ook echt niet erg als je wat minder vaak intiem bent. Maar het is wel een belangrijk onderdeel van je relatie. 

Hoe ouders weer verbinding kunnen maken als partners

Ondanks de uitdagingen van het ouderschap is het mogelijk voor ouders om elkaar weer als partners te vinden en een sterk team te vormen. Hier zijn enkele tips om dit te bereiken:

  • Maak tijd voor elkaar:
    Okee, hij ligt natuurlijk voor de hand, maar voor ouders is het echt belangrijk om regelmatig tijd vrij te maken voor elkaar. Even weg van de kinderen en het ‘ouder zijn’. Plan een datum, ga samen uit eten of ga een weekendje weg om quality time door te brengen. Dat brengt je weer dichter bij elkaar.
  • Communiceer openlijk:
    Neem de tijd om met elkaar te praten en openlijk te communiceren over jullie gevoelens, behoeften en verwachtingen. Luister naar elkaar en doe je best om elkaar beter te begrijpen.
  • Deel interesses:
    Ontdek nieuwe interesses of hobby’s die jullie samen kunnen delen. Dit kan variëren van sporten tot koken en reizen. 
  • Prioriteer intimiteit:
    Maak tijd voor fysieke en emotionele intimiteit in jullie relatie. Dit kan variëren van knuffelen en kussen tot het delen van diepgaande gesprekken. Wij hebben bijvoorbeeld afgesproken om iedere donderdag geen TV meer aan te zetten. Echt even tijd voor elkaar om te kletsen of een spelletje te doen. 
  • Werk samen als een team:
    Blijf samenwerken als een team als het gaat om de zorg voor jullie kinderen. Verdeel taken en verantwoordelijkheden eerlijk, en steun elkaar door dik en dun. Houd elkaar op de hoogte en werk samen aan het oplossen van problemen.


Het leven met kinderen is mooi, maar we vinden het ook allemaal weleens zwaar. Dat is echt niet erg en hoort erbij. Ben jij benieuwd naar nog meer tips voor een gezonde en evenwichtige levensstijl als ouders? Lees het hier op de Kwetsbaar Geluk blog van Sophie

Lees ook:

Hoe was IKEA Date voor de Planeet in Utrecht?

Lily’s Liefdesleven #12 dit-verzin-je-niet-dates

Romantische dates in de kerstvakantie

Romantiek op Madeira: dé bestemming voor jou en je partner

Romantic getaway tip: Hotel Arena

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.