Vier de winter in Archeon

Zoek je nog een leuk winters uitje om met je gezin, familie of vrienden in de kerstvakantie te doen? Dan is bezoek aan Archeon een leuk idee! Wij bezochten Archeon met twee kinderen van 6 en 3 jaar op tweede kerstdag en er is van alles te doen! Bij binnenkomst krijg je een plattegrond en kan je de verschillende tijdperken zien. Het park is opgedeeld in de Prehistorie, de Middeleeuwen, de Romeinse tijd en de Vikingtijd. Je maakt dus een reis door de tijd.

Gastblog door: Liesbeth Dorresteijn

archeon winter kerst

Vier de Winter in Archeon

Als je denkt dat er in het Archeon in de winter niets te doen is, heb je het mis! Het hele park is in Winterse sferen gehuld. Er zijn veel lichtjes, kerstbomen en op heel veel plekken gezellige vuurkorven. Ook zijn er echte winterse activiteiten te doen en kan je er zelfs schaatsen!

Activiteitenpas

Als je met kinderen bent, is het leuk om de activiteitenpas te gebruiken. Je kan dan vier verschillende activiteiten doen: broodje bakken, vilt maken, een kaarsje maken en een sigillaria maken. Hieronder zie je wat wij deden. 

Prehistorie 8800 – 12 voor Christus

Wij begonnen bij de Prehistorie. Hier bezochten wij het kamp van de jagers en verzamelaars. Je kan een hunebed bekijken, een ijstijdkei verslepen en leren hoe je vuur kunt maken. Een man uit de prehistorie vertelde ons over verschillende dierenhuiden en wat je daar mee kunt doen. Wij liepen door naar de steentijd waar de eerste boerderijen gebouwd waren. Hier konden we graag fijn malen voor het broodje dat we wilden bakken. Met een kei over een andere steen wrijven en zo de graankorrels tot meel vermalen. Vervolgens maakten we met wat water hier een brooddeegje van. En dat ging aan de lange stokken! Boven de kooltjes bakten we de broodjes bruin en gaar om vervolgens lekker op te smullen!

Romeinse Tijd 12 voor Christus – 406

Wij vervolgden onze tijdreis door de Vikingtijd naar de Romeinse Tijd. Hier is een grote Castellummuur met poort, staan er tempels, een herberg en een Romeins badhuis. Ook is er een groot veld voor toernooien en spektakels en een arena. In het Romeinse Rijk kun je echte Romeinen ontmoeten en mag je je ook verkleden als een Romein. Erg leuk om een helm op te krijgen, een zwaard in je hand en een schild vast te houden. Ook hebben we hier een fossiel gemaakt. Met je activiteitenpas kan je hier ook een Sigillaria maken, dit is een oud Romeins geschenk van klei of bijenwas. Wij vonden vooral het fossiel maken en de ontmoeting met de Romein erg leuk!

Middeleeuwen 406 – 1500

Als laatste van onze tijdreis gingen wij naar de Middeleeuwen. Hier heb je allerlei huizen van ambachtslieden zoals de visser, de imker, een schoenmaker een bakker en een barbier. Wij gingen op bezoek bij de Smid die aan het werk was en bij de vrouw die manden aan het vlechten was van wilgentenen. Bij de weverij mochten we met onze activiteitenpas een armbandje vilten. En bij de imker hebben we een kaarsje gemaakt van bijenwas. Ook het boogschieten was erg leuk om te doen!

Speeltuin en ijsbaan

Wij eindigden bij de speeltuin en de ijsbaan. De ijsbaan is overdekt en toegang is gratis voor mensen die een ticket voor Archeon hebben gekocht. Je mag je eigen schaatsen meenemen, maar kan ook schaatsen huren. Op het ijs kunnen de kids zich heerlijk uitleven en natuurlijk sluit je af met een warme chocomel met slagroom!

Vier de winter

Er zijn nog veel meer activiteiten deze winter! Zo zijn er muzikanten en kan je kerstliedjes zingen of meedoen met een kaarsjesoptocht. Ook is er een goochelaar die leuke shows geeft en zijn er poppenkastvoorstellingen. In het badhuis is een tentoonstelling te zien ‘There is no Planet B‘ over het ontstaan van de aarde. Ook de horeca is goed verzorgd: Je kan heerlijk eten in de Romeinse Herberg en pannenkoeken eten in het Klooster.

Wij hebben een heerlijk dag gehad! Wil je dit ook beleven? Vier de winter en de ijsbaan is nog tot 7 januari 2024 te bezoeken. Meer informatie op www.archeon.nl

Heb jij dit openluchtmuseum in Alphen aan den Rijn al eens bezocht?

Lees ook:

Beleef de geschiedenis in openluchtmuseum Prehistorisch Dorp Eindhoven

Oktober griezelmaand

Kaasmuseum Bodegraven, lekker geel

Uittip: ontdekken in het museum Villa Zebra

De leukste uitstapjes met kinderen in Alphen aan den Rijn

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.