Lekker Leven, hoe doe je dat? + win

Lekker Leven, wat betekent dat voor jou? Voor mij betekent het stressloos mijn dagen doorkomen, geen zorgen om geld, gezondheid of tijdsdruk. Genieten van de dingen die ik doe. En geen of niet teveel ge-doe. Op de Blogboot van 7 november lieten we ons inspireren door merken die allemaal op een andere manier met hun ‘product’ bijdragen aan zo’n ‘lekker leven’. In dit artikel deel ik deze tips met jou! Einde dag werd ik nog verrast met een bos bloemen ook.

blogboot lekker leven

Het was een regenachtige novemberdag waarop ik deze rondvaart in Amsterdam geboekt had. Je kunt deze rondvaart bij Starboard Boats overigens ook combineren met een leuke dag teambuilding in Amsterdam. Wat dacht je van een ‘88 opdrachten op de grachten tour‘? Heel leuk en je kunt hem nu ook afsluiten met een rondvaart langs het Amsterdam Light Festival dat 30 november weer van start gaat. Ik vaar zelf die ochtend met de Blogboot en kan het dan nog niet in volle glorie bekijken, maar vorig jaar mocht ik mee op teamuitje met een klant van mij en hebben ook de kinderen genoten van de mooie stellages langs de grachten.

blogboot lekker leven faiafood
De bloggers op de boot maakten er meteen een mooie compositie van om Faiafood te fotograferen. Zoals je ziet was het niet zulk mooi weer, onze schipper wist gelukkig een paar keer onder bruggetjes te schuilen. Wat zijn de bomen langs de grachten ook mooi van kleur zo in de herfst. 

Makkelijk met knoflook en gember

Gemak, duurzaamheid en smaak, dat draagt bij aan Lekker Leven dus Faiafood was erbij op de Blogboot. Een merk dat ik nog niet kende, maar nu volop gebruik in de keuken. Ik ben namelijk geen keukenprinses, maar wil wel vers en gezond eten en dat moet dan snel te bereiden zijn. Bekijk eerst mijn tiktokfilmpje maar even, dan vertel ik je daarna meer over Faiafood.

@marstyle78 #pompoensoep #makkelijkerecepten #picnic #faiafood #blogboot ♬ origineel geluid – Marguerita Bisschop

Over de hele wereld zijn ui, knoflook en gember de basis voor bijna elk gerecht. Wie van koken houdt, heeft het vers in huis, anderen kiezen voor het gemak van gedroogd. Faiafood biedt vers én gemak en is te koop bij Bol.com en op hun eigen website (die flink goedkoper is, helemaal als je kortingscode WelkomFaia gebruikt). Ze hebben shots, purees en marinades om te koken, fruiten, bakken of roosteren in jouw gerechten.

blogboot lekker leven faiafood
Colette van CKMP vertelde ons alles over het productieproces en de duurzame filosofie van Faiafood. Wist je dat ze ook cadeauboxen hebben én dat ik er eentje mag verloten?

De pure gesneden, gehakte, gepureerde en geperste oergewassen komen rechtstreeks vanuit de reststromen van de lokale verse teelt en productie. Met de producten van Faiafood kun je dus gedoseerd verse uien, knoflook en gember aan je gerechten toevoegen zonder je handen vies te maken. Dat is lekker schoon, snel en duurzaam. Want laten we eerlijk zijn, gember raspen is altijd best een klus… (zeker wanneer je bijvoorbeeld artrose hebt).

blogboot lekker leven faiafood
We proefden op de boot lekkere zelfgemaakte hapjes, waarin de verse voorgeraspte knoflook en gember van Faiafood verwerkt zijn. Zo makkelijk te gebruiken, dat zelfs ík deze potjes heb omarmd in mijn keuken (zo zijn de makkelijke recepten die ik graag maak nog sneller klaar). Gembergehaktballetjes en knoflookomeletjes maak je in een handomdraai met Faia.

Oergewassen als ui, knoflook en gember hebben allerlei gezonde eigenschappen met veel vitamines en mineralen en weinig calorieën. In onze traditionele gerechten zorgen deze smaakmakers voor een extra exotische beleving, maar we koken ook steeds meer volgens andere wereldkeukens. Met het inwonen van mijn vriend kwam er bijvoorbeeld een enorme voorraad aan voor mij onbekende kruiden en ingrediënten bij in de keuken. Faiafood brengt het pure product in een potje, alsof je het vers toevoegt aan je gerecht, maar dan zonder zelf te schillen, hakken of snijden.

Een eenvoudige gehaktbal krijgt een lekkere pittige twist met wat gemberpuree. Voeg een hoeveelheid knoflookpuree toe aan je Italiaanse tomatensoep voor mediterrane vibe. Met de gember-knoflookpuree van Faiafood creëer je moeiteloos de authentieke smaak van Thaise groene curry. Zelf gebruikte ik het in combinatie met een pompoensoep maaltijd pakket uit de supermarkt. (Via Picnic, als je daar voor het eerst besteld en code MARGUE66 gebruikt, krijgen we allebei 10 euro korting op de boodschappen.)

De filosofie van Faiafood is duurzaam. Ze werken samen met gerenommeerde lokale bedrijven, die oer-Hollandse uien, verse knoflook en gember telen, waarvan Faiafood de buitenbeentjes als reststroom gebruikt om haar pure smaakmakers te ontwikkelen, zoals purees en marinades. Op deze manier willen de bedrijven een bijdrage leveren aan het terugdringen van de voedselverspilling.

blogboot lekker leven faiafood
Mmm lekker: gembershots van Faiafood. Alles gemaakt uit reststromen.

Zelf ben ik in de ochtend fan van gembershots en ook die heeft Faia in verschillende smaken. Lekker en gezond om je dag mee te starten!

Geen zorgen om je financiën

Geen zorgen om je financiën, is uiteraard ook een belangrijke voorwaarde om lekker te kunnen leven. Het geeft nu eenmaal veel stress als je steeds moet bezuinigen omdat je inkomsten teruglopen of ze juist gelijkblijven maar je basislevensbehoeften zoveel duurder worden. Op de boot hadden we het over pensioenen en sparen, helemaal als je zelfstandig werkt is het slim hier eens over te denken.

blogboot lekker leven traderepublic
Barbara van PR Matters gaf een interessante inleiding op financieel lekker leven.

Ik weet dat ik een pensioengat heb (geen pensioen en een lijfrente woekerpolis van Achmea die je in deze tijd nooit meer af zou mogen sluiten) en het komt er steeds niet van om daar iets aan te doen. Met de tips van Erik Mauritz van Trade Republic, ben ik direct in actie gekomen op pensioengebied. Geld maakt geld, dat wist ik al maar ik ben er niet mee opgegroeid. Het hoe moet ik dus zelf uitvogelen.

Traderepublic wil juist voor mensen als ik begrijpelijk maken hoe je kunt beleggen in aandelen, zonder dat je extreme risico’s loopt. (Want juist als je het niet snapt, kan het misgaan.) Hij had ook een kopie van het allereerste aandeel bij zich, dat stamt uit de VOC tijd en… aandelen zijn dus een Nederlandse uitvinding! Daarnaast vertelde hij over wat Traderepublic precies doet: een manier bieden om langzaam vermogen op te bouwen, zonder dat je dagelijks de beursblogs moet gaan bijhouden (tenzij je dat leuk vindt natuurlijk): Periodiek beleggen in ETF’s – Exchange Traded Funds.

blogboot lekker leven traderepublic
Een kopie van het allereerste aandeel ooit was mee op de boot met Traderepublic.

Wat zijn ETF’s?

Een term die ik zelf nog niet kende, maar deze uitleg van de ABN Amro bank is voor dummies handig. Het is eigenlijk een compleet aandelenmandje gespreid over bijvoorbeeld verschillende landen of branches. Warren Buffet, toch wel de bekendste investeerder ter wereld zei hier over: “Door periodiek te beleggen in een ETF kan een belegger zonder enige kennis van zaken het zelfs beter doen dan de meeste beleggingsprofessionals.” En als we toch met quotes strooien, de grondlegger van ETF’s John Bogle zegt: “Zoek niet naar een speld in de hooiberg. Koop gewoon de hele hooiberg.”

Vanaf 1 euro per maand

En je kunt dus al in die hooiberg stappen vanaf 1 euro per maand bij Traderepublic, dat voldoet aan de Duitse regelgeving. Daarmee is beleggen ineens een stuk haalbaarder, ook als je niet uit een vermogende familie komt. Bij veel beleggingsfondens moet je hoge transactiekosten betalen en dat is hier dus niet het geval, waardoor het een stuk goedkoper kan.

Die woekerpolis voor mijn aanvullend pensioen bijvoorbeeld, die zit in beleggingsfondsen. Het resultaat van die fondsen valt jaar op jaar tegen, maar de tussenpersoon en de analisten moeten wel betaald worden. Gevolg: van mijn inleg gaat de helft naar kosten en de andere helft levert amper iets op. Het is dat je ‘iets moet hebben voor later’ en dat het een aftrekpost is voor de Belasting, maar ik ben eigenlijk zwaar ontevreden. Het concept van Traderepublic spreekt mij persoonlijk daarom erg aan

ETF’s op de bekende indices hebben over het algemeen jaarlijkse kosten van 0,10% – 0,30%, terwijl dit bij beleggingsfondsen meestal tussen de 1,5% en 2% ligt (of hoger – bij hedgefondsen zit er vaak nog een ‘performance fee’ bij). Bij een horizon van 1 jaar maakt dit verschil bij kleinere bedragen niet heel veel uit, maar op lange termijn worden de verschillen enorm.

Rekensom voorbeeld
Stel dat je 100 euro per maand belegt voor 25 jaar en de markt stijgt 7% per jaar.

Je kan beleggen in een ETF met 0,2% jaarlijkse kosten of een beleggingsfonds met 2,0% kosten. Beide realiseren een rendement dat gelijk is aan de markt, dus 7%. Wat is dan het verschil aan het einde van de rit?

De waarde van de maandelijkse ETF-investering van 100 euro levert na 25 jaar 75.885 euro op, waarbij je in totaal 2.419 euro aan kosten hebt betaald. De investering in het beleggingsfonds is na 25 jaar 57.676 euro waard. En je hebt in totaal 20.628 euro aan kosten betaald.

Dat scheelt nogal dus. Op de boot vertelde Janneke Willemse, auteur van het boek Blondjes Beleggen Beter, over hoe zij als n00b is gestart met beleggen en in enkele jaren haar inleg had verdubbeld. Ze schrijft op haar blog en in haar boek over financiële producten en haar ‘reis’ hierin. Want net als ik snapte ze er bij aanvang niet veel van, maar tegenwoordig is ze expert. Getuige haar boek en ze is regelmatig te gast op bijvoorbeeld televisie bij RTL Z. 

Heel toegankelijk gaf ze op de boot tips en adviezen en ze vertelde over haar eigen ervaringen. Omdat vrouwen vaak wat minder risico’s nemen en bijvoorbeeld via ETF’s investeren, schijnen we betere resultaten te halen dan veel mannen. Dat is leuk om te horen (en vandaar ook de titel van haar boek)! Naast het boek mag ik ook haar cursus proberen, maar daar moet ik eerst even tijd voor vinden.

blondjes beleggen beter
Janneke Willemse met haar boek Blondjes Beleggen Beter vertelde over haar eigen ervaringen.

Janneke werkt samen met Trade Republic juist omdat het ook voor beginners (die weinig kunnen missen) een handig platform is. Bij Trade Republic kies je uit ruim 4500 ETF’s en aandelen kiezen om automatisch maandelijks te beleggen met een vast bedrag zonder instap- of abonnementskosten. ETF’s en aandelen kunnen fractioneel (een stukje in plaats van een heel ding) aangekocht worden. Elke periodieke belegging kan altijd worden gewijzigd of stopgezet: je houdt zelf de controle. Daarnaast kun je ook ‘gewoon’ ETF’s of aandelen kopen; dan zijn de kosten per order 1 euro. Trade Republic is gereguleerd in Duitsland, waar al meer dan 1 miljoen Trade Republic-klanten met periodiek beleggen hun vermogen efficiënt aan het opbouwen zijn. 

Naast het pensioen (ze tipten Brand New Day) heb ik de stappen doorlopen om een Trade Republic rekening te openen, dan kan ik wat extra sparen voor bijvoorbeeld de studie van mijn kinderen (en de beugels, brillen, etcetera) of een mooie vakantie. Wat ik op de bank voor ze spaar levert by far niet genoeg op om dat te kunnen bekostigen… Ik hoop dat mijn financiële toekomst dankzij deze stappen snel rooskleuriger is!

@marstyle78 #blogboot #amsterdamcanals #prevent #bloginspiratie #blogger #faiafood #naturalsenz #traderepublic #starboard #blondjesbeleggenbeter ♬ Boten Anna (Club Remix) – Basshunter

Schone vaat op duurzame wijze

Schone afwas op een eco-vriendelijke manier, draagt op weer een heel andere manier bij aan Lekker Leven. NaturalSenz – verkrijgbaar in natuurwinkels – ken je wellicht al van hun waspoeders, maar nu hebben zij ook een duurzaam los poeder voor de vaatwasser. Ik heb het al gebruikt en ben enthousiast! Je moet er wel glansspoelmiddel en zout bij gebruiken volgens de verpakking, maar als die op peil zijn dan is je vuile vaat na een rondje in de afwasmachine weer glanzend schoon.

blogboot lekker leven naturalsenz
Duurzaam afwasmiddel dat werkt (ik heb het al geprobeerd).

Alle ingrediënten in de producten van NaturalSenz zijn volledig biologisch afbreekbaar. De producten zijn vrij van microplastics en verpakt in FSC-karton in plaats van plastic. NaturalSenz bevat geen water en bestaat uitsluitend uit poeder. Het bespaarde water hoeft dus ook niet vervoerd te worden met alle voordelen van dien. De producten worden in Nederland geproduceerd en voldoen alle aan de strenge eisen van Ecocert. Oh, en voorzien van het Vegan Society keurmerk: ze bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong en zijn niet getest op dieren.

NaturalSenz Vaatwaspoeder all-in-1 bestaat voor 94,8% uit natuurlijke ingrediënten. Het heeft een frisse, natuurlijke geur van limoen, zorgt voor een eco-vriendelijk schone vaat en reinigt bij lage temperaturen.

Winactie: een Faiafood cadeaudoos

Na mijn tiktokfilmpje werd ik er al over aangesproken: vertel eens iets over die potjes van Faiafood, werkt dat echt? Ja, het is echt vers en het werkt supermakkelijk! Wij zijn fan hier in huis, want het scheelt je gewoon veel tijd (waar het mij altijd aan ontbreekt). Erg leuk dat ik een cadeaudoos mag verloten onder mijn lezers dus.

Giftbox-faiafood
Maak kans op deze fijne giftbox van Faiafood!

Wil jij graag meer gemak in de keuken? Gaat het weleens mis met raspen van je gember of persen van je knoflook? Is het een moeilijke beweging of ben je net als ik gewoon niet handig in de keuken? Laat mij in een reactie hieronder weten waarom deze doos jouw kant op moet en je maakt kans.

Oh, en het is natuurlijk ook een heel bijzonder decembercadeau voor jouw keukenprins of -prinses (of je lootje). Er zitten 4 versproducten in én 4 smaken gembershots.

Wat is voor jou lekker leven?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.