Ondernemer worden is de droom

Ruim helft jongeren wil eigen onderneming starten, zo lees ik in een persbericht van Becoming Alliance. Het gaat om 57 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Slechts 48 procent noemt veel geld verdienen als belangrijkste reden. De meerderheid wil vooral waarde toevoegen aan de maatschappij, zo lees ik. Hoe ze dat willen doen, werd helaas niet duidelijk uit het persbericht. Waarom ik het doe? Dat lees je in deze blog.

ondernemer worden

Vrijheid en je talenten benutten, zijn daarnaast ook belangrijke redenen om voor jezelf te willen beginnen. Die 2 redenen had ik destijds zelf ook. 

Als jonkie ondernemen

Van 2002 tot 2005 freelancete ik omdat je als zelfstandige veel meer je talenten mag en kunt benutten dan in loondienst, waarbij jouw takenpakket is afgebakend. Mijn leeftijd, ik was 23 en had 1 jaartje ‘echte’ werkervaring, maakte me echter onzeker. Daarom ging ik een paar jaar later weer terug in loondienst en het was werkelijk de domste beslissing ooit. Daar ging mijn zelfvertrouwen…

Ik had best hele mooie grote bedrijven als klant binnen gehaald namelijk. Al was ik dan een ‘broekie’, mijn naam stond wel op de preferred supplier lijst van het Ministerie van VROM, ik schreef voor gerenommeerde vakbladen, voor een magazine van het UWV en ook de RAI maakte voor hun Huishoudbeurs gebruik van mijn diensten. Iets waar ik achteraf best heel trots op ben.

Waar ging het mis?

De financiële onzekerheid, een klant in faillissement en de droom om ooit een huis te kopen en kinderen te krijgen, voedden echter mijn angst. Wat wist ik nu helemaal? 

Dus zocht ik een baan in loondienst. Die ik weer kwijtraakte. Zweefde van detachering naar detachering en weer een tijdelijk contract. En deed een ontdekking… het zelfvertrouwen en de kracht van mijn prestaties als ‘broekie’ verdwenen, omdat je in loondienst of op een project – zeker wanneer je contract binnenkort eindigt – steeds weer een shitload aan onterechte kritiek over je heenkrijgt. Bovendien mag je niet doen waar je goed in bent, maar slechts een klein stukje van dat plaatje uitvoeren binnen de kaders die andere mensen hebben geformuleerd.

Met een loondienst baan, hypotheek en kindertjes die kinderopvang nodig hebben… bleek het financieel toch niet zo voor de wind te gaan als ik had gehoopt. De kosten van hypotheek en kinderopvang waren mega. Tel daarbij de stress van je beperkte aantal vakantiedagen bij op en het dagelijkse tropenjaren killing ritme van vroeg naar de kinderopvang – file – op werk aanwezig zijn van tijdstip x tot y – file – kinderopvang en dan thuis nog even alle shit qua koken en huishouden op orde krijgen… Het was een grote teleurstelling. 

Dus werd ik weer ondernemer

Net als mijn huwelijk trouwens, dat niet tegen al die stress bestand bleek. Ik zag het einde al aankomen, ook voor mijn overspannen ex de stekker eruit trok. Hoe zwaar het ook was, achteraf ben ik heel blij dat ik heb doorgezet en met een warme start via het UWV in 2017 weer ondernemer werd. 

Ik snap dus heel goed waarom zoveel mensen ervan dromen voor zichzelf te beginnen. Het is knoerthard werken, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je succes of het uitblijven daarvan. Je hoeft niet te voldoen aan andermans verwachtingen of eisen. Je doet het zelf. 

Mooie omzet? Zelf gedaan. Rukmaand? Ook zelf gedaan. 

En na de scheiding was daar ineens geen dure kinderopvang meer nodig. Mijn ex kon zijn werkuren herverdelen en ook ik bouw mijn activiteiten om de schooltijden, doktersbezoekjes etc heen: ineens konden we wel de kinderen uit school halen. Zelfs toen er een continurooster kwam en de basisschool ineens een uur eerder uit was. Onderling regelen we soms wat wisselingen en bij zakelijke afspraken springen gelukkig ook opa en oma zo nu en dan even bij. 

Covid kwam met thuisonderwijs en voor mij een heftige periode van beperkte arbeidsgeschiktheid door longcovid. Mijn ondernemerschap leed hieronder, maar zorgde – in combi met de tijdig afgesloten AOV – wel voor de mogelijkheid om rust te pakken of aan mijn herstel te werken met bezoekjes aan artsen, fysio, revalidatie en wat al niet meer. Gelukkig weet je vooraf allemaal niet hoe het loopt en had ik door de scheiding wat spaargeld achter de hand om op te teren.

De vrijheid om je eigen tijd in te delen, is bijzonder veel waard. Zeker voor je gezondheid. Ook je zelfvertrouwen krijgt een boost van al je successen.

Werkbare uren afschalen en opschalen

Er was dus een periode dat ik mijn werkbare uren flink moest afschalen. Om de schooltijden heden, om andere afspraken heen en niet meer in de avonden en weekenden vanwege mijn gezondheid. Gelukkig kwam de gezondheid weer terug, maar ook het besef hoe belangrijk een leven zonder teveel stress en druk is om die te behouden. In de avonden en weekenden ‘werk’ ik dus niet of zo min mogelijk. Niet reageren op mails, wel content creëren als ik daar zin in heb of een werktrip tbv een review maken. 

Mijn kinderen worden groter. Ze spelen daarom niet meer zo’n grote rol op de blog, want speelgoed reviewen is niet zo relevant meer, ze zijn niet de hele week bij mij en belangrijker nog: ze willen niet meer. Dat maakt tegelijkertijd ook weer tijd vrij voor mij om me meer op mijn eigen passies te storten. De oudste zit inmiddels in 2 VWO en de jongste is naar groep 8. Ik heb ook voor haar een telefoonabonnement geregeld (8 euro via Ben, is best betaalbaar) zodat ze data heeft en mij kan appen waar ze ook is. Nu kan ze dus zelf naar school fietsen en weer naar huis.

En ineens… zwaai ik in de ochtend beide meisjes uit en besef ik me dat ik meer werkbare uren heb! Geen standaard taxi mama – al moet je sommige ritjes natuurlijk altijd blijven doen – en dus minder onderbreking van de productiviteit. Ik kan eerder achter de laptop kruipen en in de middag langer doorgaan. Wat een luxe, want dit betekent dat ik op mijn moederdagen zomaar ineens een uur extra werktijd heb! Wauw!

Er is minder geregel nodig en daarmee zijn er meer mogelijkheden om productief te zijn. Om alles in het werk te zetten om mijn omzet te verhogen, zodat ik de afgebroken buffer weer opnieuw kan opbouwen. Kansen zien en benutten, plannen maken en uitvoeren terwijl je ondertussen ook je dagelijkse bedrijfsvoering door kunt laten lopen. Ik krijg er veel energie van! 

Maar als je verwacht rijk te worden al ondernemer… tja, dat kan wel maar veruit de meeste ondernemers zijn een eenpitter net zoals ik en kozen voor het ondernemerschap om andere doelen te verwezenlijken. Mocht ik ooit wel knalrijk worden, dan lees je het hier natuurlijk op de blog. Voor nu ben ik blij dat ik genoeg verdien om in gezondheid en met mijn kinderen een fijn leven te hebben. Meer geld zal het allemaal nog makkelijker maken en me natuurlijk in staat stellen om ook eens een echte vakantiebreak te kunnen nemen, dus ik hoop dat de toename aan werkbare uren dat gevolg gaat hebben. 

Als ondernemer heb ik allerlei boost-projecten in gang gezet. Nu zaak om te bouwen en te kijken waar het kwartje de juiste kant op valt. De weg van gevulde ‘pijplijn’ naar betaalde factuur is er eentje die nooit stopt. De zorgzwaarte is gelukkig afgenomen en dat geeft lucht! 

Ben jij ook gaan ondernemen omdat je je eigen tijd wilde indelen en je talenten volledig wilde benutten? Of zat je er in voor ‘het grote geld’ en is je dat ook gelukt?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.