Likeability dilemma van vrouwen

Ben je bekend met het likability dilemma van vrouwen? Mega irritant en prachtig verwoord door Robin Hauser in haar TED Talk ’the likability dilemma for women leaders’ die ik zojuist een paar keer achter elkaar heb geluisterd. Een spreekbeurt uit 2019, maar nog steeds actueel. Wil je als vrouw een goede leider en zakenvrouw zijn? Of vind je het fijner om aardig gevonden te worden? Beide kan niet…

Waarom kun je niet aardig én competent zijn?

Sterke, competente vrouwen vinden we vaak niet aardig. Iets met vooroordelen over de verschillen tussen mannen en vrouwen die diep in ons onderbewuste zitten. Als een vrouw zich anders gedraagd dan wat de ‘gendernorm’ voorschrijft, vinden veel mensen haar niet aardig. 

Kijk. Kat in het bakkie natuurlijk, want veel mensen vinden mij niet aardig, hahaha. Als ik een man was geweest, weet ik zeker dat mensen zich rot zouden lachen om mijn humor en dat niemand moeilijk zou doen over mijn directheid. Met deze TED Talk heb ik het perfecte excuus om mezelf in het hokje van ‘vrouwelijke leiders’ te plaatsen.

Hoewel de spreekbeurt van Hauser nog wat verder gaat en daar scoor ik dan weer minpunten: vrouwen die anderen verkopen, worden wel weer aardig gevonden. Deze vrouwen helpen namelijk mensen, en dat doe ik dus af en toe ook en daarmee word je dan als behulpzaam gezien. Maar zodra je jezelf en je eigen diensten verkoopt, zien mensen je als te assertief voor een vrouw en krijg je opmerkingen als ‘is dat niet een hobby?’ Ze geeft dat laatste letterlijk als voorbeeld, ik krijg die vraag ook regelmatig. Alsof wat je doet niet serieus is. Pijnlijk toch?

Focus op awesome zijn

Vrouwen krijgen vaak meer vragen en opmerkingen over hun uiterlijk en persoonlijkheid, dan over hun vaardigheden en capaciteiten. Als oplossing adviseert Hauser om hier altijd vraagtekens bij te zetten en je vooral niet druk te maken over je aardigheidsfactor. Focus on being awesome, zegt ze. Focus je op geweldig zijn. Wauw!

Ze sluit af met dat ze hoopt dat vrouwen in de toekomst vanzelf al aardig gevonden worden, ook al zijn ze toevallig nog competent en assertief genoeg om voor de kudde uit te lopen ook.

Ik vond het een rake toespraak. Herkende er veel in.

Wanneer jij terug kijkt op je carrière tot nu toe, is dat bij jou dan hetzelfde? 

Zeker dat stuk waarin mannen bij een ontmoeting tegen je zeggen “ik werk in de IT” en dat is het dan. Dat ik dan eerst moet doorvragen “wat voor IT, is het consultancy, is het cloud, is het development, is het hardware is het…” Nou ja, je snapt het. Kijk, veel mensen snappen ook niet wat ik doe hoor, maar als iemand de interesse heeft om ernaar te vragen, dan heb je toch ook het respect om een fatsoenlijk antwoord te geven? Als het boven iemands pet gaat, kun je het altijd nog deels weglaten of versimpelen. 

Dat assertiviteit misschien niet altijd prettig is, dat snap ik. Maar soms is het wel nodig. Voorbeelden?

Vandaag kreeg ik bijvoorbeeld een artikel aangeleverd met de vraag of ik het wilde plaatsen, terwijl het duidelijk door een chatrobot geschreven was voor een doelgroep die te dom is om te poepen. Mijn lezers zijn niet achterlijk, hallo! Dan zit ik meteen in een dilemma: plaatsen en factuurtje sturen of assertief wijzen op de kwaliteit, ook richting de eindklant. Ik weet dat ik me er niet geliefd mee maak, maar ik had geen zin om zelf het artikel helemaal te herschrijven. Klein beetje aanpassen prima, maar dit prutstuk vraagt meer werk. Dus heb ik toch de telefoon maar even gepakt, nadat ik een mailtje had gestuurd. 

Vorige week ontving ik een afwijziging op een sollicitatie naar een parttime interimklus, die perfect past bij mijn ervaring en competenties. De reden? Sinds ik mijn bedrijf in 2017 ben gestart zou ik ‘geen werkervaring’ meer hebben opgedaan. Ik was woest, het stoom kwam uit mijn oren echt waar. Met mijn bedrijf had ik namelijk precies een aantal belangrijke eisen op hun boodschappenlijstje afgevinkt. Veel mensen zouden het erbij laten, maar ik niet. Dus ik reageerde dat ik het respectloos vond. Afijn. Ik werd netjes teruggebeld, misverstanden werden opgehelderd en beide partijen hebben ervan geleerd én verbeteringen toegepast. Uiteindelijk werd ik toch opgenomen in de procedure.

Je kunt heus een warme en hartelijke persoonlijkheid zijn, maar ook assertief en je grenzen bewaken. Maar goed, ik ga even focus leggen op awesome zijn, haha. Vond ik een mooie tip!

Herken jij het? Dat je als vrouw anders wordt behandeld dan een man in een zelfde situatie? Of dat ze van een vrouw geen assertiviteit verwachten?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.