ZZP-update: dilemma’s met mijn onderneming

Ik weet even niet hoe ik dit artikel ga aanzwengelen. Zakelijk komen er nogal wat dilemma’s op mijn pad. En ook al weet ik zeker dat ik de juiste beslissingen neem, toch blijft er altijd zo’n twijfelstemmetje in je hoofd zeuren. Doe ik wel wat ik moet doen? Herken je dat?

Al blijft de competitie met jezelf de grootste, toch kan ik het niet laten om af en toe jaloers te zijn op anderen. Omdat zij 10x zoveel bezoekers per maand op hun blog krijgen. Omdat zij écht een hele originele invalshoek voor een artikel hadden. Omdat zij omzetten binnenhalen waar ik van droom. Omdat hun foto’s heel mooi zijn en ze het óók nog redden om daar een pinterestworthy tekstje bij te maken. Omdat affiliates bij hen wel lopen. Omdat ze het aandurfden zelf een training te ontwikkelen. Omdat het lijkt alsof ze hun leven zo goed op de rit hebben. 

Dagaanbiedingen

Nee zeggen tijdens de storm

Op die momenten voel ik heel hard waar mijn eigen pijn zit. Ik wil ook die leuke partner (nee niet de jouwe, die vind ik een creep, gewoon eentje die niet bezet is en perfect voor mij). Ik wil me geen zorgen hoeven maken over geld. Ik wil dat de opdrachten binnenstromen zoals eerst én dat de bloggers voor wie ik die aanvragen krijg de opdracht dan ook willen doen. (Yes, mijn werk heeft 2 afbreukrisico’s.) Ik wil dat de teksten voor mijn eigen blog vloeiend uit de vingers vliegen en dat iedereen die ook nog eens geweldig vind om te lezen. (Onmogelijk, je kunt niet iedereen pleasen.)

En juist op die momenten. Dat je het even moeilijk hebt en al die beren op je weg ziet… Is het extra moeilijk om nee te zeggen. Maar toch doe ik het. Of beter gezegd: heb ik dat veel gedaan de afgelopen weken. Nee zeggen tegen opdrachten die geld in het laatje brengen maar niet bij je core business passen. Nee zeggen tegen bedrijven die alleen willen barteren en vervolgens allerlei eisen op tafel gooien. Nee zeggen tegen veel te lage tarieven. Niet reageren op een persbericht als je weet dat veel andere bloggers er iets mee zullen doen. Je niet in bochten wringen omdat die leuke persuitnodiging plaatsvindt in het weekend dat jij geen kinderen hebt. De zakelijke mailboxen dicht laten in het weekend. In je kracht blijven staan tijdens de storm. Dat is lastig.

Alle Veilingen | VoordeelVanger.nl

Op de lange termijn gaat het lonen

Je weet dat het op de lange termijn beter is om dit soort nee’s te verkopen. Omdat je daarmee focus houdt op waar je goed in bent. Omdat klanten vaak echt wel terugkomen als jij je poot stijf houdt met je tarief (mijn product is gewoon goed, dus ik ben het waard). Opdat de kwaliteit bewaard wordt. Dat de stress van een lange to do lijst niet opweegt tegen de vrijheid en flexibiliteit van een korte lijst met reviewproducten. In dit whitepaper over samenwerkingen schreef ik uitgebreid over de trends die ik toen zag. Kijken naar de lange termijn, lijkt een nieuwe trend. Want niet alleen neem ik zelf beslissingen die op korte termijn zorgen voor financiële pijn, maar op de lange termijn beter zijn.

Ik zie het bij meer bloggers en bedrijven. Bloggers kijken kritischer of een opdracht bij hen past. En bedrijven plannen vooruit. Lange tijd waren blogopdrachten iets dat per week bekeken werd en nog steeds hebben de projecten die ‘nu’ moeten plaatsvinden de overhand. Ik zie echter ook een groep klanten ontstaan die werkt met een jaarplanning voor blogsamenwerkingen. As we speak zijn er een handjevol klanten die afspraken hebben gemaakt voor artikelen die over een paar maanden, in de zomer of zelfs eind 2019 pas online zullen komen. Een interessante ontwikkeling en het helpt natuurlijk ‘ons bloggers’ aan een stukje inkomenszekerheid. Het is – net als bij elk ander bedrijf – fijn als je weet wat er aan zit te komen.

Laat het los

Soms moet je dingen een beetje loslaten om later te kunnen oogsten. Geen curling ouder zijn voor je bloemzaadjes. Ik ben heel druk geweest met trainingen op allerlei gebieden, maar merkte dat ik onzeker werd omdat ik op bepaalde punten niet ben waar ik wil zijn. Afgelopen week heb ik daarom even een stopweek gehouden. Even focus op werken in mijn bedrijf in plaats van aan mijn bedrijf. Gewoon, omdat dat lekker is. Omdat ik dit werk niet voor niets doe. En om de rust in mijn hoofd te hebben om na te denken. Ik wil te veel, schreef ik al eens. Na hollen, moet ik daarom af en toe even meer stilstaan en rondkijken. 

Dan luister ik en zie ik de mooie dingen waar ik eerder voorbij raasde. Ik heb echt een mooi bezoekersaantal op mijn blog. Als alleenstaande mama kan ik goed voor mezelf zorgen én rondkomen. Ik heb zelfrespect en zelfliefde waardoor ik dat mijn kinderen ook kan bijbrengen. Volgers van mijn blog vertellen me dat ze ‘eigenlijk verder geen andere blogs lezen’ maar wel die van mij omdat ik leuk schrijf. En niet miep. Ik geloof er heilig in dat iedereen zelf de kracht heeft om wat van zijn leven te maken en dat praktiseer ik dus ook. 

Ik had als alleenstaande moeder prima kunnen wegkwijnen op de bank. Janken als je kinderen bij hun papa zijn. Doe ik niet. Onze gezamenlijke liefde voor de kinderen zorgt ervoor dat het co-ouderschap werkt. En daardoor zie ik ook de vele kansen die het mij biedt om leuke dingen te doen, om aan mijn bedrijf te werken, nieuwe mensen te ontmoeten en een rijker leven te hebben dan eerst. 

Wat me direct weer bij mijn allereerste punt brengt: soms moet je even door de pijn heen. Nee zeggen. Andere deuren gaan open en de gezaaide bloemetjes uit een zaadbom, zijn soms interessanter om naar te kijken dan die in een curling-bloemenperkje. Maar goed, op dat punt ben ik nu zelf nog niet. Komt wel. 

>> lees meer zzp-updates

Wat vind jij? Neem je uit paniek opdrachten aan of ben je er heel bewust mee bezig wat wel of niet past? Of ben je juist té kritisch en kom je daarom niet uit op een flow die werkt?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Nicole zegt:

    Wat een mooi stuk om te lezen en ik herken er ook erg veel in. In de dilemma’s die je hebt maar dat de lange termijn toch goed is om naar te kijken. Goed om te lezen Mar!

    1. Marguerita zegt:

      Dankjewel Nicole <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.