Is bloggen een wedstrijd?

Is bloggen een wedstrijd? Moet je altijd maar ‘harder beter verder dan de rest’ zijn? Ik denk het niet. Ik denk dat het vooral erg leuk is om de competitie met jezelf (en je eigen blog) aan te gaan. En als je zo’n overwinning op jezelf hebt gehaald, dat lekker te kunnen delen met je bloggende vriendinnen. Of andere mensen die het willen horen. Maarrrrr…

… uiteraard is er een maar. Haha. Natuurlijk is het vervelend als jij het gevoel krijgt dat anderen je kopiëren. Of als je negatieve reacties op een blog krijgt. Als een ander ogenschijnlijk eenvoudig betere successen scoort dan jij op het gebied van bezoekcijfers, tarieven, leuke samenwerkingen of wat dan ook. Ik ben ook regelmatig jaloers, dat hoort erbij. Maar sommige dingen kun je beter niet doen op je blog.

Zoals daar maandelijks over zeuren, want dat wordt vervelend. Dan zit je blijkbaar zelf in een hele negatieve mindset. Dat is echt rot voor je. Dat je niet trots kunt zijn op wat JIJ zelf allemaal bereikt hebt (bijvoorbeeld met je blog). Kan gebeuren eens per maand. Maar toch. Beter niet doen.

Of gastbloggers vragen om voor jou al het werk te doen… terwijl je eigenlijk niets te bieden hebt in ruil voor dat werk. Dan bedoel ik niet alleen dat je iets teruggeeft aan de ander in de vorm van een te reviewen product of ervaring of een financiële vergoeding, maar ook in domeinwaarde. Als de domeinwaarde van jouw blog hoog is, of je hebt een groot bereik of specifiek publiek dan is het zeker interessant voor anderen om iets voor je te schrijven. Maar ben jij net gestart, staan jouw eigen stukken vol taalfouten en heb je niet eens een eigen domein met waarde om linkjuice mee te delen… Is het niet zo sympathiek om te vragen om gastbloggers ‘voor je nieuwe serie’. De indruk die dit wekt, is dat je er zelf niet voor wilt werken. En dat kun je best.

Taalfouten en spelfouten, stip ik ook nog even aan. Kun je beter niet doen op je blog. Staat zo slordig. Uiteraard kan het soms gebeuren, wanneer je haastig iets tikt of over je eigen ‘standaard’ fouten heen leest. Maar ik lees steeds vaker promotiepraatjes van mensen die zichzelf willen verkopen als tekstschrijver en dan een pitch vol incongruenties op taalgebied gebruiken om dit te doen. Als ’taal’ in de vorm van een artikel is wat je verkoopt, dan moet het wel goed zijn. (En dank aan alle lieve lezers die mij via een privé berichtje wel eens wijzen op een fout in mijn tekst zodat ik het kan verbeteren! Ik waardeer het.)

Bloggen als My Little Pony

Als bloggen zoals een wedstrijd in een cartoon als My Little Pony zou zijn… dan was het een stuk grappiger en schattiger om er vanaf de zijlijn naar te kijken. Dan heb je de harde werkers die hun best doen, zoals Twilight Sparkle die kennis vergaren het allerbelangrijkste vindt. De valsspelers die soms anderen neerhalen om zelf te kunnen scoren, zoals Discord. De vlijtige mensen die gewoon iets fantastisch kunnen zoals Apple Jack. De verlegen mensen die veel te bescheiden zijn en hun stem bijna niet durven laten horen zoals Fluttershy. Voor deze mensen is het lastig een groot publiek te bereiken, maar wie vindt deze pony nu niet sympathiek? Prinses Cadence die alles vanuit haar BN-er status bekijkt en zich af en toe eens met de andere pony’s bemoeit. Drama vindt je in overvloed op de blog van stijlvolle Rarity die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Staat jouw blog juist bol van de humor en druipen de grappen van je teksten af? Dan zou Rainbow Dash zomaar eens jouw pony kunnen zijn, zij heeft altijd de lachers op de hand. En geweldig haar. Gastbloggers en mensen die voor anderen social media beheren zijn te vergelijken met de behulpzame Spike, het schattige kleine draakje. En dan zijn er nog de pony’s die niet sporen en vaak de plank misslaan met de beste intenties, obsessieve happy clappy bloggers die bijna altijd vrolijk zijn (ik zei bijna hè). Juist. Mijn ex vergeleek mij altijd met Pinky Pie.

Pinky’s flaws

Wie was er pas gestart met haar eerste motivatievlog? Juist. Ik. En wie zei er stellig dat ze geen clickbait artikelen ging schrijven omdat ze dit irritant vindt? Ook ik en ondertussen doe ik het toch, hahaha. Maar wel met de beste intenties hè, net als mijn idool Pinky Pie. Net als Pinky ben ik af en toe klaar met de bullshit. Niet zeuren op andere bloggers, maar me wel irriteren als andere bloggers op hun blog zeuren… over andere bloggers. Dus.
Enneh… voor 3000 euro een mierzoet drankje in beeld brengen? (Zie tv-programma RamBam gisteren.) Als ze het mij hadden gevraagd had ik het drankje zelf ook geproefd. (Hallo, wat een mega bedrag… kan Pinky wel een leuk feestje van geven.)

Niet teveel mommy wars

Ik maak me er ook niet druk om of er misschien een andere blogger al over My Little Pony heeft geschreven, of over de borstvoeding van Granny Smith, of Apple Bloom haar cutie mark heeft verdiend of niet, het liefdesleven van Shining Armour en Cadence… Maar ondertussen roddel ik heel graag met mijn eigen Cutie Mark club over alle pony’s in Ponyville. En ik stel voor dat iedereen dat lekker doet met haar eigen Cutie Mark clubje en ondertussen onthoud dat het alleen maar zo leuk is om naar My Little Pony te kijken omdat al die verschillende karakters in de serie zitten.

Iets met: Vriendschap is Betoverend!

Al die karakters hebben hun eigen sterke punten. Die heb jij dus ook. Jezelf bewijzen in de ‘blogwedstrijd’ is niet nodig. Wees gewoon jezelf! Accepteer dat je ook nooit iemand anders kunt zijn.

Over wedstrijdjes gesproken: ik heb op Facebook ineens meer dan 1300 volgers! WOW! Competitie met mezelf ten opzichte van een jaar geleden dik gewonnen dus. Iets van 500 erbij ofzo?

Soms is het best leuk om jezelf met anderen te vergelijken, maar lieve lezers: verlies jezelf er niet in. Je hoeft niet beter te zijn dan een ander, als je maar beter bent dan jezelf. Voor mij is dat niet altijd haalbaar (want: Pinky Pie has many flaws) maar zo houd je er tenminste wel plezier in.

Of ben je gaan bloggen om te shinen in je ultieme onzekerheid?

Welke pony ben jij? Ik ben benieuwd!

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Ik ken de ponies helaas niet. Eerst dacht ik dat het namen waren van bloggers en probeerde ik erop te klikken….

  Een privebericht over spelfouten vind ik ook altijd geweldig. Liever dat, dan via de comments. Dan wordt de schaamte zo uitvergroot ; )

 2. Oe ik mis een pony die bomvol ideeën zit maar te weinig tijd heeft ?? die ben ik!
  Leuk geschreven. Ik zit niet in bloggergroepjes dus maak ook niks mee van roddels.
  Leuk geschreven!!

 3. Kelly Aarts zegt:

  Hele gave blog! Denk dat het in elke tak moeilijk is om je niet te vergelijken met anderen. Goed dat je daar zelf zo mee bezig bent. bent een topper!

  P.s. Misschien een idee om gastbloggers te betalen in de vorm van een review Little Pony? Want die heb je nooit genoeg ? Zouden mijn meiden in ieder geval een prima deal vinden ?

  1. Marguerita zegt:

   Haha, thanks! Mijn gastbloggers krijgen altijd een review product of ervaring. Een aantal dames heb ik ook een geldbedrag per blog geboden, maar daarvan heeft nog niemand geleverd dus dat schiet niet op haha.

   1. Kelly zegt:

    Haha, dat schiet dan inderdaad niet op….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.