ZZP-update: een jaar ondernemer, hoe ik mijn bloginkomen verachtvoudigde

Mijn eerste jaarcijfers zijn bekend! Vorig jaar was onzeker in alle opzichten. De beslissing om voor mezelf te beginnen en van mijn blog mijn werk te maken, was ontzettend moeilijk. Op 8 mei 2017 schreef ik mijn onderneming in bij de Kamer van Koophandel en besloot ik definitief om er vol voor te gaan. Vandaag deel ik een inkijkje in mijn cijfers en hoe het nu een jaar later met mij als ondernemer gaat.

Veel van jullie reageerden het afgelopen jaar op mijn zzp-updates dat ze zo inspirerend en motiverend zijn, dus ik hoop dat ik nu ook weer net iemand het zetje kan geven dat ze nodig heeft om door te gaan. Het valt tenslotte niet altijd mee om de kracht, power en motivatie uit jezelf te halen. Daarom lees ik op mijn beurt ook heel graag de blogs van andere ondernemende dames over hun werk en de resultaten die ze daarmee halen.

Groeiende cijfers

Laat ik beginnen te vertellen waar ik vandaan kom en waarom het dus ook zo moeilijk was om te beslissen of ik vol voor mijn blog als onderneming wilde gaan. In 2018 schommelt mijn blog elke maand rond de 10.000 unieke bezoekers. Afgelopen juni zelfs rond de 12.000, waar ik heel erg blij mee ben. In heel 2016 bezochten ruim 26.000 unieke bezoekers Marstyle en waren zij goed voor bijna 65.000 pageviews. In 2017 waren dat bijna 75.000 unieke bezoekers die bij elkaar bijna 130.000 pagina’s bekeken. Een verdriedubbeling dus! We zijn nu halverwege 2018 en ik denk steeds dat het niet heel hard opschiet, maar als ik nu al naar de jaarcijfers kijk hebben dit jaar in de eerste 6 maanden al bijna 60.000 unieke bezoekers mijn blog gevonden en bekeken zij bijna 95.000 pagina’s. Dat is dus echt een hele mooie stijgende lijn!

Het startpunt

Toen ik mijn onderneming startte, zat mijn blog dus rond de 5.000 unieke bezoekers per maand. Mijn inkomen was niet om over naar huis te schrijven. Ik had nog geen concreet idee over hoe ik dat inkomen kon opkrikken én aanvullen met nevenactiviteiten. Misschien als freelance tekstschrijver wat ik in het verleden ook had gedaan?

Concreet inkomen uit Marstyle

 • 2016 – in heel 2016 verdiende ik met mijn blog iets meer dan 900 euro, nog geen 70 euro hiervan waren affiliate verdiensten via Bol.com.
 • 2017 – in de eerste 4 maanden van 2017, toen ik dus aan het wikken en wegen was of ik nu wel of niet mijn werk ervan moest maken, verdiende ik alles bij elkaar zo’n 1.450 euro.

Dat was dus mijn startpunt. De kosten die ik voor mijn blog heb gemaakt, zijn hier nog niet vanaf gegaan. Jullie weten hoe vaak ik events en dergelijke bezoek voor mijn blog, dus qua kilometers en parkeerkosten (meestal betaald parkeren) tikt dat aardig aan. Om mijn belastingaangifte te kunnen doen, moest ik het voor die eerste 4 maanden ook even narekenen voor de boekhouder. Dat bleek dus bijna 500 euro te zijn! Concreet verdiende ik met mijn blog de eerste paar maanden van 2017 dus iets van 1.000 euro. Gedeeld door 4 zou betekenen dat ik met een maandsalaris van 250 euro genoegen moest nemen als alles op dezelfde manier voort zou kabbelen. Met mijn werk in loondienst voor 3 dagen in de week lagen mijn inkomsten rond de 1.500 euro per maand. Rekening houdend met de kosten die ik heb, zou ik als ondernemer dus elke maand minimaal zo’n 2.000 euro moeten binnenhalen om dezelfde levensstandaard te houden. Gezien onze toenmalige hypotheek een absolute must.

Jullie snappen nu misschien dat het niet makkelijk was om de knoop door te hakken. En ook waarom mijn toenmalige partner er eigenlijk niet achter stond. Toch heb ik doorgezet. Mijn ‘carrière in loondienst’ heeft namelijk ontzettend veel kapot gemaakt. Ik kon niet meer leven met de constante onzekerheid of ik mijn baan dit keer wel zou behouden. Ik trok het niet meer om steeds weer mezelf te moeten bewijzen en taken uit te moeten voeren die nu eenmaal bij de functie hoorden, maar waar mijn persoonlijke kracht niet lag. En waarop dus negatieve feedback volgde. Herken je dat? Dat je weet dat je meer kunt, maar niet doet waar je goed in bent en dus ook steeds weer de teleurstelling ervaart van falen?

Ik was het zat.

En ik was er vast van overtuigd dat het universum mij probeerde te vertellen dat ik niet meer in dit cirkeltje moest springen.

Een gezonde dosis ego – ik had mezelf als ondernemer al eens bewezen – en een neus voor kansen en avontuur, maakten dat ik (mét de veilige steun van de UWV-startersregeling) in het diepe sprong.

Dat bleek het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven.

Mijn eigenwaarde had een flinke deuk opgelopen. Ik was gekwetst en voelde me een mislukking.

Maar met vastberadenheid, het vertrouwen van anderen, het hervinden van mijn talenten én keihard werken, is het gelukt. Ik kreeg de kans om te doen waar ik goed in ben. Daardoor werk ik met passie. Ben ik veranderd van iemand met een uit de hand gelopen hobby naar een ware workaholic die absurd veel uren in haar onderneming stopt. En verachtvoudigde ik al na een paar maanden mijn inkomen waardoor ik inderdaad (behalve afgelopen april dan) elke maand minimaal 2000 euro binnenharkte om van te leven (en de benzinekosten van mijn uit de hand gelopen hobby te betalen).

Jaarcijfers van de boekhouder

Vlak voor het weekend kreeg ik van de boekhouder mijn jaarverslag over 2017 toegestuurd. Dat vind ik toch altijd mooi, om de cijfers zo bij elkaar te zien. Mijn blogstatistieken en mijn omzet spreadsheet houdt ik dagelijks nauwlettend in de gaten. Net als met de eerder genoemde bereikcijfers, kun je echter pas goed zien wat je eigenlijk hebt bereikt als je de ‘big picture’ bekijkt. Het bedrag wat uiteindelijk op mijn belastingopgaaf terechtkomt is niet om over naar huis te schrijven hoor, maar dat komt omdat ik als ondernemer recht had op de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en de mkb-ondernemers winstvrijstelling. Ook was er natuurlijk sprake van een bijtelling van het privé rijden met mijn zakelijke auto en had ik kosten gemaakt die je niet of slechts deels van de belasting kunt aftrekken. Kijkend naar de activa en passiva onderaan de streep op 31 december ben ik heel trots op mezelf. Een bedrag waar ik als loonslaaf van droomde om het ooit op mijn rekening te hebben.

Maar goed, het beeld vertekend wellicht want door mijn bedrijfsactiviteiten heb ik een enorme cashflow waarvan een groot deel is bestemd voor ‘inkoop’ bij andere bloggers.

Waar verdien ik mijn geld mee?

Als blogger kun je op verschillende manieren je geld verdienen. Qua bereik is mijn blog nog niet op het niveau dat ik enorme tarieven kan rekenen. Er moesten dus nevenactiviteiten bij om op het door mij gewenste inkomen te geraken. Wat ik hier buiten beschouwing laat is het enorme bedrag waarop ik zou uitkomen als ik alle door mij ontvangen barterdeals (spullen en ervaringen die je krijgt in ruil voor je werkzaamheden) erbij zou optellen. Deze barterdeals zorgen er wel voor dat ik minder privé uitgaves hoef te doen, waardoor ik van het geld dat ik verdien meer overhoud. Toen ik een aantal jaren heel actief meedeed aan prijsvragen, heb ik deze bedragen wél bij elkaar opgeteld (hield ik allemaal bij in een schriftje) en zat ik jaarlijks op zo’n 2 á 3000 euro aan spullen.

 • Affiliate inkomsten – marginaal
 • Banners – nog nooit een uitbetaling van gehad, wie weet in 2018?
 • Linkbuilding opdrachten (ik pitch ook veel via deze influencer marktplaatsen)
 • Backlinks plaatsen in oude artikelen
 • Snelle plaatsingsgarantie bij barterdeals
 • Influencer campagnes
 • Organisatie van Blogger by Nature
 • Verkopen van samenwerkingen met andere bloggers (zo’n 40, daarom zit er een stop op, dit is erg arbeidsintensief en ik wil de bloggers voor wie ik werk graag zo goed mogelijk bedienen) – ik ontvang een percentage van het tarief dat ik voor ze onderhandeld heb en doe alle communicatie met de klant

In die laatste activiteit zit voor mij het meeste groeipotentieel. Daarom is het soms wat rustiger op mijn eigen blog. Hoewel? Zo af en toe haal ik grote opdrachten binnen voor meerdere bloggers tegelijk en daar stop ik dan al mijn energie in. Het verkopen van andere bloggers is ook ontzettend leuk om te doen. Ik haal er heel veel energie en voldoening uit! Als ik een succesje boek, heeft een ander daardoor ook inkomsten. Je wordt er beiden beter van en dat voelt heel erg fijn. Maar – net als met alles – het is wel een kwestie van een lange adem hebben en het gaat met vlagen. Ik merk precies wanneer er weer budgetten verdeeld worden (grote campagnes, yay), of wanneer het budget vlak voor het einde van een maand nog even opgemaakt mag worden (een paar spoedjes voor enkele titels). Toch heb ik niet voor iedereen evenveel opdrachten, het is net welke titel er gevraagd wordt. Of in welke richting het onderwerp zich bevindt.

In mijn spreadsheet houd ik bij welke bedragen ik kan factureren en daar trek ik dan direct de bijbehorende kosten vanaf die ik aan andere bloggers moet uitbetalen. Onderaan de streep moet voor mij steeds minimaal die 2.000 euro staan. Op een ander tabblad houd ik de kilometers en andere kosten bij die ik voor mijn onderneming maak, zoals het afbetalen van mijn auto, benzine, consumpties, hosting, abonnementen, software en plugins… Het kan vast allemaal een stuk handiger, maar dit werkt voor mij.

Daarom heb ik ook niet altijd in de gaten wat een geld er eigenlijk omgaat in mijn onderneming. Dat zie ik pas als ik mijn bankuitdraai voor de kwartaalaangifte naar Tino van Boekmar moet mailen óf van hem een spreadsheet ontvang met een overzichtje per maand. In het begin vroeg hij zich wel af hoe het kon dat de bedragen zo ontzettend fluctueerden, de ene maand skyhigh inkomsten, de andere maand skyhigh kosten. Dat zit hem dus in het verkopen van artikelen op andere blogs: zij factureren mij na plaatsing, maar ik kan de klant vaak pas factureren als álle bloggers de opdracht hebben afgerond. Of soms juist andersom: dan factureer ik vooraf, en is een opdracht pas een paar maanden later door iedereen afgerond en aan mij gefactureerd. Zo komt hij op sommige maanden als boekhouder zo op 1000 euro in de min uit, wat dan in de maand ervoor of erna wordt gecompenseerd met een hoog getal in de plus. Op de bankbestanden staan ook best hoge bedragen aan inkomsten én aan uitgaven. Iets waar ik toch elke maand weer van opkijk als ik het zo bij elkaar zie staan.

Maar goed, uiteindelijk telt het bedrag onderaan de streep. En daar betaal ik op dit moment nog geen echt pensioen van en ik geef het niet uit aan een dure arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik probeer vooralsnog om die reserve zelf op te bouwen, zodat ik zeker weet dat ik er op terug kan vallen als er iets is zónder kleine lettertjes. De reden hiervoor ligt in mijn eerste ervaring als ondernemer anno 2002. Ik verdiende soms maar net genoeg om die dure AOV premie én de BTW-voorheffingen te kunnen betalen en dat heeft me heel veel zorgen gegeven. Daarom doe ik dat nu anders.

Mijn eerste jaar als ondernemer was reuze spannend.

Bloginkomsten verachtvoudigd

In mei, juni en juli verdiende ik iets minder dan 1000 euro in de maand. Een verviervoudiging van mijn bloginkomsten uit het eerste kwartaal. In augustus behaalde ik voor het eerst mijn omzetdoel. Dus in de vierde maand ondernemen had ik mijn bloginkomen verachtvoudigd en op het niveau dat ik minimaal wilde bereiken. Sommige maanden zit ik daar ruim boven, maar de meeste maanden ben ik er gewoon netjes iets overheen. In één van de facebookgroepen voor bloggers hadden we het pas over je omzetdoel en nu ik een heel heftig jaar achter de rug heb en mezelf langzaam weer gevonden heb, wil ik hun voorbeeld volgen en mijn doel naar boven bijstellen. Ik zou graag aan het eind van dit jaar terugkijken en zien dat ik maandelijks minimaal 2.500 euro ‘winst uit onderneming’ maak. Dat is dus niet het bedrag dat ik mezelf aan salaris uitbetaal, ik moet echt een reserve in mijn onderneming houden voor als er bijvoorbeeld iets met mijn auto gebeurd. Spannend om je doel naar boven bij te stellen, maar er zit weer groei in de markt en ook in mijn eigen blog (met de laagste kostprijs, namelijk mijn eigen werkuren). Als ik dat een half jaar lang red, kan ik eind december zeggen dat ik mijn bloginkomsten heb vertienvoudigd. Dat zou mooi zijn toch?

>> Ook een interessant artikel: De Ondernemende Vrouw over meer omzet uit Instagram halen

Mijn blogdoelen

Vorige maanden had ik de work-life balance als belangrijk doel staan. Daar heb ik veel aandacht aan besteed. Waar doe ik het tenslotte allemaal voor? Voor mijzelf en mijn kinderen. Ik heb minder achter de laptop gezeten. Bewust aandacht besteed aan de kinderen en mijn eigen ‘offline zijn’. Alsnog maak ik meer uren dan iemand die fulltime in loondienst werkt, maar aangezien het hobby is en ik er energie uit haal mag dat ook. Ik sta positiever in het leven. Ik heb meer zelfvertrouwen. Mijn werk geeft me de mogelijkheid om er flexibel voor mijn kinderen te zijn en die kinderen hebben me op dit moment nog steeds heel hard nodig door alle scheidingsperikelen. Ik laat mijn blog af en toe een beetje los (de verplichting aan mezelf om elke dag iets te posten dan  met name) en dat geeft rust.

De achterstanden wegwerken was ook een doel. Ik heb bewust minder barterdeals aangevraagd en de achterstanden worden nu ingelopen. Dat geeft ook een gevoel van rust. Al loop ik nog wel zo’n 15 reviews achter, waarvan er 10 eigenlijk voor mijn gevoel allang gepubliceerd hadden moeten zijn. Het zij zo. Ze staan op mijn lijstje en ze komen er aan.

Ik wil de komende tijd:

 • 1100 facebookvolgers verzamelen
 • 1200 instagramfans
 • 15.000 unieke bezoekers in 1 maand verwelkomen op mijn blog
 • minimaal 2500 euro aan per maand verdienen
 • mijn achterstand wegwerken
 • mijn SEO optimaliseren

Ik denk dat ik hier wel een paar maanden zoet mee ben. De zomervakantie komt er ook aan en op dat soort momenten komt de work-life balans weer om de hoek kijken. Tijd voor mijn kinderen en rust nemen voor mezelf zijn dan ook belangrijk, al gaan we natuurlijk wel op werkvakanties en uitstapjes. Of er minder blogs zullen verschijnen, weet ik nog niet. Ik houd in ieder geval geen zomerstop en zie wel hoe het loopt.

Bij regen meer blogs dan bij zonneschijn  😉  Aan de inspiratie ligt het in ieder geval niet, ik bruis van de ideeën alleen mis ik soms de tijd om te schrijven.

En ik moet zeggen: wat is het heerlijk dat ik als zzp-er die keuze ook van het weer kan laten afhangen. Werk ik in de avond? Werk ik de hele dag? Of ben ik toe aan rust en moet ik die nu ook gewoon even pakken?

Ik ben Marguerita. Ik ben ruim een jaar ondernemer. En wat ben ik blij dat ik ervoor ben gegaan en dankbaar voor hoe het loopt. Ik heb mijn eigen droombaan gecreëerd. Ik kan schrijven, ik kan kansen benutten wanneer ik die opmerk, ik kan commercieel zijn tot ik scheel zie, ik kan mijn eigen tijd in delen én ik heb ontzettend veel waardevolle contacten met collega blogondernemers waarmee ik kan sparren, die me tips geven en waar ik mijn ei even kwijt kan.

Het is jammer dat ik geen partner meer heb om het mee te delen, maar toch: vorig jaar kon ik hier alleen maar van dromen. Eigen huis, eigen onderneming, baas over mijn eigen leven. Ik zie de toekomst weer rooskleurig!

Wat zijn jouw belangrijkste doelen als ondernemer?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Anne zegt:

  Ontzettend inspirerend om te lezen! Veel succes met het behalen van je doelen, maar als ik dit zo lees komt dat écht wel goed.

 2. Brenda Walraven zegt:

  Leuk om te lezen! Ik vroeg me stiekem altijd al een beetje af hoe dat bloggen nu allemaal werkt… het is behoorlijk wat werk maar petje af voor hoe je het doet hoor ??. Fijn dat je er ook zoveel energie uithaalt en er voor jou veel meer voordelen zijn aan het zijn van zzp-er. Heel veel succes het komende jaar met het behalen van je doelen!

  Liefs Brenda

 3. Kim zegt:

  Wauw, wat ben jij gegroeid zeg in een jaar. Daar mag je echt trots op zijn!!
  Psst… als je nog wat wilt doen voor bloggers mbt de kalender, let me know he!

  1. Marguerita zegt:

   Dankjewel Kim, superlief

 4. Maargy zegt:

  Wat geweldig zeg! Keep on rocking girl! x

 5. Monique zegt:

  Zo stoer dat je er ondanks twijfel toch voor gegaan bent! Fijn als je je doelen steeds wat naar boven kunt bijstellen. Ga zo door!

  1. Marguerita zegt:

   Dankjewel Monique!

 6. Haydée zegt:

  Je mag echt trots zijn op de weg die je hebt afgelegd! Leuk om je verhaal te lezen. 🙂

 7. Kool Family zegt:

  Gefeliciteerd! Ik hoop dat de cijfers de goede kant blijven uitgaan!

 8. Mamaplaneet zegt:

  Kanjer! Je mag zeker apetrots zijn op jezelf. Wat een inspiratiebron ben jij! ?

 9. Marijke zegt:

  Wat een ontzettend mooie afsluiting. En al hebben wij elkaar nog nooit in jet echt ontmoet. Ik leef toch altijd met je mee. En vind dit dus echt een mooie afsluiting. Topvrouw ?

 10. Laura zegt:

  Mooi geschreven! Je hebt het allemaal op eigen kracht gedaan. Respect. Ik weet zeker dat je met jouw instelling de komende periode ook je doelen behaalt.

 11. Bregje zegt:

  Wauw, wat een mooie groei heb je doorgemaakt, daar mag je heel trots op zijn! Keep up the good work!

 12. Anne-Marie zegt:

  Wauw Marguerita, you go girl. Je doet het fantastisch, je kunt terecht trots zijn op jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.