Liefde voor Nederlandse vennen + win

Wat hebben de koraaljuffer, de waterpostelein, de ijsvogel en de zwarte specht met elkaar gemeen? Ze leven allemaal in het bijzondere leefmilieu van de Nederlandse vennen. Wist je dat er meer dan 1200 van dit soort belangrijke ecosystemen in ons land zijn? Een prachtige plek om te ontspannen en een goede reden voor PostNL en Natuurmonumenten om hier een nieuwe serie postzegels uit ter ere van de Nederlandse natuur. Met de postzegels wordt aandacht gevraagd voor bijzondere natuurgebieden in Nederland.

nederlandse vennen

Speciaal voor deze serie postzegels die vanaf 14 augustus verkrijgbaar is, ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. Gek op echte post? Ik mag 5 van deze enveloppes verloten voor de postzegel liefhebber!

eerstedagenvelop vennen

Wat zijn vennen?

Een ven is een klein, meestal ondiep, water. Een ven kan ontstaan op een plaats waar water op een ondoordringbare laag stuit. Vennen zijn belangrijke ecosystemen vanwege hun unieke eigenschappen en de ecologische waarde die ze te bieden hebben. Ze kennen een zeer karakteristieke leefgemeenschap daar waar het de vegetatie, fauna en wieren betreft. De afbeeldingen op de tien postzegels laten close-ups van de koningsvaren, waterpostelein en wilde gagel zien. Qua fauna zien we de staartmees, kuifeend, zwarte specht, staartmees en ijsvogel van dichtbij. Portretjes van de kleine salamander en de koraaljuffer completeren de postzegelserie.

Waar Logeren om vennen te bezoeken?

neo kvl hotel oisterwijk
Het Neo KVL Hotel in Oisterwijk ligt in de buurt van … Nederlandse Vennen.

Zin om zelf ansichtkaartjes te versturen tijdens het bezoeken van de Nederlandse vennen? Je kunt bijvoorbeeld logeren in het NEO KVL hotel in Oisterwijk. Dit design hotel heeft 68 modern ingerichte kamers, restaurant, spa, vergaderruimten, 2 hotel bars waaronder de Sky rooftopbar en een indrukwekkend atrium. Een prima uitvalsbasis voor de talrijke fiets- en wandelmogelijkheden die het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, de bossen en meer dan 80 vennen in de omgeving van Oisterwijk bieden. 

roompot eksel wandelen klankenbos
Vennetje in het Klankenbos (België) in de buurt van Roompot Eksel.

Vennen zijn bedreigd

Ondanks hun ecologische waarde worden veel vennen bedreigd door menselijke activiteiten. Door ontginning voor turf, drainage voor landbouw, algemene voedselverrijking, ontwatering, verontreiniging en verandering in landschapsgebruik bijvoorbeeld. Van de oorspronkelijke – in Drenthe – 3000 vennen, resteren er nog slechts 800, om een voorbeeld te geven. Omdat vennen een waardevol ecosysteem zijn, is het behoud en de bescherming van vennen van groot belang. Boek dus gerust eens een excursie via Natuurmonumenten om het landschap in stand te houden. Ik ging zelf eens op stap met de boswachter en kreeg ondertussen allerlei interessante weetjes te horen.

wandelen bij de sterrenwacht
Prachtig natuurgebied met vennetje bij de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek!

Winactie: eerstedagenveloppes

De NVPH, de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland, stelt aan lezers van deze blog 5 eerstedageenveloppen beschikbaar. Leuk om zo’n bijzonder stukje echte post te winnen? Reageer dan hieronder en wie weet komt er een afgestempeld exemplaar bij jou door de brievenbus. Houd je van mooie postzegels?

De winnaars zijn: Jacques, Katrijn, Antonia, Jolijn en Suleika. Gefeliciteerd! Ik ga jullie mailen voor de afhandeling.

eerstedagenvelop vennen

Leuke weetjes: De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen.

Wat vind jij mooi aan deze postzegelserie?

Lees ook:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Dominique zegt:

  Goedendag, wat een prachtige eerstedagenveloppen zijn dit, deze vogels zijn schitterend. Een mooie eerbetoon aan bedreigde soorten. Met genoegen zou ik ze graag toevoegen aan de collectie die ik samenstel voor mijn jonge meisjes. Veel succes aan iedereen en een mooie week gewenst. 🙂

 2. Marian B zegt:

  Ze zijn erg leuk! Maakt de post net even wat specialer. Ik ontvang ze graag in de brievenbus.

 3. Antonia van Eegelen zegt:

  zou graag zien dat de gewone kaart met zon mooie postzegel bij de oudere in ons verpleeghuis terecht komen. Daar wordt ik zo blij van

 4. Suleika zegt:

  Dat lijkt mij leuke post om te krijgen!

 5. Sylvia zegt:

  Een stukje echte post om blij van te worden. Leuke en mooie postzegels geven net dat beetje extra.

 6. Jolijn zegt:

  Wat leuk, ik maak graag kans om mijn oma blij mee te maken!

 7. G.T. zegt:

  Leuk! Ik probeer bij speciale post altijd een passende postzegel op de envelop te plakken. Geen idee of de ontvanger daar naar kijkt, maar toch, leuk detail.

 8. lijkt mij fijne serie postzegels.. typisch Nederlandse afbeeldingen.. Sieraad voor mijn verzameling.. Ben benieuwd.. ga op de brievenbus letten..

 9. Katrijn zegt:

  Ik wil graag winnen ik hou van vogels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.