Groen schoolplein: welk onderhoud is nodig?

Een groen schoolplein vraagt om meer onderhoud dan het traditionele grijze schoolplein. Voor de aanleg van het schoolplein is het verstandig om een plan te maken over het jaarlijkse en/of maandelijkse onderhoud. Op deze manier waarborg je de kwaliteit van het groene schoolplein.

Eerste jaren meeste onderhoud nodig

In de eerste jaren na de realisatie vraagt het groene schoolplein om het meeste onderhoud. In de daaropvolgende jaren, wordt het steeds wat minder intensief om het schoolplein te onderhouden. Het groene schoolplein maakt namelijk een ontwikkeling door, die wordt gestuurd door het onderhoud. De natuurlijke plek is namelijk altijd in beweging. De beplanting groeit en in ieder seizoen en ieder jaar ziet het plein er weer anders uit.

Evolutie van het groene schoolplein

Het speelgedrag van de kinderen speelt ook een rol in de evolutie van het plein. Zo kan er erosie optreden op plekken waarvan dit niet van tevoren is ingeschat. Als school is het de uitdaging om de natuur een kans te geven, maar om ook te bepalen wat wenselijk is. Zeker in het begin is deskundige begeleiding essentieel. Zo kan een professionele partij bijvoorbeeld helpen bij de groei van een stevige wilgentunnel waar de kinderen nog jarenlang plezier aan gaan beleven.

Ervaren partner voor groen beheer

Op termijn zijn er ook diverse werkzaamheden die prima opgepakt kunnen worden door de school zelf. Vraag bijvoorbeeld ouders om hulp of stel een Tuinwerkgroep samen, waarin leraren, ouders en de congiërge hun krachten bundelen. Voor het professionele groen beheer valt het aan te raden om te kiezen voor een partij met ervaring op het gebied van speelnatuur. Donker Groen bijvoorbeeld, heeft ruime ervaring met het aanleggen en onderhouden van groene schoolpleinen door heel Nederland.

Vaak bestaat het onderhoudsschema uit meerdere onderhoudsbeurten, doorgaans één in het voorjaar en één in het najaar. De kleine onderhoudswerkzaamheden, zoals het verwijderen van afval, bladeren en zand, kunnen in eigen beheer worden uitgevoerd. In het voorjaar is het belangrijk om voorbereidingen te treffen voor het nieuwe groeiseizoen en nieuwe compost en bemesting aan te brengen. In de herfst is het een goed moment om te planten. Ook vallen de bladeren van de bomen, die gebruikt kunnen worden als voedingsstof voor planten op het plein. Controleer ook of er beplanting is die schade heeft opgelopen na een intensief speelseizoen.

Speeltoestellen inspecteren

Kinderen spelen op een groen schoolplein in de natuur, maar op een groen speelplein staan doorgaans ook speeltoestellen zoals klimtoestellen die zijn geïntegreerd met de natuur. Controleer deze ieder voor- en najaar op speelveiligheid en duurzaamheid. Zo signaleer je tijdig of er reparaties nodig zijn en kun je deze direct uit laten voeren.

Lees ook:

Heeft jullie basisschool een groen schoolplein? Of is het nu nog de saaie grijze tegel die die boventoon voert?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.