Waarom kies je als zzp’er voor private lease?

Ben je zelfstandig ondernemer en ga je regelmatig bij klanten langs? Dan kun je waarschijnlijk niet zonder bedrijfsauto. Wanneer je als zzp’er werkt, heb je misschien niet de financiële middelen om er eentje aan te schaffen. Zet een bedrijfsauto in dat geval niet direct uit je hoofd, want zowel financial lease als private lease kan uitkomst bieden. Twijfel je of dit iets voor jou is? in deze tekst lees je waarom je er als zzp’er voor kunt kiezen om privé een auto te leasen.

private lease

Je betaalt per maand

Het grote voordeel van een auto leasen in plaats van kopen is dat je niet in één keer met een grote zak geld over de brug hoeft te komen. Bij private lease betaal je namelijk iedere maand een vast bedrag voor de auto. Het gevolg hiervan is dat je werkkapitaal beschikbaar houdt voor andere zaken. Zo heb je bijvoorbeeld altijd geld achter de hand als je kansen ziet en wilt investeren in je bedrijf. Dit is misschien niet mogelijk als je besluit om een auto te kopen.

Zelf koos ik voor financial lease, dan betaal je ook per maand maar moet je de auto ook aanbetalen. De BTW moet je sowieso zelf financieren en ik heb een auto ingeruild, die bij de aanbetaling werd opgeteld. Bij financial lease betaal je ook rente over de lening die je in feite afsluit om de auto als asset op je balans toe te voegen.

peugeot 308hybrid
Sinds kort rijd ik in een mooie auto die lijkt op deze (mijn zwarte velgen zijn mooier), een Peugeot 308GT. Foto: Peugeot

De meeste zaken zijn bij de prijs inbegrepen

Als je nog niet eerder een auto geleaset hebt, ben je vast benieuwd hoeveel je hier per maand voor betaalt. Het kan goed dat je schrikt van de prijs, maar dit is niet nodig. Je moet namelijk weten dat er veel zaken bij de private lease prijs zijn inbegrepen. Dit geldt onder meer voor reparatie, pechhulp, vervangend vervoer na 72 uur, onderhoud, wegenbelasting, allrisk autoverzekering en een x-aantal kilometers per jaar. Brandstof en boetes zijn voor eigen rekening. Het kan per leasemaatschappij verschillen wat er wel en niet bij de prijs is inbegrepen.

Bij financiering op basis van financial lease, moet je veel zaken zelf betalen en regelen. Denk aan de verzekering, reparaties en onderhoud, pechhulp en dergelijke. Soms zitten er wel een aantal dingen bij in, wanneer je hebt gekozen voor een nieuwe auto en deze nog in de fabrieksgarantie zit. 

Je kunt bijtelling voorkomen

Wanneer je als zzp’er overweegt om een auto te leasen, denk je waarschijnlijk daarom al snel aan zakelijk leasen. Dit is een optie, maar toch behoort een elektrische auto private leasen als zzp’er ook tot de mogelijkheden. Als je voor deze laatste optie kiest, kun je namelijk de bijtelling voorkomen. Je sluit het contract namelijk privé af en niet op je bedrijf.

Rijd je zakelijk met een private lease auto? Dan kun je per zakelijk gereden kilometer 21 cent aftrekken van de winst van je bedrijf. Hierdoor kan private lease financieel gezien soms een stuk interessanter zijn dan zakelijke lease. Het ligt een beetje aan het aantal kilometers dat je maakt en je moet dus een kilometeradministratie bijhouden.

Met financial lease staat de auto op je balans en wordt er dus bijtelling gerekend op je inkomstenbelasting: een deel van de nieuwwaarde van de auto wordt dan bij je inkomen opgeteld. Dit kan soms het verschil maken in welke belastingschijf je wordt ingedeeld. Zit je tegen een bepaalde grens aan? Dan is private lease wellicht interessanter dan zakelijke lease.

Leasemaatschappij blijft economisch eigenaar

Een vierde en laatste reden om als zzp’er private lease te verkiezen boven zakelijke lease, is omdat de leasemaatschappij economisch eigenaar blijft van de auto. Dit betekent dat je de auto weer inlevert aan het einde van de looptijd van het contract. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet voordelig, maar dat is het wel. Je loopt namelijk geen economisch risico. Als de waarde van de auto die je geleaset hebt daalt, is dit niet jouw probleem. Het voertuig is en blijft immers eigendom van de leasemaatschappij.

Zelf koos ik liever voor de auto als spaarpotje, met afbetaling via zakelijke lease. Wanneer het contract eindigt, kan ik er desgewenst voor kiezen om langer in deze auto door te rijden of om hem als inruilobject te gebruiken voor korting op een ander voertuig. Mijn auto is uitgezocht op basis van de uitstraling en hoe comfortabel mijn groeiende kinderen mee kunnen reizen. Een verandering in je gezinssamenstelling (kinderen het huis uit, of stationwagen zodat de kinderwagen er in past bijvoorbeeld), kunnen een prima reden zijn om voor jouzelf de afweging te maken wat handig is.

Lees ook:

Wat zou voor jou het beste rekensommetje zijn?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.