ZZP update: ondernemen is jezelf steeds opnieuw uitvinden

Ondernemen is jezelf steeds opnieuw uitvinden. Met de cursussen die ik doe en de initiatieven die ik ontplooi, blijkt dat ook wel. Ik wil mijn bedrijf iets anders gaan inrichten, maar ik weet nog niet precies hoe. Dus probeer ik wat dingen uit. Om heel eerlijk te zijn wil ik gewoon af van het ’tientjeswerk met veel gezeik’ naar ‘relaxt groot geld verdienen’. Dus ja, hoe doe je dat?

Zou super zijn als ik daar nu het antwoord op kon geven natuurlijk. Krijg ik wel een hoop copycats van. Helaas voor mij heb ik dé oplossing ook nog niet gevonden, maar ik neem wel de nodige initiatieven en acties en kijk ook wat andere bloggers en ondernemers op dat gebied zoal doen.

Klagen of bijklussen?

Ik kreeg laatst te horen dat ik zelf teveel zeik op mijn blog als het even niet lekker loopt. Nu leerde ik onlangs dat ‘klagen in mijn systeem zit‘, maar mijn blog is ook gewoon een uitlaatklep. Bovendien wil ik dit platform niet gebruiken om het perfecte plaatje neer te zetten. Ja, ik doe veel leuke dingen. Ja, ik heb best een heel leuk leven. Dat vind ik zelf in ieder geval wel. Maar nee, dat is niet perfect. Of altijd makkelijk. Of altijd zo geweest. Ik wil ook niet dat mijn lezers denken dat ik één of ander onhaalbaar ding aan het doen ben, maar dingen delen die mensen herkennen uit hun eigen leven. Dat ook niet altijd top is. 

Dus. De financiën. In de maand mei waren die gewoon kut. Niet alleen bij mij overigens. Verschillende bloggers namen contact met me op om te vragen hoe het met de opdrachtenstroom zat, omdat het zo karig was. Inmiddels is die stroom weer lekker op gang overigens, maar het was gewoon even een maand heel, heel rustig.

Dan had ik zelf ook nog te maken met bedrijven die het niet zo nauw namen met de betaaltermijn. Het is uiteindelijk niet op een incassobureau aangekomen, maar leuk is anders. Als het er 1 is, kun je dat nog redelijk opvangen. Maar geen nieuwe opdrachten in combinatie met meerdere hoge facturen die niet zo vlot worden voldaan… En wel kosten zoals de beurt van de auto, een cursustraject, benzine, de boekhouder etcetera… 

Ik had deze maand geen ‘salaris’. In juni kon ik het een beetje rechttrekken, maar het was pittig. Ik schaamde me kapot. En nog steeds is het aanpoten. Voordat de haters erover beginnen: ik klaag daar niet over, maar ik was wel in paniek. Ik heb kinderen, een huurhuis, andere rekeningen om te betalen…

Ondertussen zagen mijn volgers me steeds op reis gaan natuurlijk. Dat gaf waarschijnlijk een vertekend beeld, maar:

1. het was leuk en

2. mijn maaltijden, vliegtickets en overnachtingen kwamen niet voor mijn rekening.

Ik zocht dus naar andere inkomstenbronnen dan het schrijven van artikelen op mijn blog. Je kunt bijvoorbeeld geld bij verdienen door vertalingen te doen voor Vertaalbureau Fairlingo. Mijn Engels is heel goed en op het expertniveau kun je 0,08 cent per woord krijgen. Voor mij is tekstschrijven echter verleden tijd. Ik word regelmatig voor schrijfklussen gevraagd en die speel ik altijd door binnen mijn netwerk omdat ik niet per woord of per uur betaald wil worden.

Via websites als Freelance.nl en Hoofdkraan.nl kun je pitchen op ander soortige opdrachten als zzp-er. Je kijkt gewoon of het aansluit bij jouw vakgebied en zo ja, dan reageer je. Zo kwam ik zelf terecht bij een groot youtube-kanaal waarvoor ik nu programma formats mag verkopen. Erg leuk en een mooie aanvulling op de zaken waar ik nu al ervaring mee heb. 

Ook ben ik samen met een andere blogger de #blogboot gestart. Een initiatief op het gebied van public relations en bloggen. 

Zodra ik weer het nodige geld op mijn zakelijke rekening heb staan, wil ik verder werken aan de Marstyle Lezersdag die ik graag zou organiseren. Daar verwacht ik verder geen inkomsten uit te halen, vandaar dat dit even op een lager pitje staat. De schoorsteen moet roken tenslotte!

Overigens kreeg ik ook adviezen om trainingen te gaan geven, wat me heel erg leuk lijkt (maar waarover dan?), en om sekstherapeut te worden. Interessant. En hilarisch natuurlijk. Ik blijk waardevolle adviezen te geven op dat gebied, maar vanwege familie en kinders doe ik dat liever niet op mijn blog zoals jullie vast wel begrijpen. Misschien is dat nog iets voor een webinar met vraag & antwoord waarbij iedereen lekker anoniem kan blijven. En mijn knalrode hoofd buiten beeld. Of wat serieuzer 1 op 1 via skype. Whahaha. Maar echt. Blijkbaar weet ik dingen waar anderen iets aan hebben.

Lees hier meer zzp-updates

Ik laat de opmerking nog even inzinken en mocht je interesse hebben in een Skype advies tegen een vooraf besproken uurtarief, stuur me een privé berichtje. Er zijn nu eenmaal dingen die je liever niet bespreekt met de mensen die je kent, maar waar je wel wat hulp of nieuwe inzichten bij kunt gebruiken. 

Wat doe jij om ‘niet op 1 paard te wedden’ maar meerdere inkomstenbronnen aan te boren? Laat het me weten in de reacties.

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. mrsbb75 zegt:

    Blijft altijd leuk en interessant om te lezen hoe het ondernemen bij anderen verloopt. Ik merk zelf dat nu mijn blog een bedrijf is dat er veel meer mogelijkheden zijn. Zo ben ik ook al bijna een jaar bezig andere kleine online ondernemingen te helpen hun Affiliate Marketing goed op poten te zetten. En dat werpt zijn vruchten af! Zowel voor mij als voor de ondernemers. Het gaat echt als een tierelier. Zo gaaf om te zien hoe je bij anderen het kwartje ziet vallen. De mond-op-mond reclame gaat wat dat betreft echt heel snel. Daarnaast blijft het bloggen nog steeds heel leuk. Tot nu toe bevalt het ondernemen heel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.