Werk en privé gescheiden houden?

Werk en privé van elkaar gescheiden houden. Dat vind ik best lastig aangezien ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Ik stond zelfs afgelopen week nog in de LINDA omdat ik werk en privé ook graag combineer op andere gebieden dan alleen mijn blog. Namelijk door ondernemers te daten in de hoop dat ik de liefde van mijn leven tegenkom.

verrast samenwerken

Als je toch liever niet hebt dat alle appjes van vriendinnen, de klassenapp, de buurtapp, de familieapp en je potentiële liefdesmatches op hetzelfde nummer binnenkomen als die van je zakelijke relaties, dan kun je daar eenvoudig iets aan doen. Veel telefoons zijn tegenwoordig geschikt voor eSIM. Daarmee heb je 2 verschillende sim-kaarten in één toestel… of zelfs 3 of 4. Ja, echt! Zo’n eSIM is namelijk digitaal. Wil je dan echt even ‘vrij van werk zijn’ of ‘niet gestoord worden door privé geneuzel’ dan switch je eenvoudig van nummer.

Wat is een eSIM?

Een eSIM is een digitale sim-kaart die ingebouwd zit in je telefoon. Geen gedoe meer met die minuscule chipjes en speciale tangetjes om het vakje waar je ze in stopt te openen dus. Als je telefoon er geschikt voor is, dan kun je dit online bestellen en activeren. Voor alle telefoonnummers, dus bijvoorbeeld ook die van je kinderen wanneer je samen op vakantie gaat. Je kunt het ook voor prepaid kaarten gebruiken, kijk bijvoorbeeld naar deze Simyo sim only aanbieding

Maak geen vrienden

Mijn tweede tip om werk en privé gescheiden te houden is: maak geen vrienden met zakelijke relaties. Ik ben daar meerdere keren ingestonken en dat is heel vervelend afgelopen. Je zakelijke reputatie kan er schade van ondervinden als je vrienden zich niet net zo goed aan hun zakelijke afspraken houden als jij. Jij wordt dan door bedrijven aangesproken op het gedrag van een ander. Geen goede basis voor een vriendschap. Bovendien zijn er veel zogenaamde ‘vrienden’ die vooral aardig tegen je doen voor eigen gewin.

Dat is prima als het zakelijk blijft. Er zijn tenslotte hele cursussen voor zakelijk flirten opgezet. En het is fijn als je het goed met elkaar kunt vinden. Dat maakt het werken leuk! Maar het is niet okee als mensen je gebruiken, achter je rug om je reputatie verpesten, jouw werk gebruiken in hun voordeel zonder dankjewel of credits of zelfs je business inpikken.

Sommige mensen zijn getrouwd met hun business partner en ook dat kan best tricky zijn. Het is fijn zolang het goed loopt en heerlijk als je een team kunt zijn, maar loopt het privé of zakelijk mis… dan heeft dat ook op de andere factor zijn weerslag. Het beste is echter om wat meer afstand te houden en mensen te zien als collega’s. Met wie je soms een leuk zakelijk project doet. En verder niet.

Andersom geldt overigens ook dat je zaken beter niet met je vrienden of familie kunt bespreken. Die kennen je vakgebied niet of weten niet hoe het is om een onderneming te runnen. Adviezen zijn altijd fijn, maar als ondernemer kun je beter op je eigen gevoel afgaan. Ik sprak eens een ondernemer die hierdoor 3,5 miljoen euro aan zakelijke assets is kwijtgeraakt. Dus ik bedoel maar…

Zorg dat je zakelijke vriendschappen zo inricht dat je er allebei beter van wordt. Dat werkt het beste. Niemand kan alles alleen. Je kunt samen de mooiste resultaten behalen. Maar houdt het in balans en positief. Trek samen de kar. Maar trek de stekker eruit zodra je voelt dat er iets niet klopt. Samenwerkingen zijn prachtig wanneer ieder daardoor evenredig scoort. Zakelijke netwerkbijeenkomsten zijn een geweldige manier om dit soort ééntweetjes op te tuigen. Daarom ben ik zelf bijvoorbeeld lid van lokale zzp-vereniging Platform Z.

Richt een werkplek in

De laatste tip is om een aparte werkplek in te richten. Vanaf de keukentafel werken, kan praktisch zijn maar het is dan lastiger om je werk los te laten. Een werkplek in een verzamelgebouw huren of zelfs een eigen kantoorpand met opslagruimte, kan soms nodig zijn. Dan kun je echt ergens naartoe, maar voor de meeste zzp-ers is dat te kostbaar. Zelf werk ik efficiënter nu ik een werkplek heb ingericht in een kantoortje boven. Alle paperassen kunnen daar vrolijk blijven slingeren. Demo-producten staan er verder uit het zicht. En als ik klaar ben met werken… trek ik de deur achter me dicht. Uit het zicht die lange to do lijst!

Van sommige zaken kun je overigens zowel zakelijk als privé veel plezier hebben: zoals je lease auto, je schoonmaakster, de glazenwasser… of zoals in mijn geval de televisie (waarmee ik screeners en review dvd’s kijk). Iedere ondernemer gaat een keer op zijn bek. Ik ben wel 10x in de ‘maak geen vrienden’-valkuil gestonken, maar ik heb mijn les geleerd en maak voortaan vooral ‘leuke business partners’, ‘ideale brainstorm buddies’ en ‘fijne collega’s’. Ik hou van leuke mensen en ik houd van samenwerken. En met zo’n eSIM kunnen die leuke zakelijke mensen dus op een andere nummer contact met je opnemen dan je privé contacten.

Was jij al bekend met het eSIM-fenomeen?

Uitgelichte afeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.