Vakantiebeurs 2023: hoe was de Vakdag?

De laatste Vakantiebeurs was alweer even terug, pre-pandemie in januari 2020. Ik had mijn bezoek aan de Vakdag toen volgepropt met afspraken en zocht me suf naar de juiste lokaties. Daarom had ik het voor mezelf nu iets luchtiger aangepakt: geen concrete afspraken. Alleen ‘kom even buurten op de stand’ en natuurlijk in de app checken welke collega’s en relaties er aanwezig zouden zijn. Speciaal voor de Vakdag was er namelijk een app genaamd Grip.

vakantiebeurs 2023 utrecht
Leuke fotogenieke hoekjes en plekjes overal op de beurs.

Vakdag app Grip

Hoewel de plattegrond op de app het niet deed, vond ik het vooral vooraf toch erg handig om hem op mijn telefoon te hebben. Je toegangscode zit er in en je kon dus zien welke bezoekers, sprekers en exposanten aanwezig zouden zijn. Daarbij kon je ook nog aangeven in wie je ‘geïnteresseerd’ was, zodat je eventueel een meeting kon prikken. Ter indicatie, in 2020 bezochten in totaal 12.925 professionals deze vakdag en ook in 2022 was het behoorlijk druk. Op de dag zelf kon je in de gaten houden welke presentaties waar zouden zijn. Voor een aantal had ik vooraf een plekje gereserveerd in de app.

Leuke weetjes uit de presentaties

Ik begon de dag met de feestelijke opening van de Vakantiebeurs, waarbij een urban dance groep de dag swingend opende (vrouw in de lucht en alles) en daarna was er vuurwerk en burgemeesters, dat soort dingen. Vooral was iedereen blij dat deze beurs eindelijk weer plaats kon vinden. Daarna volgde een presentatie met interessante cijfertjes over ons vakantiegedrag. Ik had natuurlijk al een onderzoek over ons reisgedrag gedeeld, maar ook hier leuke weetjes:

  • In 2017, 2018 en 2019 ging steevast 83% van de Nederlanders minimaal 1x per jaar op vakantie.
  • In 2020 kakte dit in naar 69%.
  • In 2021 steeg het aantal naar 77%.
  • En voor 2022 zijn de cijfers nog niet bekend, maar ligt het waarschijnlijk tussen de 77 en 83% in.

De populairste vakantiesoorten waren altijd de strandvakantie, stedentrip en rondreis. Die laatste 2 lieten na de pandemie een daling zien. In steden is het druk, dat zocht men liever niet op. En verre bestemmingen waren ineens wat meer een risico en qua reisbeperkingen lastig. De vakantiemarkt binnen Nederland zat lekker in de lift en gaat naar verwachting ook het komende jaar nog goed groeien.

Voor 2023 gaan juist de gestegen levensonderhoudkosten zorgen voor een rem op ons reisgedrag, ook in de groepen met een wat hoger jaarinkomen. De vakantie intentie blijft echter. Slechts 21% van de onderzochte Nederlanders gaf in december aan niet van plan te zijn om op vakantie te gaan. Daar tegenover staat 25% die zelfs al geboekt heeft en 54% die wel van plan zijn om ergens vakantie te vieren, maar nog niet concreet een boeking heeft gedaan. 

Dan bezocht ik ook nog een SEO presentatie van Red Online Marketing. Het belangrijkste dat ik daaruit meeneem is hoe moeilijk het is om de bezoekcijfers van je website op te krikken. Google geeft tegenwoordig al in de zoekmachine het antwoord op je vragen, dus mensen klikken nog minder door.

Mijn hoop om ooit weer dezelfde kijkcijfers als een paar jaar terug te halen, lijkt daarmee heel lastig waar te maken. Wat ik wel zie is een groeiend aantal vertoningen in zoekmachines: afgelopen maand bijna 300.000 keer… waarvan slechts 8% doorklikt naar mijn site om een artikel te lezen. Aan de techniek heb ik het afgelopen jaar al veel gesleuteld, dus behalve goede artikelen schrijven (en oude content verbeteren) weet ik niet zo goed wat ik hieraan nog kan doen. 

Fotogenieke hoekjes

Anyweg, ik genoot van de beurs! Ik ben gek op live events, zeker als er een vakantievibe hangt. Wellicht hoorde je gisteravond mijn naam op Q-Music voorbij komen? Ze vroegen welke luisteraars er al naar de Vakantiebeurs waren geweest en of het leuk was, waarop ik reageerde met een foto van mijzelf in een eerste klas vliegtuigstoel op de stand van Condor en de mededeling dat ik veel bekenden had gesproken.

vakantiebeurs 2023 utrecht
Chill! Zo wil ik echt wel vliegen hoor Condor.

Oh, en natuurlijk dat er op de meeste stands er leuke fotogenieke hoekjes zijn gemaakt, waar je selfies kunt schieten in vakantiesferen. Superleuk natuurlijk. Cruisen staat trouwens ook nog op mijn bucketlist. Zo lijkt het net echt toch? In de stand van de Holland America Line.

vakantiebeurs 2023 utrecht

Bij de stand van Turkije kun je ook de beker bekijken van de UEFA Champions League cup, bijvoorbeeld.

vakantiebeurs 2023 utrecht

Ook werd er een show gemaakt door de ijscoman en er werd hier een toffe greenscreen foto van me gemaakt. Na het zien van Ancient Apocalypse staan zowel Cappadocië als Göbekli Tepe op mijn wishlist om ooit echt te bekijken.

vakantiebeurs 2023 utrecht

Die trui die ik draag shopte ik overigens in het leuke Mechelen, België 😉

Dat vond ik trouwens ook gaaf, er zijn steeds meer reisorganisaties die kennisreizen aanbieden. Gebaseerd op bijvoorbeeld geschiedenis, cultuur of juist dieren (reizen om bijzondere vogels te spotten bijvoorbeeld). Mijn inner geek vind dat geweldig, hoe meer interessante weetjes hoe bevredigender een trip is. Hoewel ik uiteraard zeker ook geniet van een reis waarbij ik helemaal niets zou hoeven en lekker all inclusive met mijn kont op een zwembadbedje kan vertoeven…

Kortom er was genoeg te zien en beleven op de Vakantiebeurs. Ook nog een leuk verjaarscadeau voor mijn moeder gekocht en vooral heel veel bekenden tegen het lijf gelopen om even mee bij te kletsen. Zowel op de stands als daarbuiten, zelfs de lieve dame achter de balie in de perskamer herkende me nog van pre-covid.

Ben jij al eens naar de Vakantiebeurs geweest? En heb je al iets geboekt voor 2023?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.