And we liked it! Jeugdtheater van niveau

Op een zonnige vrijdag in de herfstvakantie mocht ik samen met mijn dochter en haar vriendinnen naar de Leidse Schouwburg om van de voorstelling ‘As you like it’ te genieten. We wisten niet helemaal wat we konden verwachten van deze bewerking van de Shakespeare klassieker, maar mochten jullie ook twijfels hebben dan kan ik die wegnemen. Het stuk zit knap in elkaar, is geweldig geacteerd en snijdt hedendaagse thema’s aan. De drie dames gniffelden, waren ontroerd en hadden regelmatig een OMG moment. Oftewel, het sloot perfect aan bij de belevingswereld van deze tieners.

Door: Lisanne

Het verhaal van ‘As you like it’

Op de Poetry Slam ter ere van de zestigste verjaardag van Hertog Hans loopt het nogal uit de hand. Orlando, een analfabete poepschepper neemt het woord door geïmproviseerd een gedicht voor te dragen maar beledigt daarmee de Hertog. Tegelijk betovert hij het nichtje van de Hertog, Rosalinde, die door zijn eerlijkheid en echtheid wordt gegrepen en stiekem verliefd wordt. Orlando en Rosalinde worden verbannen door de Hertog en vluchten los van elkaar het bos in. Orlando met zijn pony en opa.  Rosaline met haar nichtje Celia en leraar Toetssteen, die ook uit de gratie ligt bij de Hertog vanwege zijn behoefte om grapjes te maken.

Om niet herkend te worden lijkt het de dames veiliger zich voor te doen als man. Met een plaksnor en een pak vervolgen zij hun weg. Orlando ontmoet Jacques die hem leert schrijven waarna hij het ene na het andere liefdesgedicht voor zijn ‘verloren liefde’ Rosalinde schrijft.  Orlando schreeuwt zijn verliefdheid voor Rosalinde van de daken, ook wanneer hij een groep ‘mannen’ tegenkomt. Rosalinde onthuld haar identiteit nog niet maar onderwerpt hem aan een test om te checken of het echte liefde is, of slechts een bevlieging. Maar of hij die test doorstaat is nog maar de vraag.

Herkenbaar die ontluikende liefde

De ontluikende liefde is herkenbaar voor mijn gezelschap. Maar dat je niet zoent maar gaat TONGEN, IEUW daar moeten deze groep 8-ers echt niet aan denken. Toch zag ik aan alles dat de thema’s hen aanspraken. Ze zaten ruim anderhalf uur geboeid te kijken, lachen en klappen. Een theater of musicalvoorstelling zien deze dames vaker en daardoor hebben ze ook een duidelijke een mening over wat ze wel of niet goed vinden. Toen we achteraf nog wat dronken in de foyer, die door het herfstvakantie thema ‘Kastanjerrr’ kidsproof was ingericht met knutseltafels en herfstige versiering, kwamen de cijfers.

Rating: wat vonden wij hiervan?

Romy (11 jaar) gaf de voorstelling een dikke 8,5. Ze vond de voorstelling mooi opgezet, heel toegankelijk en passend bij hun leeftijd. Ze heeft dik respect voor de acteurs.

Xsaar (11 jaar) gaf een 9,5 voor het acteerwerk, maar omdat het iets minder haar smaak was een 8,5 voor het totale stuk. Ze houdt zelf iets meer van het musicalgenre. Haar verwachtingspatroon was beïnvloed door het A4 met de rolverdeling die vooraf aan de voorstelling werd uitgedeeld. Op basis daarvan verwachtte ze grotere rollen voor de hertogen en de onderlinge machtsstrijd, echt Shakespeareaans. De voorstelling ging eigenlijk meer om de kinderen van de hertogen.

Feline (10 jaar) vond een 9,5 passend. Het was grappig, de dubbelrollen waren niet storend en het verhaal sprak haar erg aan. Ze vroeg zich wel hardop af of Hertog Jan in zijn blootje in het bubbelbad zat en of er op het toneel echt gezoend werd. Tja, iets met puberale trekjes.

And now the adult: wat is mijn mening?

Lisanne (37 jaar) geeft de voorstelling een 9. Als moeder vond ik het geweldig dat thema’s als ‘jezelf zijn’ ‘verliefdheid’ en ‘gender’ op zo’n laagdrempelige manier werden neergezet zonder dat het belerend, te zwaar of kinderachtig werd. Er waren best veel personages die door de 9 acteurs ten tonele werden gebracht. De A4 met personages waar Xsaar al door beïnvloed werd, zorgde bij mij ook even voor fronsende wenkbrauwen, ‘Zouden ze dit wel kunnen volgen?’.

Deze reserve was echt totaal overbodig. Dikke pluim voor Rop Verheijen (bekend van o.a. het Klokhuis en de De Luizenmoeder). Hij ging moeiteloos over van een opa met Parkinson naar een vereenzaamde sombere man die ook nog eens prachtig kon zingen. De nummers en scenes in de voorstelling werden begeleidt door slecht één muzikaal talent (Wessel Schrik) met steeds weer andere instrumenten en vernuftige kostuums. Een shakespeareaanse Hofnar is er niets bij. Daarnaast wil ik Ellen Parren nog even noemen die een geweldige puber neerzet. Hoe knap is het als je het puberale ongemak, het ‘geen houding weten te geven’ de twijfels en reserves die je partte kunnen spelen bij verliefdheid, kunt voelen op de eerste rij van het balkon. Onwijs knap weergegeven en een genot om naar te kijken.

Castfoto’s verzamelen

In de foyer verzamelden zich na de voorstelling ook de spelers. Één voor één druppelde ze binnen en eigenlijk wilden de dames wel graag een handtekening en foto vragen. Met enige schroom, want ja, je moet iemand onderbreken (netjes opgevoed!) werd de eerste acteur benaderd.  En toen was het hek van de dam, met alle aanwezige acteurs werd een gesprekje aangeknoopt en om een foto gevraagd. Dit deden ze allemaal met veel vriendelijkheid. Meester Toetssteen (Peter van Rooijen) had zowel in de voorstelling als achteraf een geruit shirt aan wat Romy opmerkte, zo kreeg ze de lachers op haar hand want dit bleek puur toeval. Lief dat er tijd werd genomen voor mijn ‘groupies’.

Nakletsen

In de auto kletsten de dames nog lekker na over alles wat ze hadden gezien onder het genot van een bonbon van Van Lith Chocolatiers waar we toevallig voor geparkeerd stonden. Dit theaterbezoek was een groot succes. Mocht je ‘As you like it’ ook willen zien, hij draait nog tot begin januari in theaters in het hele land. Boeken kan via ‘As you like it’

Lees ook:

Wat is de volgende voorstelling die jij gaat bekijken?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.