Creatief speelgoed: Origami 3D van Selecta

‘Goed Speelgoed’ is het thema van de Speelgoed van het Jaar verkiezing in 2022. In de categorie ‘knutsel en creatief’ zag ik als één van de winnaars waarop je kunt stemmen de 3D origami pauw van Selecta staan. Nu is mijn jongste dochter nogal weg van de klassieke origami en wil ze graag meer bijzondere vormen leren vouwen, dus ik heb deze set direct aangevraagd voor een review.

origami 3d pauw selecta review

De pauw die je hiermee kunt maken, ziet er waanzinnig mooi uit. Echt een item om tentoon te stellen in de tienerkamer. Ik moet wel zeggen dat het hier niet om gewone origami gaat. Dat was wel een teleurstelling, vooral ook voor mijn dochter van 10. Voor mij eigenlijk ook, want ik was trots aan het vertellen hoe ik op haar leeftijd elke woensdagmiddag naar origami les ging… Laat ik daarom snel uitleggen wat dit voor vouwset is.

origami 3d pauw selecta review

Wat is dit voor knutselset?

Origami is de Japanse kunst van papier vouwen. Om zonder hulp van lijm of schaar een papier te sculpten naar een mooie vorm. Daar valt deze Origami 3D Peacock wel onder, maar dan wel met papiertjes in een voorgestanste vorm. Niet de klassieke vierkante vouwblaadjes van ultra dun sierlijk papier die wij met origami associëren. Het is knutselwerk voor gevorderden met een goede dosis geduld!

De knutselset bevat een groot aantal kleurige blaadjes die je uit moet drukken. Daarna moet je ze allemaal volgens de instructies vouwen tot driehoekige basiselementen. Deze basiselementen kun je dan  vervolgens in elkaar schuiven om tot het eindresultaat – in dit geval een pauw – te komen. Er zijn ook allerlei andere vormen verkrijgbaar

origami 3d pauw selecta review

Wat is onze ervaring?

Er moeten honderden blaadjes worden uitgedrukt en dan gevouwen. Dat is heel even leuk, maar daarna niet meer. Wel fijn als je dit met elkaar kunt doen rondom de keukentafel, zodat het gezellig is. Afijn na dit eentonige klusje begint het eigenlijk pas. Je moet al die driehoekjes in elkaar vouwen, zodat de uiteinden iets open gaan staan. Wij waren in eerste instantie deze stap vergeten. Alleen met bouwen maakte ik een fout, dus alles moest weer uit elkaar en zo kwam ik er achter.

Na met z’n drietjes een uur driehoekjes in elkaar schuiven waren we nog lang niet klaar. Maar wel geïrriteerd dat het zoveel tijd kost. Wij zijn heus voor mindfulness, maar met kinderen die in 2 huizen wonen en een moeder met eigen zaak vinden we het saaie voorbereidingswerk na een uur wel weer mooi geweest. Ik moet dus eerlijk bekennen dat het niet opschiet met deze review. 

origami 3d pauw selecta review
Na een uurtje is deze klus nog steeds niet klaar… wij wel. De kids moeten weer naar hun vader.

Duurt lang…

Het maken van de pauw vraagt precisie en geduld. We maakten in het begin een foutje en het filmpje dat je via een QR code kunt bekijken is ons toch net wat te ingewikkeld om te zien waar onze fout nu precies zit. Wel moest alles – waar we ook uren mee bezig waren geweest – weer uit elkaar. Dat frustreert.

Op zich is het wel heel leuk als je de pauw ziet groeien. Dochterlief had al snel een pauwenveer in elkaar en dat ziet er gewoon erg leuk uit. Het lijfje waaraan ik zelf begonnen was daarentegen… Misschien is dit meer een knutselwerkje voor thuisblijfmoeders of mensen die de hele week met hun kinderen in 1 huis wonen en verder weinig hoeven? Ik voel constant druk omdat het – na weer een uur knutselen – nog steeds niet opschiet. Dan moeten we meteen weer afwachten of het volgende week misschien wel lukt om wat verder te komen. Extra zuur omdat we er zulke hoge verwachtingen van hadden.

origami 3d pauw selecta review

Deze Selecta set is wel goed voor het stimuleren van fijne handmotoriek en oog/handcoördinatie en de plannings- en organisatievaardigheden. Belangrijk om de klus in stukken te verdelen, verspreid over verschillende dagen, zodat de emotieregulatie niet teveel op de proef wordt gesteld. Zoals dus bij ons het geval was. Begeleiding door een geduldige ouder is wenselijk omdat het toch ingewikkelder is als je daadwerkelijk gaat bouwen, dan verwacht. Het mooie eindresultaat is natuurlijk wel heel belonend. Wat een tof gevoel als je jouw zelfgebouwde pauw kunt tentoonstellen! Je koopt de 3D Origami Pauw onder meer hier.

Winactie 3D Origami pauw

Je kunt trouwens stemmen op jouw favoriete speelgoed op de website van de Stichting Speelgoed van het Jaar. Daarmee maak je ook kans om het te winnen! Ben jij het toonbeeld van geduld en lijkt het je heerlijk om met het hele gezin (met meer mensen is de voorbereiding sneller gedaan) aan de keukentafel te vouwen? Laat dan hieronder een reactie achter, want ik heb een extra exemplaar ontvangen van deze creatieve set om te verloten onder mijn lezers. 

Gefeliciteerd Jennifer Lee! Jij hebt de origami pauw gewonnen, ik ga je mailen voor de afhandeling.

Lees ook:

Ben jij geduldig met knutselen? Houd je van papier vouwen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Evelijn zegt:

  Dit is echt iets voor onze Roos en ik hou ook wel van dit soort knutseldingen, dus daar kunnen we dan mooi samen aan werken. Gezellig!

 2. Jennifer Lee zegt:

  Wat een ontzettend gave actie! Vanuit huis uit heb ik origami leren vouwen en leer het mn zoontje nu ook en hij vind het ook enorm leuk! Het lijkt me enorm gaaf om deze set samen met mn zoontje op te pakken en het prachtstuk op de plank te zetten in de woonkamer! <3

 3. Mijn nichtje haar moeder is een echte crea bea, dus dit spel is haar op het lijf geschreven, en altijd leuk wanneer moeder en dochter samen iets creatiefs kunnen ondernemen.

 4. Jeanine zegt:

  Ik ben het toonbeeld van geduld! En ik moet zeggen, die eigenschap heeft mijn dochter vast van mij 😉 Het lijkt me heel leuk om dit samen te doen!

 5. Jolijn zegt:

  Leuk! Ik maak graag kans (:

 6. Renilda zegt:

  Mooi voor mijn kleinkinderen

 7. Iris zegt:

  Mijn zoontjes zijn zo creatief, Dus ik doe graag mee voor hen!

 8. Riggie van lochem zegt:

  Jaaaahhhh leuk voor mijn dochter en ikzelf. Wij zijn erg creatief, perfectionistisch en toch ook wel geduldig. Dus kom maar op!!

 9. Marieke zegt:

  Jaaa super leuk voor mijn dochter een echte knutsel tante.

 10. Marian zw zegt:

  Oef… dit ziet er echt superleuk uit. Maar ik beschik niet over zoveel geduld. Maar onze verwachtingen zijn nu iig bijgesteld. Voordat we beginnen weten we dat het een meerdagen project is. Iets voor de kerstvakantie!

 11. Wendy zegt:

  Voor mijn 12 jarige die van knutselen houdt misschien een te grote opgave, maar ze zal het vol enthousiasme gaan proberen. Ik durf het wel te wagen om te helpen als ze het zou winnen, althans dat denk ik

 12. elisabeth maria martina zegt:

  voor een jarige kleindochter helemaal top, hier maakt lise vast graag kans op

  1. Michelle zegt:

   Dit lijkt mij echt wel heel tof om te doen met mijn dochter. Helaas zit ik nog wel een tijd thuis ivm ziekte, dus tijd genoeg!

 13. Mirjam zegt:

  Dit lijkt mij een fantastische samenwerkopdracht voor mijn HB klas.

 14. Mariska zegt:

  Mijn zoon houdt van dit soort freubelwerk. Hiermee houd ik hem wel weer een kerstvakantie zoet ?

 15. Gera zegt:

  Dat lijkt me echt wat voor onze 12jarige. Kan heerlijk knutselen maar dan wel wat uitdagender dan knippen en plakken!

 16. Anna zegt:

  Ik ben niet een toonbeeld van geduld maar samen met de kinderen gaat dit vast lukken. Gezellig!

 17. Dionne van der Kooij zegt:

  Onze dochter kwam hier al mee aanrennen uit het speelgoedboek. Ze wilt deze heel erg graag want ze is dol op pauwen. Dat dit haar ook kan helpen bij haar handmotoriek is nog eens extra mooi meegenomen! Doe voor haar dan ook heel graag mee 🙂 ook heel leuk een extra moeder dochter momentje!

 18. G. T. zegt:

  Ik maak -namens Sint- graag kans! Niet voor mijn zoon, je beschrijving is heel beeldend, dus ik zie de frustratie al voor me ?. Maar wel voor ons nichtje. Die is dol op knutselen en het kan niet friemelig genoeg.

 19. Anita te Gussinklo zegt:

  Ik wil deze uitdaging wel aangaan met mijn oppasmeisjes

 20. Marian B zegt:

  Het lijkt ons wel leuk om te proberen. Het zal echt een langdurig project gaan worden, maar het houdt je bezig!

 21. antonia eegelen zegt:

  dit zou leuk zijn voor mijn autistische kleinzoon, hij word rustig van knutselen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.