Haar- en hoofdhuidproblemen vaak een taboe

Haar- en hoofdhuidproblematiek is voor veel Nederlanders een probleem en vaak ook een taboe. Dat blijkt uit onderzoek van kappersbond ANKO. Bij sommige huidaandoeningen is het essentieel dat mensen niet wachten, maar snel worden doorverwezen naar een arts. De kappersbond stelt dat het behoorlijk wat zorgkosten (en natuurlijk persoonlijk leed bij haaruitval) kan schelen wanneer kapsters in hun opleiding of aanvullende cursussen meer leren over haar- en hoofdhuidproblematiek.

haarproblemen-oplossen

Haarwerkspecialisten zitten tenslotte met hun neus bovenop het haar van de klant. Volgens dermatologe Annemie Galimont spelen ze daarom een essentiële rol in het tijdig signaleren van problemen, een goede en tijdige doorverwijzing en bij het aanbieden van allerlei oplossingen. Maar dan moeten ze wél de juiste kennis in huis hebben. Nu blijft het vaak bij de voorlichting door de kappersgroothandel over nieuwe producten die de hoofdhuid beschermen of oppeppen.

Annemie Galimont ontwikkelde daarom samen met de ANKO een online opleidingsplatform voor haarwerkspecialisten. “Het is echt belangrijk dat er meer aandacht voor dit soort problemen komt” vertelt ze, “want juist door tijdige signalering kan heel veel persoonlijke ellende voorkomen worden. En dat scheelt simpelweg zorgkosten!

Veel behoefte aan deskundig advies

Nu sprak ik zelf de afgelopen maanden verschillende dames die zich zorgen maakten over plotseling haarverlies. Maar hoe los je dat op? Een dokter weet het vaak ook niet en de drempel om daarheen te gaan is groot. Ondertussen verliezen ze haarborstels vol… wat resulteert in angst, verdriet en schaamte.

Uit het ANKO-onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders haar- of hoofdhuid problemen heeft. De meesten weten niet waar ze naartoe moeten voor deskundig advies. Bijna een kwart (21%) van alle Nederlanders heeft last van haaruitval en blijvende of tijdelijke kaalheid. Het gaat dus om heel veel mensen. Een deskundig advies is essentieel, maar schaamte weerhoudt mensen er soms van om hulp te zoeken. Vaak weten ze ook niet welke mogelijkheden er zijn.

Weetjes

  • 54,9% van de Nederlanders heeft haar- of hoofdhuidproblemen, of heeft deze gehad.
  • Uit onderzoek blijkt dat bij bijna 13,2% van hen deze problemen ontstaan of verergerd zijn door de coronacrisis.
  • Bij mannen zijn de haar- en hoofdhuidproblemen sterker toegenomen tijdens de coronapandemie: de stijging was 14,9% bij de mannen en 11,9% bij de vrouwen.
  • Jeuk, eczeem en zelfs haaruitval zijn klachten die veroorzaakt kunnen worden door stress, maar op hun beurt ook stress veroorzaken.
  • 75,3% van de Nederlanders vindt dat hun haar en kapsel bijdraagt aan het zelfvertrouwen en welbevinden.
  • Voor vrouwen is hun haar belangrijker voor hun zelfvertrouwen dan voor mannen. 88% van de vrouwen geeft aan dit (zeer) belangrijk te vinden en dit geldt voor 66,5% van de mannen. 

Hoe signaleer je een probleem met haar of de hoofdhuid?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kappers en haarwerkers graag meer willen weten over haar- en hoofdhuidproblemen en scholing willen krijgen in bijvoorbeeld het vroegtijdig signaleren van (mogelijke) huidkanker. Afwijkende plekjes en vlekjes kunnen zich op plaatsen manifesteren waar de klant zelf niet kan kijken, zoals op de hoofdhuid en in de nek. Het is dus van groot belang dat kappers en haarwerkers weten waar ze op moeten letten, wat ze zelf kunnen doen en wanneer ze door moeten verwijzen naar een arts. De kappersbond denkt dat ook de Nederlandse kapster hier de meerwaarde van inziet, zeker nu alopecia veelvuldig in het nieuws is geweest naar aanleiding van het ‘Will Smith incident‘ (zijn vrouw Jada heeft de ziekte).

Wetenschap in plaats van broodje aap

Dermatologe Annemie Galimont vindt het noodzakelijk om mensen met haar- en hoofdhuidproblemen te ondersteunen met de juiste informatie. “Op dit moment zie je dat sommige commerciële bedrijven zich uitlaten over bijvoorbeeld haaruitval, maar zonder enige medische kennis of wetenschappelijke achtergrond. Consumenten zien het onderscheid tussen feiten en fictie hierbij niet.” Ze wil de mensen in de praktijk, de mensen die elke dag weer naar de hoofdhuid en het haar kijken, kennis geven over de medische stand van zaken op het gebied van haar- en hoofdhuidproblemen.

“Wetenschappelijke onderzoeken zijn voor mensen zonder medische scholing onbegrijpelijk” vertelt Annemie. “Ik wil daar verandering in brengen en zorgen dat de mensen in de praktijk nuttige en actuele kennis in huis hebben. Het is van groot belang dat haarwerkspecialisten dezelfde – goed onderbouwde – informatie geven als artsen. Er gaan veel teveel broodje aap verhalen rond. Haarwerkspecialisten en artsen moeten dezelfde taal spreken, goede informatie verstrekken en weten wat ze aan elkaar hebben. Dat scheelt heel veel tijd, gedoe en dus kosten. Het is beter voor de klant of patiënt, want die wordt eerder en deskundiger geholpen. En dat is zeker in het geval van vroegtijdige signalering van huidkanker van enorme waarde!”

Online opleiding dermatologie voor kappers

Annemie kwam in contact met Willeke Pietersma, voorzitter ANKO sectie Haarwerken. Samen besloten ze om een online opleiding tot haar- en (hoofd)huid deskundige te ontwikkelen. Willeke: “Ik vind het essentieel dat onze haarwerkspecialisten intensieve bij- en nascholing krijgen. Ik ben heel blij en trots dat we als ANKO deze opleiding sinds 16 mei kosteloos aan kunnen bieden voor onze haarwerkspecialisten. De informatie in deze opleiding is actueel, wetenschappelijk geborgd en speciaal afgestemd op de doelgroep. De opleiding wordt continu aangevuld met nieuwe modules en het volgen ervan vergt een behoorlijke tijdsinspanning.”

Lees ook:

Good to know. Maak jij je zorgen over je hoofdhuid? Ga dan zeker ook even bij je kapster te rade!

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.