Woon je in een koophuis? Dan is het belangrijk om jouw woning en de spullen in huis goed te verzekeren. Gelukkig is dit niet bijzonder lastig, want bij verzekeraars kun je verschillende woonverzekeringen afsluiten. De bekendste verzekeringen zijn een inboedel en opstalverzekering. Omdat beide verzekeringen schade door een onverwachte gebeurtenis, zoals brand, inbraak of storm dekken, denken veel mensen dat het dezelfde verzekeringen zijn. Toch moet je weten dat er wel degelijk verschil zit tussen een inboedel- en opstalverzekering. In dit artikel zetten wij de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje.
Wat is een opstalverzekering?
Als eigenaar van een koophuis ben je wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Maar wat is een opstalverzekering eigenlijk? Deze verzekering dekt schade aan jouw woning door een onverwachte gebeurtenis. Wanneer je een opstalverzekering afsluit, ben je verzekerd voor de onderstaande zaken:
- Schade door brand en elektriciteit (zoals kortsluiting)
- Schade door storm, blikseminslag, hagel en vorst
- Schade door inbraak en diefstal
- Breuk of lek in (dubbel)glas
- Schade tijdens verbouw of aanbouw
Door de bovenstaande tekst denk je mogelijk dat alleen jouw woning zelf verzekerd wordt door een opstalverzekering, maar dat is niet het geval. Ook alles wat hieraan vastzit valt namelijk binnen de dekking van deze verzekering. Ontstaat er schade aan een schuur, tuinhuisje of tuin door één van de genoemde gebeurtenissen? Dan kun je ook bij jouw verzekeraar aankloppen als je een opstalverzekering hebt afgesloten.
Wat is een inboedelverzekering?
Je weet nu wat een opstalverzekering is. Om het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering duidelijk te maken, vertellen we je nu wat een inboedelverzekering is. Net als een opstalverzekering dekt een inboedelverzekering eveneens schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, storm, water of diefstal. Deze verzekering heeft alleen geen betrekking op het huis en alles wat hieraan vastzit, maar op de losse spullen in en om jouw huis. De bank, eettafel en televisie vallen bijvoorbeeld onder de dekking van een inboedelverzekering.
Heb je spullen van een ander geleend en beschadigen deze door een onverwachte gebeurtenis? Dan zijn ze over het algemeen meeverzekerd op de inboedelverzekering. Veel verzekeraars bieden je bovendien de mogelijkheid om schade door eigen schuld mee te verzekeren. Dit is niet standaard meeverzekerd, waardoor je een uitgebreide inboedelverzekering af moet sluiten. Het nadeel hiervan is dat de premie voor deze verzekering hoger uitvalt. De dekking is immers uitgebreider en daar betaal je logischerwijs ook een prijs voor.
Wanneer inboedelverzekering en wanneer opstalverzekering?
Het is soms niet helemaal duidelijk of schade binnen een inboedel- of opstalverzekering valt. Dit is vooral het geval bij spullen in huis. Heb je een losse koelkast en is deze beschadigd door één van de onverwachte gebeurtenissen die we eerder in dit artikel noemden? Dan valt dit binnen de dekking van een inboedelverzekering. Voor schade aan een vaste koelkast biedt een opstalverzekering uitkomst. De koelkast zit in dat geval namelijk aan jouw huis ‘vast’. Ook schade aan een vaste vloer valt onder een opstalverzekering. Liggen er zonnepanelen op jouw dak of in de tuin? Dan valt dit ook binnen de dekking van een opstalverzekering.
Lees ook:
- Hoe help ik mijn kind na een trauma?
- Marstyles 5 leuke dingen post: matcha, 2x ballonnen, cadeautje en prijs!
- Trends op het gebied van vloeren in 2022
- Thuiswerken en de energierekening
- De beste Tuintips gehoord op de Blogboot
Hopelijk is het nu een beetje helder?