Kinderboek: De vlucht van Daidalos

Griekse mythologie voor de jeugd geschreven door Imme Dros. Dat is kortweg wat je van het kinderboek De Vlucht van Daidalos kunt verwachten. De gedetailleerde illustraties van John Rabou maken dit boek tot een prachtig cadeau voor liefhebbers van Griekse mythen. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, er staan wel wat moeilijke woorden (alleen de naam Daidalos al) en gruwelijkheden in dus aan jongere kinderen zou ik het niet voorlezen.

vlucht van daidalos

Waar gaat het boek over?

Daidalos is een bekende figuur in de Griekse mythologie. Hij was een geniale kunstenaar en uitvinder. In De vlucht van Daidalos blikt Daidalos terug op zijn verleden. Het verhaal is als het ware een reis door de herinnering van Daidalos zelf. Dit boek gaat onder andere over: het labyrint op Kreta en de vlucht met zijn zoon Ikaros.

Is je kind een heel teer zieltje? Dan is deze vertelling niet helemaal handig, want ook al heeft de schrijfster er een mooi kinderboek van gemaakt… Daidalos was geen lieverdje en de vertellingen van vroeger waren vooral voor volwassenen bedoeld. Je leest dus dat een koningin zwanger werd van een stier (hoe ging dat dan mama?), dat Daidalos zijn eigen neefje heeft vermoord en over mensoffers in het labyrinth van koning Mythos. 

vlucht van daidalos

Ben je op vakantie geweest naar Griekenland en vind jouw kind de geschiedenis en verhalen over goden van vroeger razend interessant? Dan is dit een prachtige geschiedenisles. De illustraties zijn heel mooi gevonden. En goed om te lezen hoe mensen fouten maken en die proberen te herstellen. 

Wij vonden het een mooi boek. Over de gruwelijkheden zijn we een beetje heen gestapt, hoewel dochterlief er gefascineerd naar zat te luisteren. “Zo gingen die dingen vroeger,” zei ik dan. Behalve bij de bestialiteit natuurlijk, al had ze daar ook graag meer over gehoord dan ik wilde toelichten. “Hoe dan?” Het verhaal wierp dus wat vragen op, maar vooral een bijzonder stukje geschiedenis en toch wel kindvriendelijker geschreven dan het oorspronkelijke Griekse verhaal. Net als bij de sprookjes van bijvoorbeeld Grimm, zwakken we dat tegenwoordig wat meer af omdat de doelgroep tegenwoordig kinderen betreft. Leuk ook om een lampje bij mijn dochter te zien branden op alle momenten dat er een uitvinding wordt beschreven. Zeker wanneer dit briljante idee door een kind in het boek werd bedacht.

Deze uitgave van De Vier Windstreken kun je bij iedere boekhandel bestellen, bijvoorbeeld hier.

Lees ook: 

Zou jouw kind graag uitvinder worden? Is er interesse in Griekse verhalen van vroeger?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.