Vloerverwarming, ja dat wil ik

Ik mis het echt. Vloerverwarming. Het geeft een luxe en comfortabel gevoel als je warme voeten hebt. Daarbij is het ook nog eens zo’n 20% zuiniger qua energieverbruik. De kamertemperatuur is meer constant, waar je bij losse radiatoren steeds opnieuw moet stoken wat om hoge temperaturen vraagt. Bovendien is de ruimte meer gelijkmatig verwarmd, omdat vloerverwarming in de hele vloer verwerkt zit.

vloerverwarming
Foto: Shutterstock

Warmte stijgt op dus met vloerverwarming heb je overal in huis warme voeten. In mijn huidige woning zitten de radiatoren op bepaalde plekken (voornamelijk onder de ramen) waardoor het heel behaaglijk is op die specifieke plek wanneer de verwarming is aangeslagen, maar iets verder daar vanaf best fris aan kan voelen. Op mijn bank heb ik dan ook de nodige dekentjes liggen, waar we gezellig met z’n allen onder kruipen als het koud is. Ook heb ik een paar vloerkleden neergelegd om de ergste kou van de grond een beetje tegen te gaan.

Elektrisch of waterslangen?

Wist je dat nieuwe vloerverwarming zowel elektrisch als met meer traditionele waterbuizen kan worden aangelegd? Onder een dun vloertje is elektrische vloerverwarming een prima oplossing. Of als je al de luxe van een gasloze nieuwbouwwoning hebt (en geen warmtepomp), kun je dit aanleggen.

Als je waterslangen in de vloer legt, is dit iets meer werk maar heb je wel geleidelijkere warmte verdeling. Je giet hier een vloer overheen. Mijn ex-man heeft het onlangs laten aanleggen en er bleek ergens een lek te zitten… Dat werd dus compleet uithakken van het stuk met het lek. Maar goed, ondanks dat ongemak heb je wel meer kwaliteit wanneer het op deze manier in de vloer verwerkt is. 

Thermostaat 2 graden lager

Hoewel het opwarmen van je vloer iets meer tijd kost dan bij losse radiatoren (die je overigens prima als bijverwarming kunt ophangen in een grote ruimte), kan je thermostaat wat lager staan. Voor het zelfde comfortabele gevoel, kan de temperatuur maar liefst 2 graden lager staan! Dat scheelt dus flink in de stroom- of gaskosten.

Fijn bij stof allergie

Wat ik overigens niet wist, maar wat een erg prettig bijkomend voordeel van vloerverwarming is: de voordelen bij een huisstofmijt allergie. Stof verspreid zich minder snel in de woning vanwege de stralingswarmte (van onder naar boven). Als je kinderen (of jijzelf) dus last hebben van allergieën is het overstappen naar vloerverwarming een handige manier om de overlast van stof te verminderen.

Als ik ooit mag verhuizen naar een betere woning dan staat vloerverwarming zeer hoog op mijn wensenlijstje. Het voelt zoveel luxer, scheelt ruimte én is ook nog eens zuiniger qua energieverbruik.

Lees ook:

Heb jij vloerverwarming in huis?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.