Je wilt duurzamer leven en niet alleen met je energiecontract, maar hoe? 5 tips

De nieuwsberichten liegen er niet om. Wij zijn de laatste generatie die iets kan doen aan de klimaatverandering. Maar hey, niet iedereen heeft zin om op de barricades te springen voor het milieu. En je wilt best iets duurzamer leven, maar niet meteen in extremen doorschieten. Hoe kun je duurzamer leven zonder dat het meteen voelt alsof je een uitzondering bent?

eco vriendelijk duurzaam
Foto: Shutterstock

Energiecontract groen verlengen

Groene stroom is natuurlijk een logische keuze, dat ziet niemand en kun je heel gemakkelijk afsluiten. Of je verlengt je huidige energiecontract met een duidelijke keuze voor groene stroom, of je kiest voor het energiecontract verlengen bij een bewust groene aanbieder zoals GreenChoice. Kleine moeite en snel geregeld, zo komen we af van fossiele brandstoffen en kiezen we voor duurzaam met zonne-, water- of windenergie.

peugeot e2008 review

Elektrisch rijden

Schoner ben je ook wanneer je geen benzine of diesel meer in je auto gooit. De auto opgeven is voor mij persoonlijk écht geen optie, maar tegenwoordig kun je ook elektrisch rijden. Dit wordt voor steeds meer mensen haalbaar nu er subsidie op de aanschaf van elektrische auto’s zit en het laadpalen netwerk in Nederland goed op orde is. Op de website van Greenchoice las ik dat er in 2020 voor het eerst meer elektrische auto’s dan benzine-varianten zijn verkocht! Wil je meer weten of elektrisch rijden en hoe comfortabel dat is (lees: geen misselijke kinderen door een steeds optrekkende of afschakelende motor, bij elektrisch rijd je een stuk minder schokkerig)? Lees dan mijn tips en tricks in de review van de Peugeot e-2008.

slootjesdagen
Foto: IVN

Je kinderen leren over de natuur

Het is een kleine moeite om je kinderen in de opvoeding te leren over de natuur. Waarom moet afval in de afvalbak? Waarom doen we een lamp uit in de kamer waar we niet zijn? Liever praktijkmomenten met elkaar beleven? Dan kun je dit weekend bijvoorbeeld meedoen aan de IVN Slootjesdagen (van 11 tot en met 13 juni) die op bijna 100 locaties in Nederland worden georganiseerd. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen dan samen met hun (groot)ouders waterdiertjes zoeken en allerlei waterproefjes doen. Vindt jij de snelste zwemmer van de sloot? Natuurlijk coronaproof georganiseerd en onder begeleiding van een IVN Natuurgids. Gewapend met een schepnet, zoekkaart en loeppot ontdekken kinderen het leven in en om de sloot. Een IVN Natuurgids helpt ze bij het bepalen welke bijzondere diertjes ze hebben gevonden en beschikt over een schat aan leuke weetjes.Tijdens de Slootjesdagen help je ook mee om de waterkwaliteit te onderzoeken met behulp van citizen science. Iedereen kan de waarnemingen vastleggen op het speciale telformulier en invoeren via ivn.nl/slootjesdagen. Je ziet dan gelijk wat de score van jouw sloot is! Met de resultaten brengen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in kaart hoe gezond Nederlandse slootjes zijn. Kijk op ivn.nl/slootjesdagen voor meer informatie.

kampeerplek van campspace
Foto: Campspace

Duurzame outdoor vakantie

Lokaler, bewuster en duurzamer op vakantie gaan, is ook zoiets. De reistrends die de afgelopen jaren vorm begonnen te krijgen, hebben door corona een boost gekregen. De nieuwe reiziger wil na lange tijd binnen en thuis, weer naar buiten. Nederland kiest massaal voor duurzame outdoor spots. Door een tijdje noodgedwongen pas op de plaats, lijken mensen zich bewuster van de impact die reizen heeft op de planeet. Ook is er een verschuiving te zien van internationaal naar lokaal, waarbij het risico van een plotselinge quarantaine op een verre locatie waarschijnlijk een rol speelt. We gaan weer op reis, maar we gaan het wel anders doen. De duurzame kampeerplekken van Campspace sluiten aan bij deze trend en merken dat er ineens veel meer geboekt wordt.

toni kroos real madrid
Foto: Réal Madrid, Meatless Farm

Je foodprint onder de loep nemen

Heb je de documentaires Food Inc. en Seaspiracy op Netflix gezien? Dan zit er ergens in je achterhoofd dat stemmetje om toch eens wat vaker geen vlees of vis te eten. Dat vinden ze ook bij voetbalclub Real Madrid, die een samenwerking met de Meatless Farm zijn aangegaan. Ze willen graag voorop lopen op het gebied van plantaardige voeding in combinatie met topsport. De club helpt haar spelers hun dieet te optimaliseren om hun prestaties te verbeteren, en wil zich nu richten op het verlengen van de levensduur van hun carrière. De club en Meatless Farm zal de komende periode samen met ambassadeur en sterspeler Toni Kroos het effect onderzoeken van meer plantaardige eiwitten op de voorbereiding, de wedstrijdprestaties, het herstel en de algemene vitaliteit. Meatless Farm’s doel is om het aandeel plantaardige eiwitten in eenieders algemene dieet te verhogen, om met een duurzamer voedselsysteem een bijdrage te leveren aan het herstel van de biodiversiteit en het verminderen van afval. In 2021 moet het keerpunt plaatsvinden in consumptie van plantaardige eiwitten: 54% van de consumenten zegt meer alternatieve eiwitten te willen eten, klimaatverandering staat weer op de internationale agenda en er is een sterke toename van ‘ecotarisch’ ofwel milieuvriendelijk eten. 

Ben jij bewust met één of meer van deze aandachtspunten bezig in je leven?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.