Waar en wat kan ik ethisch en duurzaam woonshoppen?

Je houdt van luxe en comfort. Je geniet enorm van elk klein stukje uit je huis dat (vanuit de juiste hoek gefotografeerd) niet in een woonblad zou misstaan. Maar nu de duurzaamheidsdoelstellingen bij steeds meer bedrijven voorop staan, wil je zelf ook bewuster kijken welke producten je in huis haalt. Liefst koop je bij een producent die aandacht heeft voor het milieu, bijvoorbeeld door minder water te gebruiken in het productieproces, door recycling en natuurlijk goede arbeidsomstandigheden voor hun medewerkers. Wil jij een schonere en eerlijkere wereld én tegelijk ook comfortabel en mooi wonen? Ik tip vandaag wat leuke producten, merken en shops!

Foto: Shutterstock

Hotelwaardige badlakens en beddengoed

mood-bath-pure-white-1 yumeko gastendoekjes
Foto: Yumeko. Duurzaam in de badkamer met gastendoekjes, zeepschaaltjes en sisal.

Fairtrade en duurzaam textiel herken je aan het GOTS keurmerk. Dit staat voor Global Organic Textile Standard. Slechts 0,07% van al het katoen op de wereld heeft dit keurmerk. Al het badgoed en beddengoed in de Nederlandse webshop Yumeko voldoet aan deze standaard. Dreams make an impact, zeggen ze. Oftewel elke droom kan impact maken en zij willen de wereld een stukje mooier maken met hun luxe, eerlijk geproduceerde beddengoed en badlakens. De sfeer van hun collecties is landelijk en naturel, perfect voor een rustige luxe look in je slaapkamer of badkamer. Kijk bijvoorbeeld eens naar hun katoen satijn (dat vind ik zelf het fijnste materiaal: luxe glad en soepel) zoals het lichtblauw met overtrek cornflower of hun prachtige kinderovertrek percal water dots. De douchelakens en ander badgoed hebben een mooie look en voelen vooral heerlijk zacht aan door de wafelige dots structuur. Yumeko is een webshop met een goed verhaal en natuurlijk prachtige producten voor in huis.

Plasticvrije badkamer

shampoobar
Foto: Ethique

Ga je voor een plasticvrije badkamer? Via Clubhouse maakte ik kennis met de mensen achter webshop NoNasties, die met passie alle ingrediëntenlijsten van de producten die ze verkopen uitpluizen. Samen helpen we de plastic soep om zeep, is hun slogan. En ik weet dat ze het menen. Je vindt hier producten als Naïf, waarover je op Marstyle verschillende artikelen kunt vinden, maar ook over hoe je shampoobars en conditioner bars gebruikt en bewaard. Je legt deze bij voorkeur op een – verantwoord gemaakt – zeepplankje, bijvoorbeeld van bamboe of van kurk. Ook hebben ze speciale zeepzakjes van sisal waarin je deze producten kunt bewaren. Past natuurlijk perfect naast die duurzame handdoeken van Yumeko!

Gerecyclede bankhoes of bamboe keukendeurtjes

ikea klippan bank jeans
Foto: IKEA

Ook IKEA heeft amibitieuze duurzaamheidsdoelen geformuleerd. Hun koopjeshoeken zijn tijdens de lockdown getransformeerd tot circular hubs waar je oude meubels kunt inleveren voor een 2e leven. Samen met het Nederlandse MUD Jeans zijn ze een mooie samenwerking aangegaan met jeans bankhoezen voor de bekende Klippan bank. Bij MUD Jeans kun je alleen spijkerbroeken kopen wanneer je een recycle contract tekent: je belooft dat je ze weer inlevert als je ze niet meer draagt. Dit principe is gekopieerd naar de woonwinkel. In de circular hub kun je dus je oude jeans (meer dan x% katoen) inleveren en dan krijg je een kortingsbon voor de aanschaf van een jeans bankhoes.

ikea bamboe collectie
Foto: IKEA

Wat meubels betreft zijn er eveneens steeds meer milieuvriendelijke opties te vinden. De nieuwe FRÖJERED keukenfronten zijn de eerste fronten uit de collectie van IKEA gemaakt van bamboe. Bamboe is een duurzaam materiaal: het groeit snel, produceert veel zuurstof en is sterker en flexibeler dan de meeste houtsoorten, waardoor het een leven lang meegaat. De ingebouwde handvatten versterken het strakke, moderne design van de keukenfronten. Comfortabel en duurzaam zijn ook de VOXLÖV stoelen, van bamboe en gevlochten papiertouw.

Regenboog vloerkleedje

regenboog kinderkamer
Foto: HEMA

Erg leuk én duurzaam is de nieuwe kids wooncollectie van HEMA in regenboogthema. Vooral het regenboogvloerkleed is een echte eyecatcher in elke kinderkamer. Bij het kleed matchen een regenboogkussen, een kinderdekbedovertrek met een regenboog dessin en een wandkleed. Alles gemaakt van duurzaam katoen. En net als HEMA zijn er meer winkels die nadenken over duurzaamheid. Wil je duurzaam winkelen in Goes? Daar zijn veel mooie winkels te vinden.

Duurzame sfeerhaard voor tiny houses

Foto: Dimplex, Vivente in een tiny house.

Op zoek naar passende verwarming om je ecologische tiny house op temperatuur te houden? De Vivente is speciaal hiervoor ontworpen een innoverend op het gebied van elektrisch sfeervuur. Deze elektrische haarden zijn eenvoudig te plaatsen, zegt fabrikant Dimplex. Door de energiezuinige LED-verlichting blijft het glas veilig koel en is het stroomverbruik laag. Het ontwerp maakt het mogelijk om een 1-, 2- of 3-zijdige sfeerhaard te creëren wanneer het product wordt geïnstalleerd, voor de achterwand zijn er verschillende opties. Het bijzondere Revillusion vuureffect zorgt voor levendige en realistisch ogende vlammen, die opstijgen uit het midden van de haard. Via een app kun je de vlammen en de verlichting op allerlei manieren aanpassen. Super sfeervol!

Leuke duurzame greep uit mijn persberichten verzameling zo toch? Hopelijk inspireert het je bij het restylen van je huis, mooi en luxe kan ook met oog voor het milieu. Weet jij nog een leuke, duurzame winkel als tip voor andere lezers?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me het glitterkanon dat jouw leven opleukt of in ieder geval een bende van glitters achterlaat. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om door het leven te sprankelen als en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 8 en 9 jaar. Ze schelen maar 15 maanden en zijn dikke vriendinnen, maar toch zo verschillend. Je leest hier over ondernemen, fijne perks in het leven, bijzondere ervaringen en leuke dingen voor leergierige kinderen.

Maxaro – Sanitair voor een complete badkamer

Recente Blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.