Rustgevend én het brengt je hersenhelften meer in balans: luisteren naar Synctuition

Voel je je rusteloos? Kun je even weinig door ziekte? Wil je positief blijven maar is mediteren niets voor jou? Probeer dan eens de app Synctuition. Aan het begin van mijn covid-herstel heb ik een proefmaand geprobeerd en uiteindelijk heb ik mezelf deze mooie app voor mijn verjaardag cadeau gedaan. De geluidsreizen zijn zo mooi en bijzonder, dat ik je er graag meer over vertel.

Na het downloaden kun je sowieso 4 geluidsreizen gratis beluisteren, zo vaak als je wilt. Je beluistert ze het best met een koptelefoon, want er zitten bepaalde technieken in verwerkt die je beide hersenhelften meer met elkaar in balans brengen…

ervaring met synctuition

Ik zal zodadelijk wat uitleg geven over de binaural beats, gamma geluidsgolven en hoe je hersens dit verwerken, maar laat ik eerst vertellen waarom ik uiteindelijk toch een abonnement heb genomen ook al vond ik het best een investering (99 euro per jaar). Ik kon de app gewoon niet uit mijn hoofd krijgen. Deed ook toen mijn proefmaand voorbij was nog regelmatig een rustmomentje met gratis geluidsreis. Ook mijn dochter van 8 jaar vindt het heel ontspannend.

Meer informatie over de app en downloaden kan hier. Wel in het Engels, wil je echt meer weten en lees je dat liever in je eigen taal dan volgt in dit artikel in het Nederlands uitleg en achtergrondinformatie.

Rustmomentje met je koptelefoon

Meestal luister ik een geluidsreis van Synctuition voor het slapen gaan. Het brengt je lichaam een bepaalde rust, waardoor het daarna makkelijker is om in slaap te vallen. Ook na veel prikkels of heel intensief werken is het fijn om even die 25 minuutjes rust te pakken. Nergens aan denken. Luisteren. En kijken waar de reis heengaat. Ben je niet goed in Engels? Dat geeft niet! Voor elke reis krijg je een korte uitleg, maar er wordt verder niet gesproken tijdens de geluidsreis.

Zelf ben ik inmiddels aangekomen bij Level 4, ik luister ook niet elke dag maar wanneer ik er behoefte aan heb. Als mijn lijf even niet meer wil en ik toch iets nuttigs wil doen tijdens het benodigde rustmoment, bijvoorbeeld. Of dus voor het slapen gaan. De muziek is erg mooi en raakt steeds bepaalde emoties of roept gevoelens op. Ondertussen worden bepaalde geluidsfrequenties ingezet om je hersenen met elkaar in balans te brengen. Voor het opnemen van de geluiden is men de hele wereld over gereisd. Wat je te horen krijgt is van zeer hoge kwaliteit!

Ken je het principe van ‘alles is energie’? En weet je van natuurkunde van vroeger nog dat energie niets meer is dan een trilling met bepaalde frequentie?

Misschien heb je zelfs weleens geluisterd naar mensen als Joe Dispenza (zoals zijn luisterboek op youtube Becoming Supernatural), Abraham Hicks (denk positief want al je gedachten worden waarheid, houdt je frequentie hoog) of luister je weleens naar de ‘energy update’ van Lee Harris die daarin vertelt over wat hij zoal uitleest aan de frequentie van het universum iedere maand. Synctuition.

Misschien heb je weleens gebruik gemaakt van de diensten van iemand die ‘energie kan uitlezen’, zoals een kinderfluisteraar, medium, scancoaching via de koptelefoon of een cosmic healer

Dan vind je dat waarschijnlijk net zo fascinerend als ik en vraag je je af hoe je zelf zoiets kan doen. Nou, dat weet ik dus niet maar met Synctuition kun je in ieder geval geluidsgolven inzetten om je eigen brein meer op orde te krijgen. Rust in je hoofd. Dieper slapen. Minder stress. Het helpt mij om lekkerder in mijn vel te zitten.

Brein synchronisatie via je gehoor

Synctuition is dus een audio tool voor het synchroniseren van de beide hersenhelften door het meesleuren en vergroten van de neurale trillingen in je hersens die zich voornamelijk in de gamma frequentie van je hersengolven bevinden. Klinkt ingewikkeld, dit is dan ook de meer technische uitleg van hoe het werkt. Hierboven heb ik het resultaat al uitgelegd voor wie zich verder niet in het ‘hoe’ interesseert: rust in je hoofd, betere intuïtie, minder stress, dieper slapen. 

Synctuition doet dit dus via je gehoor en werkt het beste met een koptelefoon omdat het programma via het linker- en rechteroor andere frequenties doorgeeft. Al is het ook relaxt om af en toe een herhaling gewoon op de speaker te luisteren, zodat je kinderen even mee kunnen chillen.

Geluid horen vraagt samenwerking van verschillende gebieden in je brein die met elkaar interacteren via een complex en dynamisch neuraal netwerk. Geluidsgolven via je gehoor zetten dan ook allerlei neurale activiteiten in gang, van de makkelijkste tot de moeilijkste cognitieve acties. Zo nemen je hersenen geluid waar.

De reactie van de gehoor hersenstam gebeurt in de eerste 10 milliseconden. Informatie via geluid triggert reflexen en processen waar je jezelf niet van bewust bent. Deze informatie wordt gedecodeerd in componenten als frequentie en duur en dan doorgespeeld naar andere delen van je hersens. Daarnaast wordt er via andere hersenpaden een gevoeligheid aan meegegeven waardoor je kunt kiezen of je er op wilt focussen of het geluid wilt negeren (wanneer je bijvoorbeeld een boek leest terwijl er muziek aan staat).

Gamma frequenties en binaurale beats

Je hersens reageren het krachtigste op frequenties in het gamma gebied. Deze zijn nodig voor het uitvoeren van cognitief zeer complexe taken. Daarom gebruikt Synctuition deze geluidsgolven met binaurale beats (binauraal staat voor horen met 2 oren) en 3D geluiden. Er zit vaak een klein verschil tussen wat beide oren te horen krijgen en je hersens maken het geluid dan ‘af’. Dit stukje ‘werk’ in je hoofd zorgt ervoor dat de 2 hersenhelften meer op elkaar afgestemd raken. Er worden bepaalde neurale paden aangelegd en aangesproken die een gunstig effect hebben.

Wat daarmee bedoeld wordt? In het ene oor krijg je geluid van bijvoorbeeld 300 Herz te horen en in het andere oor spelen ze het af met 310 Hertz. Een verschil van 10. Synctuition gaat steeds een stapje verder, waarbij ze voor gebruik maken van een verschil van 40 Hertz. Dit verschil geeft de krachtigste respons in je hersens. Je bouwt dit op doordat er steeds pas na 12 uur een volgende geluidsreis wordt vrijgegeven. Dit omdat het niet goed voor je is om teveel in 1x te verwerken.

Je voelt je dan ook echt ondergedompeld in de ervaring tijdens het luisteren naar een geluidsreis, vind ik zelf. Ingenieus bedacht nietwaar?

Beter geheugen door binaural beats?

Ze hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar al deze geluidseffecten en kunnen ook aantonen dat binaural beats (verschil tussen geluid in beide oren) een positief effect heeft op je geheugen. Zo’n 20 minuten luisteren is voldoende. Dat had ik zelf ook nodig want covid19 veroorzaakt hersenmist en je hebt ook meer moeite met prikkelverwerking na (ernstig verloopt) die ziekte. Nu ben ik dan zover dat ik dit soort ingewikkelde materie weer begrijpelijk kan maken op mijn blog (naar aanleiding van een 65 pagina’s dik onderzoeksrapport met uitleg, in het Engels). En hoe heerlijk is dat? Je werkt aan een beter functionerend hoofd en traint je hersens terwijl je alleen maar hoeft te liggen met je koptelefoon op!

Bijzonder weetje: je kunt bij Synctuition je eigen stem opnemen, waarna alle geluidsreizen op die natuurlijke, bekende frequentie wordt afgestemd.

Waarom de app luisteren voor je gaat slapen?

Het advies is om een geluidsreis te luisteren voor het slapen gaan. Waarom is dat? In de eerste plaats omdat je niet gestoord wordt door omgevingsgeluiden of kinderen met vragen: het is toch al een moment van rust. Tijdens de slaap vindt er ook regeneratie plaats in de hersencellen. Met een extra positieve impuls vóórdat je in slaap valt, is die regeneratie (synaptische homeostase met een moeilijk woord) nóg effectiever. Je lijf wordt alvast tot rust gebracht en je hersens – die tijdens de slaap aan de bak moeten – krijgen alvast een prikkel om aan de slag te gaan door de elektrische storm veroorzaakt door de geluidsreis. Slaap helpt ons om alle prikkels van de dag te verwerken en herinneringen op te slaan en na het luisteren naar deze bijzondere frequenties gebeurt dat nog net even iets effectiever.

Anyway: ik vind het allemaal waanzinnig interessant hoe dit werkt. We weten tenslotte maar zo weinig over ons brein, behalve dat we er slechts een klein deel van gebruiken. Of mijn intuïtie echt verbeterd is, durf ik niet te zeggen. Maar minder stress, diepere slaap en meer focus ervaar ik als gezegd zeker wel. 

Nieuwsgierig geworden? Download de app en ervaar het zelf. In de app kun je allerlei aanvullende informatie vinden als je zou willen. Ik vind het ‘gewoon relaxt’ naast de prikkeling van mijn nieuwsgierigheid.

Had jij al eens van Synctuition gehoord? En van het effect van geluidsgolven op je brein?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.