Wendy: Corona en mijn vruchtbaarheidstraject…

De ziekte Corona heeft effect op je menstruatie. Dames die voorbij de overgang zijn, worden ineens weer ongesteld. Sommige vrouwen blijven bloeden en grote stolsels verliezen. Bij anderen blijft de maandelijkse periode juist lang uit… Corona kan effect hebben op je bloedstolling en als vrouwen merken wij dit dus bijvoorbeeld door een verstoorde menstruatie. Sowieso is die na een ernstige ziekte altijd even van slag. Maar wat als je middenin een vruchtbaarheidstraject zit?

vruchtbaarheid corona

Ik had in april 2020 een (achteraf, dat zagen ze toen niet zo) zeer ernstige vorm van covid-19. Dat had dus invloed op mijn menstruatie. Ik wilde hier meer over weten, maar er was weinig te vinden. Dus deed ik een onderzoek onder de vrouwelijke lotgenoten in de facebook groep ‘corona ervaringen en langdurige klachten’. Je kunt dit onderzoek naar de effecten van corona op je menstruatie hier teruglezen.

De hoop was, dat dit onderzoek door artsen of specialisten verder zou worden opgepakt. Mensen die er verstand van hebben zeg maar. Ik begreep dat er wel volop onderzoek wordt gedaan naar antistoffen in moedermelk, maar dat er nog altijd weinig te vinden is over een verstoorde menstruatie na corona. Wel is inmiddels breed bekend dat vrouwen meer terugvalklachten ervaren tijdens en vlak voor de menstruatie.

In het eerste artikel is inmiddels de ervaring van lezeres Monique toegevoegd die mij mailde in verband met ernstige bloedingen. Ik hoop dat zij door haar arts geholpen kan worden en ben blij dat ik een luisterend ‘oog’ kon zijn in deze.

De ervaring van Wendy en vraag over het vruchtbaarheidstraject na covid

Ook lezeres Wendy mailde mij met een vraag. Ik deel hier met toestemming haar situatie en mijn uitgebreide antwoord hierop. We hopen dat er wellicht lezeressen tussen zitten met ervaring in een vruchtbaarheidstraject of met een medische achtergrond die hier aanvullingen op hebben. Ben jij zo iemand? We horen in de reacties heel graag jouw aanvullende tips, feitjes en eventueel adviezen!

De situatie van Wendy

Wendy werkt in de gehandicaptenzorg en is na corona nu net weer 1 week aan het werk. Dat is pittig. Zeker omdat ze net in december was begonnen met een vruchtbaarheidstraject en zich afvraagt hoe nu verder. Kan ze proberen zwanger te raken zo kort na het doorlopen van covid-19? Komt het nog goed?

“Ik kwam je verhaal tegen over menstruatie na corona, omdat ik zelf naar ervaringen opzoek was. Zal even stukje over mezelf vertellen: op 30 december 2020 ben ik positief getest en behoorlijk ziek geweest. Op 13 januari was ik klachtenvrij. Mijn energie is nog niet zoals die geweest is helaas. 

Op 18 december was mijn laatste menstruatie. Die dag ben ik begonnen met Progynova in verband met een ICSI-traject vanwege de wens voor een tweede kindje… 

Helaas, omdat ik positief getest werd op corona, mocht ik niet verder met het ICSI-traject en moest ik stoppen met de medicatie. 

Op 15 januari verwachtte ik mijn menstruatie, maar helaas deze bleef uit. Wel had ik bekende hormoon gerelateerde klachten, zoals een opgezette buik, krampen, rugpijn, humeurig, pijnlijke borsten en opnieuw hoofdpijn. 

Naar een paar dagen heb ik voor de zekerheid een zwangerschapstest gedaan, deze was negatief. 

Op 21 januari heb ik contact gezocht met het ziekenhuis, bij de afdeling voortplantingsgeneeskunde, waar ik onder behandeling ben. Zij gaven aan dat het kwam door dat ik ineens gestopt ben door de medicatie… Normaal is mijn cyclus goed en kan ik de klok op gelijk zetten wanneer de menstruatie doorbreekt. Maar nu is er helemaal niet aan mijn lichaam te merken, het zou zo door kunnen breken maar er is qua druppels bloed niets te zien… 

Ik hoorde ik van een vriendin dat dit ook kan door de corona, dat werd door het ziekenhuis niet gezegd. Toen ben ik gaan zoeken en kwam je verhaal tegen… Wilde eventjes mijn verhaal delen vooral omdat er weinig over te vinden is. Helaas is dat in onze situatie heel vervelend. We willen heel graag door met ons traject om een 2e kindje te mogen krijgen en dit maakt zo onzeker… 

Mijn advies aan Wendy: geef het tijd

Corona heeft inderdaad veel meer impact op je lijf dan je vooraf denkt. Ik had zelf niet door hoe ziek ik eigenlijk was, maar mijn lijf heeft er ruim 8 maanden (!!!) over gedaan om te herstellen. Ik was begin april 2020 ziek, en heb sinds oudejaarsdag 2020 geen terugvallen meer. (Bij elke inspanning was ik een paar stappen terug.) Nu kan ik daadwerkelijk weer iets van conditie opbouwen…

Het ligt dus niet perse alleen maar bij het stoppen met je medicijnen. Je lijf heeft gewoon een flinke klap gehad. Het kan een paar cyclussen duren voordat het weer ‘normaal’ is. Je geeft aan dat je nog moe bent. Dat is normaal, ik heb dit 8 maanden lang gehad. Mocht je veel pijn hebben ter hoogte van je borsten heb je wellicht ook iets aan het artikel over welke beha fijn is na corona.

Een zwangerschap vraagt natuurlijk sowieso veel van je lijf, een vruchtbaarheidstraject ook… (en dan laten we kinderen maar even buiten beschouwing, haha, die dondersteentjes vragen ook wat qua energie). Neem je rust zolang je last houdt van vermoeidheid na inspanning. Ik ben 42 en heb nog steeds mijn oude gezonde conditie niet terug, kan er nu pas echt aan werken. Al ben ik geen echte corona-oma meer, het is bij lange na niet wat het was.
Inmiddels kan ik wel alweer tijden boodschappen doen zonder daarna mijn bed in te hoeven duiken. Van de zomer ging ik met mijn meiden naar Madurodam en leenden we daar een rolstoel zodat ik het vol zou houden, 1,5 uur. Maar 2 weken terug kon ik zowaar gewoon een weekendje met ze weg inclusief strandwandelingen! (Ik ben alleenstaande moeder.) Het duurde lang… maar ik ben weer voor 95% de oude.

Ik hoop dat het bij jou sneller gaat, maar zorg dat je die vermoeidheid / terugvallen niet meer hebt voor je terug aan de medicatie en het vruchtbaarheidstraject gaat. Onderschat de interne klap in je lijf niet, want je wilt dat alles optimaal is om zwanger te raken en dan ook dat wondertje 9 maanden in je buik te kunnen dragen. Ik duim voor je dat het snel raak mag zijn!

Nuttige artikelen in het Engels:

Op internet is wel iets te vinden over een negatieve impact van covid-19 op de mannelijke vruchtbaarheid. Het is jammer dat vrouwen blijkbaar niet belangrijk genoeg zijn om te onderzoeken…

Reactie van een huisarts op LinkedIn

Op LinkedIn werd door een huisarts de volgende reactie gegeven, waar je hopelijk iets aan hebt. “Vanuit de fysiologie gedacht zijn problemen rondom menstruatie en vruchtbaarheid na een ernstige infectie echter niet onlogisch. Tijdens een heftig verlopende infectie als corona verbruik je door de hoeveelheid oxidatieve stress (overmaat vrije radicalen) veel antioxidanten waardoor je antioxidantstatus negatief beïnvloed wordt. Deze antioxidanten doen o.a. in de lever belangrijk werk bij de omzetting van onze hormonen. Mogelijk is hier een ingang voor herstel van de balans.”

We delen dit verhaal om vrouwen in dezelfde situatie wat informatie te bieden. Hopelijk zijn er lezeressen die meer tips of ervaringen hebben en een reactie willen geven waar Wendy iets aan heeft?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Inez zegt:

    Hi, ik zocht op Google op de zoekterm ‘vruchtbaarheid na corona’ en stuitte op dit artikel. Ik heb in februari het coronavirus gehad en ben 3 weken ziek geweest. Ik heb altijd een regelmatige cyclus gehad, ken mijn lichaam goed en herken signalen. Sinds maart zijn wij bezig met onze kinderwens en hierdoor kwam ik tot de conclusie dat mijn ovulatie niet klopt met mijn kalender. Middels ovulatietesten toch 2x zwanger geraakt, maar ook twee vroege miskramen gehad met 5/6 weken. Daarnaast is de lengte van mijn cyclus ook steeds verschillend. Ik heb verder eigenlijk geen klachten meer van corona, maar door dit artikel kan ik wel wat verbanden leggen.

    1. Marguerita zegt:

      Dank voor je reactie Inez, fijn dat we je wat inzichten hebben kunnen geven, hopelijk mag je kinderwens snel uitkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.