Waarom hebben we een droge hoofdhuid en wat kun je er aan doen?

Ken je dat gevoel? Je hebt een droge hoofdhuid en bent constant aan het krabben. Je hebt niet alleen last van schilfers en het gevoel alsof jouw persoonlijke hygiëne misschien niet optimaal is, maar het lijkt er ook nog eens op alsof het jeuken alleen maar erger aan het worden is. Mensen hebben veel ongemak met een droge hoofdhuid, het is niet alleen irritant maar het ziet er ook nog eens gênant uit als je constant aan het krabben bent.

tim mossholder unsplash
Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Maar problemen met een droge jeukende hoofdhuid hebben niets te maken met het feit dat je wel of geen schoon haar hebt. Er zijn veel uiteenlopende oorzaken: zowel extern als intern, waardoor je last kunt krijgen van een droge hoofdhuid. 

Wat is het precies?

Wanneer je last hebt van een jeukende hoofdhuid dan betekent dit vaak dat de natuurlijke vochtbalans uit de huid verstoord is. Maar het kan ook te maken hebben met huidproblemen zoals psoriasis of atopische dermatitis of misschien gewoon met de veroudering van de huid. De problemen kunnen redelijk mild zijn, maar ook best extreem worden. 

Wat is de reden van een droge hoofdhuid?

Heb je een droog hoofdhuid gevoel? Dan zijn er een aantal oorzaken mogelijk. Deze zijn in te delen als interne factoren (factoren vanuit ons eigen lichaam) en externe factoren (bronnen van buiten het lichaam).

Interne factoren

  • Hormonale veranderingen
  • Genetische factoren
  • Emotionele of fysieke stress
  • Veroudering
  • Huidproblemen

 Externe factoren

  • Cosmetische shampoos, haarbehandelingen of zepen
  • Milieuverontreiniging
  • Bepaalde geneesmiddelen
  • Roken of slechte voeding

Als de hoofdhuid het natuurlijke vocht kwijt is, dan kan het zijn dat ook de beschermlaag beschadiging oploopt. Daardoor kunnen er micro-ontstekingen in de hoofdhuid ontstaan, schadelijke stoffen worden immer niet meer gestopt bij de huid. Hierdoor is mogelijk dat er ernstige irritatie ontstaat op de hoofdhuid. Dit kan zorgen voor een strak gevoel van de huid, roodheid op de huid of jeuk aan de hoofdhuid. Vaak gaan we dan nog harder krabben, en het gevolg is dat we nog meer problemen creëren voor de toekomst. 

Wat zijn micro-ontstekingen?

De meeste mensen hebben wel gehoord van normale ontstekingen, maar micro ontstekingen? Dat zal voor veel mensen iets nieuws zijn. Het betekent simpelweg dat de huid een milde ontsteking heeft opgelopen. Soms is deze ontsteking zelfs zo mild dat we het niet eens opmerken bij klinische testen. Het is pas op te sporen bij het onderzoeken in huidweefsel waarin micro-ontstekingen aanwezig zijn. Er zijn immuuncellen aanwezig, wat betekent dat de huid zich actief probeert te herstellen van de ontstekingen. Als deze huidcellen echter nog verder geactiveerd raken en het probleem niet wordt aangepakt kan het zorgen voor een echte, zwaardere ontsteking van de huid. 

Betekent dit dat iemand een slechte hygiëne heeft?

We hebben vast wel eens mensen gezien die er uitzien alsof ze hun haar al maanden niet gewassen hebben. Natuurlijk is dat niet prettig om te zien en zou dat voor veel jeuk kunnen zorgen. Maar het is echter niet zo dat een droge hoofdhuid betekent dat iemand verder niet ‘schoon’ zou zijn. Sterker nog, het zou kunnen dat iemand te vaak de haren wast en op die manier de irritatie alleen maar erger maakt. Of het zou kunnen dat iemand te heet aan het douchen is en/of met de verkeerde shampoo. 

Uiteindelijk heeft het vaak niets met hygiëne te maken maar meer met goed zorgen voor de hoofdhuid, en dat kan pas op het moment dat je het onderliggende probleem gaat aanpakken. Eerder is dat helaas niet mogelijk. Daarom is het belangrijk dat het juiste product gaat zoeken dat jouw specifieke probleem aanpakt, want niet alle oplossingen zijn hetzelfde.

Het verbeteren van een te droge hoofdhuid

Als je gaat zoeken naar een oplossing voor een droge hoofdhuid dan is het belangrijk om te kijken naar producten waarvan bewezen is dat ze de jeuk aan de hoofdhuid verlichten en een droge hoofdhuid kalmeren. Het is niet genoeg om bijvoorbeeld enkel de roos van de hoofdhuid te halen, het is nog veel belangrijker om ervoor te zorgen dat uiteindelijk de huid weer in balans is. Wat er voor gaat zorgen dat het probleem niet alleen minder is, maar ook daadwerkelijk niet meer terugkeert in de toekomst. 

Lees ook:

Heb jij weleens last van een droge hoofdhuid?

disclaimer
Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.