De beste staycation tips!

Nu we massaal thuis of in ieder geval dichtbij huis vakantie vieren, deel ik graag mijn beste staycation tips met jullie. Kleine dingen waar je misschien zelf niet zo snel aan had gedacht. Onlangs werd ik hierover geïnterviewd door het Algemeen Dagblad, maar in dat artikel konden ze lang niet al mijn tips kwijt, daarom bij deze!

staycation tips

Planning, ook voor je tieners

Mijn belangrijkste tip is om de zomervakantie voor je kinderen (en jezelf) overzichtelijk te maken. Maak een planning waarop iedereen lekker kan kladderen en je elke dag kunt afstrepen. Zo weet je hoe lang je nog hebt en op welke dagen er iets gepland kan worden. Ik had een paar jaar terug ooit eens 2 dierentuinen en 1 pretpark bezoek in dezelfde week staan… Dat is dus een beetje teveel van het goede… Met zo’n planning oftewel afstreepkalender kun je de activiteiten doseren.

Dit jaar heb ik het zelf heel makkelijk aangepakt. In de homeschooling periode hadden we onze kalender niet nodig. Heb gewoon een lege pagina met vakjes eruit gescheurd, daar de vakantie weeknummers op gezet en de kinderen de data er met kleurpotlood op laten schrijven. De eerste week gaan de kinderen op scoutingkamp, dus daar hoeven we niet over na te denken. Verder schreven we erbij wanneer ze bij papa of mama zijn. En wanneer dochterlief jarig is.

vakantieplanning
Met de meisjes samen begonnen aan de vakantieplanning. Op deze kalender kunnen ze elke dag afstrepen en zien ze wat we gaan doen en of ze bij papa of bij mama zijn.

Ideaal voor het overzicht van jezelf én voor je kinderen. Zelfs als je tieners hebt, want: verwachtingsmanagement. Zo weten ze wanneer ze hun eigen gang kunnen gaan en wanneer er een gezinsactiviteit is.

Maak het spannend!

Met deze planning maak je de vakantie spannend. Er kan naar dingen toe worden geleefd. Dus vul met elkaar deze planning in. Wanneer is er een logeerpartij? Een barbecue? Een vakantie? Of een sportactiviteit? Het hoeft niet altijd direct een dagje weg te zijn, al kun je die natuurlijk prima toevoegen. Is je tienerzoon weg van het hippe maar prijzige merk Daily Paper? Plan wat dagen om die te kunnen betalen met een bijbaantje of betaalde klusjes voor jou, zoals de auto wassen. De beloning is een online shopsessie. Óf je plant een live shopsessie samen in bijvoorbeeld een designer outlet en timed die precies wanneer het daar ook dames sale is. Tussendoor samen gezellig lunchen en je hebt een leuk dagje uit voor op je planning.

Voor jongere kinderen kun je ook werken met vakantie enveloppen of een pot vol briefjes met leuke activiteiten. Picknicken onder de tafel bijvoorbeeld, knutselen, spelletjes, een speeltuinentocht, dagje strand of een sportdag met de familie met spellen als jeu de boules, badminton, zaklopen en paaltjesvoetbal. 

Variatie

Nu je het overzicht klaar hebt en de verplichtingen en feestjes er op staan, komt dus het leukste stuk: de invulling. Variatie werkt het best en laat alle gezinsleden ook meedenken. Zorg dat er af en toe wat dagjes leeg blijven, om lekker te kunnen lummelen of ze spontaan in te vullen. Leuke uitstapjes met het hele gezin boek je met korting via je spaarpunten uit de Jumbo app, je airmiles of via sites als Vakantieveilingen. Als een vakantie er even niet in zit, kun je ook denken aan 1 of 2 nachtjes weg in een hotel of bij een pretpark. Of je zet een tent in eigen tuin of overnacht in de woonkamer. Dat is voor de kinderen ook een hele belevenis.

Combineer dingen uit de volgende categorieën en stem het af op de leeftijden en wensen in je gezin:

  • Food (ijsje halen, naar de snackbar, barbecue in de tuin met vrienden, uit eten, lunchen bij de pannenkoekenboerderij met speeltuin, picknick, zelf iets maken…)
  • Er op uit (ergens naartoe zoals strand, bos, shoppen, speeltuin, familie, nachtje weg, pretpark, dierentuin, bioscoop, zwembad, bowlen, midget golf, escape room, museum…)
  • Creatief (beschuitjes versieren, schilderen, knutselen, slaapkamer opnieuw inrichten, collage maken, vakantiedagboek invullen, workshop volgen, fotograferen, programmeren, filmpje of TikTok maken, tekenen, brieven schrijven…)
  • Gezellig binnen (kaartspel, bordspel, spellen toernooi, oud-Hollandse spelletjes, film middag met popcorn, lezen, puzzelen met een legpuzzel, proefjes doen, party game, bingo mét prijsjes, puzzelen met een escape game, elkaar de toekomst voorspellen met orakelkaarten, verkleedcompetitie…)
  • Actief buiten (fietstocht, jeu de boules, badminton, zaklopen, voetbal, blik gooien, hindernissen parcours, blote voetenpad maken, Nerf parcours maken, kano huren, snoephappen, sjoelen, Just Dance competitie, waterpistolen gevecht, speurtocht, stoepkrijten…)

Als je zorgt dat er afwisseling in het programma zit, komt het helemaal goed. En organiseer met elkaar een leuk (tuin)feest of een spelletjestoernooi met de familie. Het hoeft niet allemaal heel groots of duur te zijn, als er maar dingen op je vakantieplanning komen waar je met elkaar een beetje naartoe kunt leven. Zo houd ik zelf erg van klaverjassen, barbecueën en lekker met de kinderen iets creatiefs doen.  

Oh en ook leuk: organiseer zelf met vriendinnen een low budget bingo avond!

Wat is jouw leukste staycation activiteit?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.