Vergoeding fysio bij een Covid19-longfysiotherapeut

Goed nieuws voor iedereen die thuis uitgeziekt heeft door een corona-besmetting: de benodigde fysiotherapie gaat vanuit de basisverzekering vergoed worden. Dat werd 16 juli bekend. Hoe werkt dat? Als nooit geteste ex-patiënt die druk in de revalidatie zit bij een speciale covid19 longfysiotherapeut, zocht ik het voor je uit!

fysio na corona

Enige tijd terug schreef ik al over mijn revalidatie na corona. In eerste instantie bezocht ik daarvoor een gewone fysiotherapeut. Tot ik op een dag zo slecht binnenkwam, dat hij daar korte metten mee maakte en ter plekke een afspraak inboekte bij een specialist in longfysiotherapie. Mét de speciale covid19-certificering, want deze ziekte is me er eentje… en vraagt dus ook om een ongebruikelijke aanpak.

Verwijzing arts

Voor de vergoeding van je fysiotherapie, heb je een verwijzing nodig van je arts. Dat kan de huisarts zijn, maar ook de longarts kan fysiotherapie voorschrijven. In mijn geval heeft de huisarts een verwijsbrief opgesteld, nadat bleek dat ‘gewone’ fysiotherapie in mijn casus niet voldoende was. 

Mijn behandeling is al gestart voordat deze nieuwe regeling in ging en met de chronische indicatie heb ik straks geen nieuwe verwijsbrief nodig. De fysiotherapeut verandert eenvoudig weg de code in de zorgindicatie. Momenteel worden alle fysiotherapeuten hiervan op de hoogte gesteld, dit nieuwtje is dus ‘vers van de pers’ omdat ik zelf mijn verzekeraar en fysiotherapeut gevraagd heb hoe het zit.

Belangrijk voor het ontvangen van de vergoeding is dat je fysiotherapie krijgt van een covid19-gecertificeerde therapeut. In de patiëntengroep van ‘Corona patiënten met langdurige klachten’ op facebook werd deze handige link gedeeld naar een landelijk overzicht met aanbieders van deze speciale fysiotherapie. De fysiotherapeut zorgt voor de juiste indicatie richting je verzekeraar, hiervoor hoef je dus zelf niets te doen.

Wat krijg je vergoed?

In mijn aanvullende verzekering van Zorg en Zekerheid zaten al 25 fysiotherapie behandelingen. Verder vergoeden zij als enige verzekeraar in Nederland ook halotherapie, oftewel je bezoek aan de zoutkamer voor 75%. Ik deed een crashkuur van 5 weken lang 2 uur per week halotherapie en had daar veel baat bij.

Met de chronische indicatie heb je als thuispatiënt recht op dezelfde herstelzorg als ziekenhuispatiënten. Deze extra zorg moet wel binnen een half jaar na de ziekte plaats vinden (bron: Rijksoverheid):

 • Maximaal 50 behandelingen fysiotherapie en oefentherapie
 • Maximaal 8 (extra) uren ergotherapie
 • Maximaal 7 (extra) uren advies van een diëtist

Dit omdat veel mensen (net als ik) lang klachten houden. Het gaat hier om vermoeidheid en conditieverlies, verlies in spierkracht, pijnklachten, benauwdheid en soms ook gewichtsverlies en neurologische klachten.

Houd er wel rekening mee dat je de eigen bijdrage van je ziektekostenverzekering wel zelf moet betalen. Dat is 385 euro. Als ex-coronapatiënt haal je dat bedrag wel. Bloedprikken, longfoto’s, bezoek aan artsen en specialisten, telefonische consulten… Ik verwacht binnenkort nog de eigen bijdrage voor de longscintigrafie, CT scan en Spectraal CT scan en dan heb ik ‘volle kaart’ waar het de eigen bijdrage van 2020 betreft.

Erg fijn dus dat Minister Van Ark gisteren (16 juli) de knoop heeft doorgehakt om het advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN) op te volgen en deze verruiming van het basispakket voor ex-coronapatiënten heeft goedgekeurd! 

Wat doet mijn longfysiotherapeut?

Alle fysiotherapeuten met een covid19 certificaat werken met de BORG-schaal. In de patiëntengroep werden soms schokkende verhalen gedeeld van fysiotherapeuten die dit certificaat zogenaamd behaald zouden hebben en een post-corona patiënt gerust 15 minuten op een fiets, 15 minuten op een loopband etcetera zetten… Dat kan natuurlijk niet! Dan doe je echt schade!

BORG schaal

Op de BORG-schaal die van 1 tot en met 10 de mate van benauwdheid en de mate van inspanning weergeeft. Bij 1 kost het je geen moeite en ben je niet benauwd, bij 10 is het absurd zwaar en ben je zeer benauwd. Post-corona mag je niet boven de 4 uitkomen! Kom je er toch boven? Dan krijg je een terugval. Uiteindelijk heeft het allemaal tijd nodig en kun je meer gaan belasten, maar zeker in het begin moet je zo weinig mogelijk doen om erger te voorkomen. Want die terugvallen… die zijn geen pretje. 

borgschaal
Alle coronapatiënten kennen ‘m inmiddelswel: de BORG-schaal. Kreeg deze versie mee naar huis van de longfysiotherapeut.

Ademhalingsoefeningen

Verder doe ik dagelijks ademhalingsoefeningen. Hiervoor volg ik het instructiefilmpje dat beschikbaar is gesteld door het ‘Beter uit Bed team’van het Radboud UMC.

Deze oefeningen – in combinatie met de andere oefeningen – zijn bedoeld om een hoge ademhaling te voorkomen. Bij pijn op de longen adem je vaak hoger en het is juist belangrijk vanuit de buik te blijven ademen voor voldoende zuurstofopname. Hoge ademhaling kan overgaan in hyperventilatie waarbij je zuurstofsaturatie zakt en je je nog belabberder voelt. Met je eigen oximeter kun je dit meten.

Mijn huisarts constateerde een keer hyperventilatie toen ik het erg slecht had en adviseerde toen om ook sterkere pijnstilling te nemen, zoals ibuprofen. Als je minder pijn hebt, adem je eerder vanuit de buik.

Conditie en spierkracht

De fysiotherapeut monitort ook wat ik aan kan qua conditie en spierbelasting. Op dit moment kan ik de spierkracht nog niet trainen. Dat is te belastend. (Doe je het toch, lig je daarna weer uren op bed.) Verder heb ik een app gekregen met oefeningen om de borstkas te openen en zo meer ruimte te geven aan de longen. Schouders rollen, armen gekruist op de borst en draaien… 4 van dit soort niet belastende oefeningen doe ik dagelijks, waarbij ik op de pijnschaal in de app aangeef hoeveel pijn ik daarbij heb ervaren. Af en toe mag ik bij de fysiotherapeut 10 minuten op de loopband, waarbij mijn hartslag en saturatie wordt gecheckt.

Zelf wandelen thuis mag uiteraard ook. Helaas blijken voor mij de dagelijkse dingen (zeker wanneer mijn kinderen bij mij zijn) al belastend genoeg. Boodschappen doen, hakt er behoorlijk in bijvoorbeeld. Maar denk ook aan de vaatwasser in- en uitruimen of stofzuigen. Bij vermoeidheid ga ik op bed liggen om bij te tanken. Daardoor neemt ook de pijn weer af. Ik tank dan bij met een geluidservaring uit de (deze maand gratis) Synctuition app.

Pijn wegnemen

Het fijnste aan fysiotherapie is dat ze je pijn kunnen verminderen. Door de zware longontsteking, benauwdheidsklachten en het maandenlang weinig bewegen, gaan je spieren vast zitten. Ook daar komt pijn vandaan. De fysiotherapeut kan de aanhechtingsspieren van de longen aan bijvoorbeeld je schouderblad los masseren. Dit werkt tijdelijk, maar vermindert de pijn behoorlijk! 

 • Vanuit de patiëntengroep begreep ik dat veel mensen ook baat hebben bij bindweefselmassage. Mocht je jarig zijn, zou je dat als cadeautje kunnen vragen. Ook hierdoor kan de pijn afnemen.

Belangrijk voor je herstel

Kortom, fysiotherapie door een specialist is heel belangrijk voor je herstel. Ik ga nu 2x per week. Zo kan bijvoorbeeld massage met beweging worden gecombineerd. Als patiënt heb ik nooit een officiële coronatest mogen doen doen ik ziek was, mijn diagnose komt van 5 verschillende huisartsen én de longarts. Gelukkig is dat voldoende om de verwijzing voor de benodigde zorg en revalidatiemogelijkheden te kunnen krijgen. En voor de uitkering van je arbeidsongeschiktheidsverzekering (als zzp-er heb ik die gelukkig afgesloten). Ik ben 41 jaar, was zeer gezond, actief, zonder overgewicht en kijk er ontzettend naar uit om zonder siësta(‘s) of pijn mijn leven weer meer te leven als voorheen.

Meer lezen:

Van lezers heb ik vragen ontvangen over wat ze kunnen verwachten met een spirometrie en longscintigrafie. Ik zal daar ook artikelen over schrijven.

Wens jou heel veel sterkte bij het herstel en zorg dat je hulp krijgt van een goede fysiotherapeut! Hopelijk krijgen we snel onze gezondheid weer meer terug.

Mij steunen? Bestel via deze link een leuk cadeautje voor jezelf bij Bol.com:

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Linda zegt:

  Bedankt voor je verhalen en ervaringen! Hoe gaat het nu met je na de Halozout behandeling? En naar welke fysio ga jij? Merk je veel verschil?

  1. Marguerita zegt:

   Ha Linda, ik ging naar Keulen en Brusse, longfysiotherapeut Marieke maar zij is nu met zwangerschapsverlof. Toen ben ik ook even gestopt ivm aantal behandelingen dat mijn verzekeraar nog vergoed (was al 3kwart jaar onder behandeling), nu vandaag de laatste behandeling bij Spine & Joint revalidatie in Rotterdam. Ga daar straks bespreken of ik daar verder ga of toch weer terug naar Bodegraven bij mijn lokale fysio’s. Het kost zoveel tijd om te revalideren, dat 1x per week eigenlijk even genoeg is omdat ik ook nog moet werken. Ze hebben mij goed teruggefloten elke keer, maar ik ben al 13 mnd bezig met revalideren. Ik moet zeggen dat de 1e pfizer prik veel effect had, maar ik ben er nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.