Minder uitgeven aan kleding: 9 tips

Nieuwe kleding aanschaffen is soms noodzakelijk. Toch blijft het een dingetje. Ik merk dat ik qua shopgedrag allerlei fases heb gehad; van tiener die voor het eerst kleedgeld kreeg, tot nu als single mama van 2 meisjes met een eigen kledingsmaak. Merk jij ook dat je ineens anders naar kleding en je eigen shopgedrag bent gaan kijken op bepaalde punten in je leven? Ik deel 9 tips om op je kledinguitgaven te besparen.

potje geld

1. Budgetwinkels

Budgetwinkels zijn tegenwoordig een stuk hipper dan vroeger. Waar ik me er ooit voor schaamde als mijn moeder kleding bij de Zeeman kocht, loop ik er nu zelf heel graag binnen omdat ze juist een superhip assortiment hebben zoals deze Zeeman outfit of the day. Vooral wat kinderkleding betreft, maar de woonaccessoires zijn vaak ook de moeite waard. Lekker goedkoop, dus hoef je je niet al te schuldig te voelen als er iets teveel in je winkelmandje ligt. Ook Liesbeth heeft er een leuke babyshoplog mee gevuld, en in mijn appgroepje wordt deze budgetwinkel ook geregeld getipt als ze weer iets nieuws hebben.

2. Outletstores

Nieuwe kleding is ook nieuw als het uit een wat oudere collectie komt. Jullie weten dat ik wat kinderkleding betreft fan ben van Mini & More, waarvan ik deze week weer een bestelling ontving: een winterjas, longsleeve, trui, legging en rokje van Little Miss Juliette voor de meisjes uit de wintercollectie van vorig jaar. Als je voor het hele gezin iets nodig hebt, dus inclusief jezelf en je partner en misschien ook schoenen en aanverwante zaken, dan is de Zalando Lounge een fijne tip. Daar zijn altijd producten met kortingen tot wel 75% te vinden en dat scheelt nogal. Ga je liever naar een stenen winkel, dan is bijvoorbeeld Bataviastad een walhalla van outletstores.

3. Black Friday

Wil je echt even goed losgaan voor de feestdagen? Wacht dan tot vrijdag 23 november: dan is het Black Friday. Deze shopdag is overgewaaid uit Amerika waar ze hem hadden ingesteld rondom het Thanksgiving feest. Daar heb ik dus helemaal niets mee, maar kortingen zijn altijd welkom. Op deze dag (nou ja, Black Friday kortingen krijg je vaak tot en met maandag 26 november) kun je op heel veel plekken met flinke kortingen shoppen en zijn er online allerlei speciale aanbiedingen te vinden. Ook bij elektronicazaken bijvoorbeeld, dus als je vaatwasser of televisie aan vervanging toe is… Black Friday is hét moment om je slag te slaan.

4. Coupons en kortingscodes

Webshops werken vaak met speciale kortingscodes, die je ontvangt wanneer je lid wordt van hun nieuwsbrief. Of ze plaatsen een speciale actiecode op bijvoorbeeld hun facebookpagina als er iets te vieren valt. Ik vul ook altijd mijn verjaardag in, en rond die periode krijg je dan leuke persoonlijke mailtjes met een speciale verjaardagskortingscode. Daarnaast ben ik bijvoorbeeld lid van Shopkorting en adviseer ik uiteraard iedereen om via mijn website door te klikken naar sites als Bol.com en Kleertjes.com voor ze een bestelling plaatsen (verdien ik via affiliate marketing een heel klein percentage van jouw aankoopbedrag terwijl het jou niets extra’s kost).  😉

5. Kledingruil

Als jullie ongeveer dezelfde maat hebben, kun je ook kleding ruilen met vriendinnen. Via Karin van de Soulstyling Club maakte ik kennis met dit fenomeen. Ben overigens nog nooit op zo’n kledingruilfeestje geweest, maar krijg wel af en toe leuke kleding van een vriendin. Karin organiseert hier hele kledingruildagen omheen, waarbij je echt mooie kleding inbrengt en speciaal op het tijdstip komt van jouw kledingmaat. Afhankelijk van de waarde van een kledingstuk krijg je punten en kun je dus items ruilen die je aanspreken, als ik het goed begrijp. Als fashionkenner kan zij je bovendien meteen vertellen of het je staat of dat je beter iets anders kunt kiezen, omdat een kleur bijvoorbeeld je huid heel flets maakt.

6. Facebookgroepen

Tweedehands kleding verkopen via Marktplaats is nogal een gedoe. Daarom zetten veel mensen hun kleding liever op lokale verkoopgroepen op Facebook. Daar kun je voor een klein prijsje soms hele toffe dingen vinden, zeker als het een miskoop bleek (maat net even verkeerd) en iets nog zo goed als nieuw is. Bovendien heb je het dan heel snel opgehaald en hoef je geen verzendkosten te betalen.

7. Kringloopwinkels en ruilbeurzen

In kringloopwinkels hangen dingen die misschien niet direct je smaak zijn, maar sommige mensen hebben er een neus voor om hier echt bijzondere items vandaan te trekken. Toen de meisjes kleiner waren zat er in mijn dorp een speciaal kinderkleding kringloopwinkeltje waar ik voor een prikkie toffe merkkleding vandaan haalde. Dit was dan ingebracht door andere moeders die daar weer een percentage van de opbrengst over ontvingen. Zo organiseren ze op verschillende plekken ook twee keer per jaar kinderkledingbeurzen, waar je nog goede (merk)kleding kunt kopen voor een schijntje. Zelf ook weleens kleding ingebracht en als de prijs hoger ligt dan 1 of 2 euro kopen mensen het niet.

8. Weet wat je nodig hebt

Mijn grootste valkuil was altijd shoppen omdat ik ergens een mooie aanbieding zag. Zeker voor mijzelf probeer ik dat nu niet meer te doen. De styling workshop die ik voor mijn blog heb gedaan, deed me inzien dat ik weliswaar een uitpuilende kledingkast heb maar dat er weinig echt geschikte dingen in zitten. Goedkope shirtjes die net even te kort bleken bijvoorbeeld… Kriebelende broeken…  Items die me eigenlijk niet flatteren… Er is een opruimronde nodig, maar ik kan er nog geen tijd voor vrij maken. Als je dan gaat shoppen, moet je eigenlijk vooraf weten wat je precies nodig hebt. Dan kom je ook niet met overbodige dittemedatjes thuis, maar met items die een aanvulling zijn op je garderobe. Ga je voor een winterjas? Een set kleding die bij elkaar past? Zijn je basics versleten? Heb je een feestje? Of wordt het tijd voor nieuwe lingerie? Als je weet waarom je shopt, kun je daarop focussen en de rest makkelijker overslaan in de winkel. Voor de kinderen koop ik juist in de sale alvast een maatje vooruit. Ik weet welke items ik voor ze nodig heb in de grotere maat en schaf dit aan op momenten dat ik er niet de hoofdprijs voor betaal. Zo ligt er een garderobe voor ze klaar zodra ze die nodig hebben. (Moet zeggen dat ze nu niet meer zo hard groeien en ik dus niets vooruit heb gekocht nog. Is gewoon nog even niet nodig.)

9. IJzeren discipline

De belangrijkste ‘bespaartruc’ is wat mij betreft echter een ijzeren discipline. Bepaal voor je gaat winkelen of je er budget voor hebt en zo ja, hoe hoog dat budget is. En blijf daar binnen! Shop gewoon vlak na ontvangst van de kinderbijslag. Ga ook gewoon niet winkelen als je even geen budget hebt of net al wat aankopen hebt gedaan. Doe dan thuis iets leuks, blijf weg van webshops en verwen jezelf met een lekkere kop thee en een knuffel van je kinderen. Ik ben zelf zo iemand die gaat shoppen als ze zich rot voelt of verveeld. Gewoon niet doen dus. Chocola is ook lekker…  😎

Heb jij nog een goede bespaartip?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.