Weten jouw kinderen het wachtwoord van je telefoon?

“Mama, mag ik op ‘mijn’ telefoon?” De dochter van 7 jaar vraagt het regelmatig. Heeft ze een eigen telefoon dan? Ja en nee. Ze heeft de oude smartphone die ik zelf weer van mijn vader heb gekregen, een iPhone 4. Hier zit geen sim-kaart in, er staan slechts een paar spelletjes op en hij werkt vooral via de wifi… 

ootd nop kidswear

Maar wanneer geef je een kind nu een ‘echt’ eigen telefoon? Eentje waarmee ze kunnen bellen? Ik worstel er een beetje mee. Bij het zoeken naar hoe ik mijn mobiele telefoon kidsproof kan maken, las ik bijvoorbeeld dat je een wachtwoord op je telefoon moet zetten.

Geen vaste lijn

Dat heb ik ook wel, maar mijn kinderen wéten mijn wachtwoord. Sinds de verhuizing naar deze sociale huurwoning vanwege de scheiding, heb ik namelijk geen vaste telefoonlijn meer. Gebruikten we toch al bijna niet en vond ik zonde van het geld. Als mensen mij zakelijk of privé willen bereiken dan bellen, appen of mailen ze en dat kan ik allemaal via mijn smartphone in de gaten houden.

Hoe leer je ze bellen?

Alleen: hoe leer je ze nu bellen? Vroeger ging je er echt voor zitten, moest je nummers draaien die je in het telefoonboek had opgezocht en dan netjes je naam zeggen en alles. Nu kunnen mijn kinderen eigenlijk alleen bellen met MIJN persoonlijke mobiele telefoon. Of met die van hun papa als ze daar zijn. Eigenlijk ben ik er nooit echt met ze doorheen gelopen hoe je dat nu precies doet.

Daar kwam ik achter op een ultiem crisismoment: in de file op de snelweg… Zo’n moment dat het handig is als zij zelf papa kunnen bellen dat we later zijn… Want mijn telefoon is wel verbonden met mijn auto, maar met de knoppen op het stuur van mijn Peugeot kan ik alleen opnemen en ophangen. Verder niet. Om te bellen moet je toch het scherm even bedienen, of in dit geval laten bedienen door je kinderen. En die wisten dus niet hoe het werkte. Tel daar een gestresste file rijdende mama bij op die ook even niet wist hoe ze het kind door de howt0 moest praten… nou ja, je kunt je er iets bij voorstellen.  😉

Zelf iemand bellen doen mijn kinderen (het genoemde incident is van meer dan een jaar geleden) nu nog steeds eigenlijk vrijwel nooit. Als ze aan de telefoon zitten dan willen ze appjes typen aan bijvoorbeeld papa of oma óf ze willen videobellen via whatsapp. Maar vooral doen ze uiteraard graag spelletjes op die smartphone. Ze weten wel “1 1 2 daar red je levens mee” uit hun hoofd. Een kennisje heeft haar kinderen heel slim via een liedje haar telefoonnummer geleerd, ondanks dat ik dat een briljant idee vond heb ik dit zelf nog niet toegepast.

In de hectiek van alledag schieten dit soort dingen er gewoon bij in. Sowieso vind ik het steeds moeilijker om overzicht te bewaren tussen de enorme aantallen projecten die ik zakelijk coördineer, de agenda van mijzelf, agenda van de kinderen en af en toe de agenda van de ex, zaken op school, zaken van clubs, belangrijke dingen van familieleden… Af en toe heb ik van die momenten dat het als korrels zand door mijn vingers glipt, het hele planningsgebeuren. Frustrerend voor iemand die altijd zeer gestructureerd en georganiseerd dacht te zijn (qua planning dan, niet qua opruimen).

Code geven ja of nee?

Maar goed: code van je telefoon… Ze adviseren dus om die niet aan je kinderen te geven, zodat ze niet zomaar bepaalde apps (ik noem een Tinder), de camera, je mailbox en wat al niet meer kunnen bedienen… Alleen… ik wil dus dat mijn kinderen in geval van nood (stel dat ik van de trap afval of iets) wel mijn telefoon kunnen ontgrendelen om iemand te bellen.

Hoe doen jullie dat?

Geef je toch je kinderen op je oude telefoon een Sim Only Internet abonnement of een prepaid kaart zodat ze vanaf de eigen telefoon kunnen bellen? Of hebben ook jouw kinderen de code om je toestel te ontgrendelen?

En welke regels voor de smartphone hanteer je verder? Ik schreef vorige week nog over het belang van buitenspelen voor de gezondheid van je ogen in het kader van de Buiten de Pixels, de manier waarop Jantje Beton kinderen achter een scherm vandaan wil krijgen en er verscheen een review over een handigheidje om het schermgebruik in goede banen te leiden.

Vertel, vertel, hoe doen jullie dit? Heb je nog een vaste telefoonlijn? Op welke leeftijd mocht je kind met de eigen mobiel ook bellen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.