Ga anders even buiten spelen! + vlog

Ik laste een laptoploze zondag in om het goede voorbeeld aan mijn kinderen te geven. Het spelletje Slither op de iPad, Kurio en mijn oude smartphone is nogal verslavend. Na verschillende opmerkingen in de trant van “ga anders even buiten spelen”, was er helaas nog steeds weinig beweging in te krijgen. Alleen voor een fotoshoot in de speeltuin kreeg ik ze even mee. Met nadruk op even. Ik ben niet de enige met dit ‘probleem’. Bijna 70 procent van de ouders stimuleert hun kinderen om meer buiten te spelen. Dit doen ze door steeds vaker een limiet op het gebruik van de televisie, smartphone of tablet te leggen, samen buiten te gaan spelen of ze sturen hun kind gewoon de deur uit.
Blog door Marguerita met gastvlog van youtuber VitamineBritt

Zo’n 30 procent van de kinderen gaat al voldoende vanuit zichzelf naar buiten toe. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 ouders in opdracht van Jantje Beton. De rest van de kinderen dus niet…

Top 8 meest gespeelde spellen van vroeger

Leuk lijstje uit het persbericht van Jantje Beton, deze spelletjes van vroeger spelen kinderen volgens hun ouders nog weleens:
1.    Verstoppertje (72%)
2.    Tikkertje (61%)
3.    Touwtjespringen (32%)
4.    Flessenvoetbal (29%)
5.    Knikkeren (25%)
6.    Hinkelen (24%)
7.    Stoepranden (21%)
8.    Handje-klap (13%)
In de zomer gaan ouders het liefst mee naar buiten; ruim de helft gaat dan regelmatig tot bijna elke dag mee. De eigen achtertuin is voor een kwart van de ouders de meest favoriete plek om samen buiten te spelen, 16 procent geeft de voorkeur aan de speeltuin. Je krijgt er ook veel voor terug, zeggen veel ouders. Van een grote glimlach (61 procent) tot een stuk positiviteit (55 procent), een fijne sfeer (54 procent) en veel energie (45 procent). Ook ervaart 55 procent van de ouders een ontspannen gevoel tijdens het buitenspelen.

Extra stimulans

De meeste ouders vinden het wel degelijk belangrijk dat hun kinderen niet op de bank blijven zitten. Zo stuurt 40 procent hun zoon of dochter dus wel eens naar buiten toe om daar te voetballen, naar de speeltuin te gaan of op straat met andere kinderen uit de buurt te spelen. Daarnaast is het gebruik van de televisie, een tablet of smartphone in veel huishoudens onderwerp van discussie. Ruim 40 procent van de ondervraagde ouders legt dit deels aan banden, onder meer door grenzen te stellen aan de tijd die een kind op de telefoon of tablet mag besteden. Lees bijvoorbeeld dit ervaringsverhaal van Annemiek over het begrenzen van gametijd.
Ouders spelen ook weleens samen met hun kind op een mobiele telefoon (53 procent). Bijna de helft van de ouders geeft aan zijn of haar kind bewust met een mobiele telefoon om te laten gaan om ze voor te bereiden op de digitale wereld (47 procent).

Snel afgeleid

Jantje Beton vroeg ouders ook of ze weleens zijn afgeleid tijdens het buitenspelen met hun kinderen. Vier op de tien ouders geven aan dat gesprekken met anderen hier een reden voor is. Ook zorgt de mobiele telefoon bij sommigen voor een verminderde aandacht tijdens het spelen, 34 procent pakt geregeld zijn/haar telefoon erbij als ze met hun kroost zijn. Vooral vaders zijn sneller geneigd op hun telefoon te kijken (39 procent versus 28 procent). Moeders zijn daarentegen vaker afgeleid doordat ze foto’s aan het maken zijn van hun kind(eren) (36 procent versus 21 procent). Als blogger vind ik dat inderdaad heel herkenbaar… fotograferen kost veel tijd  😆 .
buitenspelen

Buitenspelen leert kind basisvaardigheden

Peter Nikken is Lector Jeugd en Media aan de hogeschool Windesheim. “Naar het belang van buitenspelen is internationaal onderzoek gedaan”, vertelt hij. “Het staat vast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zelf contacten leggen, op je beurt wachten, problemen oplossen, spelen volgens bepaalde regels en omgaan met verlies. Dat zijn allemaal basisvaardigheden die kinderen vooral leren door buiten te spelen. Grapjes gaan begrijpen lukt niet met enkel emoji’s op het scherm, daar heb je echt contact voor nodig.”

Vlog NK Stoepranden

Stop nooit met spelen, zegt Jantje Beton. Daarom organiseerden ze voor jong én oud het NK Stoepranden in Rotterdam, bedoeld om kinderen en hun ouders echt te laten genieten van actief bezig zijn in de buitenlucht. Gastvlogger VitamineBritt was hier bij voor Marstyle en heeft er een leuke vlog van gemaakt:

Geven jullie haar vlog een duimpje op youtube?
In ieder geval kan ik me wel vinden in de filosofie van Jantje Beton. Ze zeggen tot slot: “Samenspelen bevordert de band tussen ouder en kind. Het is gezond en zorgt voor rust in de dagelijkse stress van het werk en de planning thuis, maar bovenal is het vooral heel leuk”, aldus Michelle Cramwinckel namens Jantje Beton.
Voor mij is stoepranden alweer heeeeeeeeeeeel lang geleden. Spelen jouw kinderen dit weleens? Zijn ze graag buiten of moet je ze stimuleren? En wat vond je van de vlog van Britt?
Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.