Ik moet zorgen dat mijn kinderen minder tijd achter een scherm doorbrengen

Hoe langer kinderen zich verstoppen achter hun toestel, hoe eenzamer, onzekerder, ongelukkiger en ongezonder ze zich voelen. 

Deze zin las ik in een artikel over een onderzoek naar de effecten van ‘schermtijd’ op kinderen.  Onderzoekers in Amerika onderzochten miljoenen tieners en ontdekten dat kinderen die veel tijd achter een scherm doorbrachten, minder gelukkig waren. Zeker als die schermtijd ten koste ging van buitenspelen.

Gastblog door Annemiek Brandriet

Het zijn van die momenten waarop ik denk, ik moet echt zorgen dat mijn kinderen minder tijd achter een scherm doorbrengen. Maar vaak blijft het bij goede voornemens. Als de jongens op de iPad een spelletje doen of een filmpje kijken, kan ik rustig de krant lezen. Of een telefoongesprek voeren, zonder dat ik onverstaanbaar ben. Of, even over mijn Facebook-tijdlijn scrollen.

Mijn kinderen spelen gelukkig ook veel buiten, in die zin maak ik me niet zo druk om de tijd die ze achter de iPad of televisie doorbrengen. Ik zou het erger vinden als ze nooit iets anders deden dan naar een scherm turen. Wat ik wel vervelend vind: vaak levert het strijd op als ik vind dat het genoeg is geweest. Dan moet de wedstrijd afgemaakt worden, of het filmpje afgekeken. En zo is er altijd wel een smoes te verzinnen waarom die schermen nog niet uit kunnen.

my timing cards

My Timing Cards het wondermiddel?

Ik had al eens geprobeerd een kookwekker te zetten. Ging die af, dan moest de PlayStation/iPad/televisie uit. Dat werkte best aardig. Toen ik het verzoek kreeg Mytimingcards te testen, was ik daar dan ook heel blij mee. Dat zou zomaar eens hét wondermiddel kunnen zijn.

‘Wil je meer overzicht, meer balans en minder strijd? Dan zijn de Mytimingcards een uitkomst’, luidt de verkooptekst. Het idee erachter is dat je afspraken maakt met je kind over het beeldschermgebruik en zelfs een contract tekent. Het kind krijgt vervolgens verschillende, kleurrijke kaarten met daarop een tijd. Het kind kan zelf beslissen wanneer het welke kaarten inzet. Alle kaarten ingeleverd? Dan is je schermtijd op!

timingcards

Onze ervaring met de Mytimingcards

Aan de slag! Met mijn zoon (7 jaar) ben ik gaan testen. In het eerder aangehaalde artikel las ik dat drie kwartier schermtijd per dag ‘optimaal’ is. Dat leek mij een mooie houvast om mee te beginnen. Het idee van de kaarten is dat je voor een hele week voldoende kaarten geeft. Dat leek mij nog best een uitdaging, dus ik ben begonnen met vijf dagen.

De eerste kaart (ze zijn er van 15, 30 of 60 minuten voor iPad, PlayStation, mobiel of televisie) ging aan het klokje vast. Na dertig minuten ging de wekker en ik moest twee keer knipperen met mijn ogen, want de PlayStation ging echt direct uit. Ook de dagen erna ging het prima.

Tot er oppas kwam. Die had ik niet ingelicht, maar zoonlief vertelde ze haarfijn hoe het werkte. Toen ik na mijn werk thuiskwam, vertelde mijn zoon dat hij de kaart van opa en oma nog een keer mocht gebruiken. En ach, het ging zo goed dat ik er maar niet tegenin ben gegaan. Onze grootste valkuil is de zondagochtend. Onze zoon is altijd vroeg wakker en gaat dan zelf naar beneden. Maar voor wij dan eens beneden zijn, is er soms echt belachelijk veel schermtijd gebruikt. Dat kon ik hem nu door middel van de kaarten wel duidelijk maken. Want ineens moest hij alle overgebleven kaarten inleveren en was de tijd op. Dat maakte wel even indruk.

Kortom, wij zijn enthousiast. De kaarten zien er mooi uit en zijn stevig. Op de achterkant staan leuke opdrachten en tips (bijvoorbeeld, lezen is leuk, want dan ga je op reis in je hoofd). Gaat het goed, dan kun je ook nog bonustijd geven. Ik denk stiekem dat de kaarten nóg geschikter zijn voor iets oudere kinderen. Maar je kunt hiermee wel goed duidelijkheid scheppen. En het dringt tot kinderen (en jezelf!) door hoeveel tijd ze eigenlijk echt doorbrengen achter een scherm. En dat is denk ik al belangrijke winst. Wij hebben een week lang minder strijd gehad en blijven de kaarten dus wel gebruiken.

En nu gaan we buitenspelen!  💡

Dankjewel Annemiek, wat een handig hulpmiddel om strijd om schermtijd te voorkomen. De een set Mytimingcards inclusief stopwatch kost 19,95 euro. Je shopt ze hier. Ze zijn bedacht door een moeder uit Gouda die zelf tegen het schermtijd-probleem aanliep.

Lees ook:

Gebruik jij hulpmiddeltjes om de schermtijd van je kinderen in te perken?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.