ZZP Update: waar sta ik na bijna 5 maanden?

Bijna 5 maanden ben ik nu zzp-er, zelfstandige zonder personeel. Nog iets meer dan een maand onderneem ik vanuit de veiligheid van een kleine WW-uitkering vanuit de startersregeling. Daarna moet ik helemaal op eigen benen staan. Gaat dat lukken? Waar sta ik nu? Wat is er van mijn doelen terechtgekomen? En wat moet er nog gebeuren?

Jullie lezen graag over mijn ontwikkelingen als zzp-er dus daarom weer een update. Het blijft ook voor mij reuze spannend hoe het loopt, terwijl ik inmiddels toch wel het een en ander heb opgebouwd. Er zitten grote veranderingen voor mij aan te komen, waardoor het extra belangrijk is dat alles goed georganiseerd is met Marstyle. Eén van die veranderingen is dus het stoppen van de veilige buffer van mijn uitkering.

Heb ik mijn benoemde doelen gehaald?

Laat ik beginnen met een terugblik. In één van mijn vorige zzp-updates benoemde ik een aantal doelen, die ik nu steeds in mijn Milly Pie planner moet aangeven. Het benoemen van een weekdoel vind ik nog lastig, 3 doelen per dag opschrijven is geen probleem. Ook daadwerkelijk die 3 taken uitvoeren blijkt een grotere uitdaging, gelukkig kan ik er af en toe wat mee schuiven.

 1. 7.000 unieke bezoekers voor Marstyle: gehaald, ik trok in augustus bijna 9.500 unieke bezoekers.  😎
 2. Meer dan 800 Facebookvolgers: gehaald, onlangs zat ik al op 840 maar inmiddels ben ik door verschillende mensen weer ontvolgd…  😯
 3. Op Instagram boven de 700 volgers komen: ook gelukt, op instagram zitten veel van die irritante mensen die je eerst volgen en dan weer ontvolgen maar ik blijf boven de 710.
 4. Mijn omzetdoel, dat ik garanties wil hebben voor oktober (dat is zelfs nu al gelukt) en dat er vooral een stijgende lijn zichtbaar moet zijn: door Blogger by Nature was september een hele goede maand, al zijn we hier natuurlijk al vanaf januari mee bezig geweest. Verder haalde ik een paar grote opdrachten binnen. Helaas heb ik ook wat aanmaningen moeten versturen waardoor ik op papier heel goed heb gedraaid, maar dat op de bankrekening slechts deels naar voren komt. Oktober zal een realistischer maandomzet zijn, waarbij ik hoop én verwacht om meer dan het netto maandsalaris uit mijn laatste baan te draaien. En dat moet ook, want als zzp-er moet ik nog bepaalde verzekeringen afsluiten.
 5. Een klantbezoek inplannen: wel gedaan maar niet echt voor een salesgesprek, meer voor de relatie en natuurlijk laat ik bij enkele events mijn gezicht zien. Moet ook zeggen dat ik hier niet heel hard aan getrokken heb. Kost toch een hoop tijd om ergens naartoe te rijden.
 6. Herhaalopdrachten krijgen: dat is gelukt en ik heb dus wat toezeggingen voor oktober en november. Niet heel substantieel qua omzet maar alle beetjes helpen.
 7. Me-time! En leuke dingen doen met de meisjes: ik ben met ze naar de Ardennen geweest, voor mijn blog maar wel heerlijk. De echte me-time is er nog bij ingeschoten, ik stort me momenteel een beetje veel op mijn werk om nare dingen uit mijn gedachten te krijgen.
 8. Het huis opruimen en regeldingen van mijn lijstje strepen: stapje voor stapje. Het gaat allemaal niet in het tempo waarin ik het graag zou zien, maar er zit voortgang in.

Welke doelen stel ik voor oktober?

De belangrijkste doelen die ik mezelf had gesteld, zijn dus gehaald. Maar niet alles op de lijst is gelukt. Ik heb het even moeilijk met mezelf, dus voor de komende maanden moet er meer me-time komen. Zo’n doelenlijstje om op terug te komen, zorgt voor voortgang en voor inzicht, dus ik waag me er nog maar een keer aan.

 1. Het zou supergaaf zijn als ik mijn doel voor dit jaar bereik: meer dan 10.000 unieke bezoekers in een maand verwelkomen op mijn blog.
 2. Op Facebook wil ik eind oktober een heel stuk richting de 900 volgers zijn. Eigenlijk is dit ook hét moment om een winactie op te zetten voor het bereiken van de 1000, omdat ik daar nu aardig in de buurt ben. Laat ik het opzetten van een 1000-volgers-winactie komende maand ook maar meteen als doel benoemen.
 3. Instagram is niet een medium waar ik heel actief mee ben, maar sommige bureaus werken voor betaalde campagnes met een vanaf-grens van 1000 volgers. Lijkt me een mooi doel, al zou ik dan wel wat vaker iets moeten posten.  😆
 4. Omzet stabiel krijgen op een bedrag rond de 2000 euro per maand. Dan zou ik namelijk een AOV kunnen afsluiten (arbeidsongeschiktheidsverzekering). Kan nu ook al, maar ik kan het geld nog niet missen bovendien ben ik nog deels ‘veilig’ in de WW.
 5. 2 of 3 ‘grote’ opdrachten binnenhalen voor minimaal 5 bloggers. En 5 bloggers bijschrijven voor mijn passieve bestand. Hoe dat werkt, lees je hier. Mijn ‘actieve’ bestand met grote bloggers (meer dan 50k bezoekers per maand) is voor nu even vol. (Heel blij mee overigens! Dank voor het vertrouwen!)
 6. Zodra het nieuwe kwartaal start (1 oktober) naar de telefoonwinkel rennen. Een vriend van ons werkt daar en heeft mij afgelopen week advies gegeven over het beste abonnement met bijbehorende telefoon. Het wordt een iPhone 6! Een flinke stap vooruit. Maar ik wil de BTW graag op het volgende kwartaal boeken omdat ik dit kwartaal al grote uitgaven heb gedaan. Zoals een auto kopen.
 7. Aansprakelijkheidsverzekering voor Marstyle op orde krijgen. Want moet dit nu een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn? (Hierover straks meer.)
 8. Huis ontspullen en schoonmaken. Of iets met een handiger opbergsysteem. Het is nu vrij chaotisch en daardoor lastig om dingen netjes op te ruimen en goed schoon te houden. Als het rommelig is, dan is het meteen ook lastiger om lekker door te werken vanaf mijn werkplek aan de eettafel. Ik heb teveel prullaria en geen gevoel voor styling.  🙁
 9. Minimaal 2x in de maand met een tijdschrift in bad liggen. Of zonder tijdschrift. Maar verplicht het hoofd leegmaken! Ik ervaar erg veel stress en dat is niet goed.
 10. Niet alleen leuke uitstapjes met de meisjes maken, maar ook af en toe een spelletje samen doen of samen (voor)lezen. Onthaasten door quality time met de kids.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Bij doel 7 schreef ik de aansprakelijkheidsverzekering op orde krijgen. Daar ben ik namelijk al even mee bezig. Kost geld, dus ik heb er niet echt haast mee gemaakt maar nu loopt het toch wel erg lang. Na een gesprek met mijn tussenpersoon werden er namelijk wat offertes opgevraagd. Op een bijeenkomst van Platform Z werd mij duidelijk dat ik een aansprakelijkheidsverzekering nodig heb als kleine zelfstandige. Daar was de grote discussie: moet je nu voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gaan? Of moet je ze allebei hebben?

Verzekeraar Allianz zegt hier het volgende over op zijn website:

“Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is schade aan personen of zaken verzekerd, maar geen zuivere vermogensschade. Vermogensschade is een financiële schade, ontstaan door beroepsfouten zoals een verkeerd advies. Voorbeeld: een belastingadviseur helpt bij de aangifte en geeft daarbij een verkeerd advies. Het gevolg is dat een bedrijf meer (en vooral onnodig meer) belasting moet betalen. Met een beroepsaansprakelijkheids­verzekering bent u hiervoor wel verzekerd.”

Als ik dus veel bij klanten op bezoek ga en het risico loop om daar spullen te beschadigen, heb ik de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor de zzp’er nodig. Als ik mijn laptop meeneem, zoals laatst bij de workshop van Robeco, of mijn spiegelreflexcamera naar een voorstelling, dan valt dit hier niet onder. Dat is dan weer je inboedel, mits je dan wel zakelijke inventaris hebt meeverzekerd. Ook moet je goed nagaan of je daarbij een buitenshuisdekking hebt voor de laptop en de camera. Dit is verstandig om goed met je tussenpersoon te bespreken. Op mijn blog vertel ik jullie over leuke producten die ik geprobeerd heb en geef ik tips, maar dat zijn volgens verzekeraars geen adviezen waarvoor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering noodzakelijk is. Sterker nog, mijn tussenpersoon koppelde terug dat BLOGGERS onverzekerbaar zijn op dit gebied. En dat maakt het lastig. Ik treed namelijk op als tussenpersoon tussen bedrijven/adverteerders en bloggers. Daarbij geef ik beide partijen adviezen: de bloggers over tarieven, insteek van artikelen en samenwerkingsvoorwaarden en de adverterende partijen over welke blogs een goede match zijn, timing, insteek van artikelen en soms doe ik zelfs een campagnevoorstel. Een bedrijfsaansprakelijkheidsschadeverzekering moet ik hebben, in het geval dat ik bijvoorbeeld bij klanten iets omver stoot. Voor de werkzaamheden als zzp’er, ben ik zelf niet altijd de blogger, maar adviseer ik naar zowel de afnemer als de bloggers. Deze beroepsaansprakelijkheid kan ik waarschijnlijk wel verzekeren. Helaas is er geen enkele aansprakelijkheidsverzekering voor niet betalende klanten, want die dekt alleen de schde aan derden, maar niet de zogenaamde ‘eigen schade’. Ik ben me ook aan het verdiepen in de Allianz betaalgarantieverzekering, wellicht biedt die een oplossing. Lastig, lastig… Dit puntje wil ik de komende maand wel tackelen.

Lees ook mijn andere ZZP Updates:

Lekker op dreef dus met mijn bedrijf, maar het blijft wel superspannend! Waar loop jij als zzp-er het meest tegenaan?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Leuk om zo’n update te lezen! En mooie doelen, veel succes daarmee! Ik houd niet zo van de term ‘zzp’er’, maar werk in ieder geval al ruim 10 jaar voor mezelf. Wat ik het meest uitdagend vind is dingen voor de langere termijn inplannen. Als iets ‘nu’ moet, dan heb ik geen keuze. Maar als de deadline niet helder of niet binnenkort is, of het gaat bijvoorbeeld om plannen voor mijn bedrijf die niet met klanten te maken hebben, dan verspil ik daar vaak veel meer tijd mee, wat natuurlijk zonde is. Maar ik zie het allemaal wel als work in progress 😉

 2. MarjonS zegt:

  Je hebt volgens mij alles netjes op een rij en weet goed wat je wil.
  Komt bij zzp’er zo te lezen nog vanalles bij kijken. Ik vind 2000 per maand toch een behoorlijk bedrag.

  Succes met alles!

  1. Marguerita zegt:

   Een noodzakelijk maar haalbaar bedrag, en ik moet ook wel want ik zou het zonde vinden om mijn bedrijf (deels) op te moeten geven. Ik heb in ieder geval de drive om er te komen!

 3. Anouk zegt:

  Wat spannend zeg! Ik ben geen bedrijf al weten bureau’s me somehow wel te vinden. Toch heb ik niet zo vaak samenwerkingen omdat ik een blog heb over gezondheid en aanbiedingen krijg voor producten e.d. die daar niets mee te maken hebben. Lijkt me lastig alles wat er bij komt kijken maar super goed dat je je doelen hebt gehaald!

  1. Marguerita zegt:

   In een niche is het altijd wat lastiger, ik heb mijn blog heel breed ingestoken. Maar dan nog krijg ik genoeg dingen die helemaal niet bij mijn blog passen. Gelukkig heb ik een heel groot netwerk!

 4. Ik vind het leuk om deze updates te volgen. Ik duim met je mee voor de 10.000 bezoekers.

  1. Marguerita zegt:

   Dankjewel, september was een slechte maand wat betreft bezoekers dus hopelijk knalt oktober qua cijfers omhoog 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.